Amikor az utolsó fát kidöntik

2014. január 18., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Tavaly év végén, épp december 24-én mindenki kará­csonyra készült, futkosott, majd családi körben dúdolta a Csendes éjt. Jó kedvükben, meg főleg az ajándékozási vágy­tól fűtve néha tévednek, túlzásokba esnek az emberek.

Nem történhetett ez másként akkor sem, amikor Ko­vászna Megye Tanácsa és egyéb illetékes hatóságok asztalára került a Holzindustrie Schweighofer cégcsoport építkezési kérelme. Gondolom, kifogyhattak a karácsonyi üdvözletekből, viszont mivel már több mint fél éve le­velezgettek, és valószínűleg néhányan össze is barátkoztak a cég képviselőivel, szerették volna őket megajándékozni. Nem is akármilyen meglepetést szerezhettek az ajándékkal: zöld utat adtak a beruházáshoz. Zöld út az erdő és környezetünk pusztításához...
Január 15-én tiltakozás is volt a döntés ellen. No de mit ér az, ha még a petíciókat sem vették figyelembe? Nem is értem, mire ez a nagy felháborodás. Hiszen 650 munka­helyre tettek ígéretet, ami valószínűleg csak ígéret marad, de az is megeshet, hogy épp nem a helyiek fogják azokat betölteni. Olvasom, Réty polgármestere is elégedett, mivel elmondása szerint fellendülést hozhat a beruházás a község számára. Továbbá a cég önzetlenül hozzájárul a szociális problémák megoldásához, máris naponta 50 gyermek része­sül ingyenes délutáni oktatásban, amit ők finanszíroznak. Februárban pedig 50 ezer lej ösztöndíjat osztanak ki – nagylelkűség a köbön. 150 millió eurós beruházás mellett igazi teljesítmény ez a hatalmas adomány. Nekünk meg nem kell mást tennünk, csak néznünk a kátyús országúton kivándorló erdeinket, amelyek hamarabb itt álltak, mint azok, akik eladták őket.
Ezúton is szeretnék gratulálni mindenkinek, aki hozzájárult környe­zetünk elcsúfításához és megrontásához. Re­mé­lem, boldogságban és egészségben élvezik majd döntésük minden előnyét. Továbbá kívánom, hogy ne eméssze őket a bűntudat azért, mert önkényesen eladták a környék egyik gyöngyszemét. Azt szeretném, ha többé hasonló még eszükbe sem jutna – igaz, már nem maradt túl sok minden, ami eladható.
Erről eszembe jutott az Ismerős Arcok egy közismert dala:
Ahogy az erdeinket pusztítják,
Úgy pusztul vele a népünk,
S mikor az utolsó fát kidöntik,
Akkor lesz nekünk is végünk.

KONDOR ÁDÁM

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2014-01-18: Kovakő - diákmelléklet - :

Színes diákélet ­egyenruhában?

Mert színes a diákélet! – hangzik a válasz min­denki szájából arra a kérdésre, hogy miért a Mikest választotta kilencedikben.
2014-01-18: Kovakő - diákmelléklet - :

Betekintés a slam poetry világába (Beszélgetés Csinta Áronnal, Simon Mártonnal és Saiddal)

Az utóbbi időben az erdélyi slam poetry mozgalom egyre nagyobb népszerűségnek örvend, lassan már Erdélyben szinte mindenütt találkozhatunk egy-egy slameseménnyel. A tavalyi, 2013-as Félsziget Fesztivál utolsó napján rendezték meg az I. Erdélyi Slam Poetry Bajnokság döntőjét, ahol Erdély különböző városaiból (köztük Sepsiszentgyörgyről is) tizenkét ifjú slammer szállt harcba a bajnoki címért. Ennek idén is lesz folytatása, azonban egyelőre nosztalgiázzunk kicsit, és tekintsünk vissza a nyári döntőre.