Színes diákélet ­egyenruhában?

2014. január 18., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Mert színes a diákélet! – hangzik a válasz min­denki szájából arra a kérdésre, hogy miért a Mikest választotta kilencedikben.

Most ezt akarják elvenni tőlünk, a diákélet ezen felét, mely pompázik a szivárvány millió árnyalatában, s kommunista fekete-fehérbe kívánnak öltöztetni! Szabad ezt? A fiataloktól megvonni az egyik olyan lehetőséget, amely legjobban kifejezi személyiségüket? Mintha a költőnek megmondanák, hogy csak szomorú epigrammákat írhat, vagy a dalos madárnak, hogy ezentúl csak dúrban fütyülje énekét, a festőnek, hogy csak grafittal rajzolhat, vagy a fának megtiltanánk, hogy tavasszal virágban pompázzék. Ugye, így jobban belegondolva nem is lenne szép? Nos, éppen ennyire nem szép az, ha a mikesesnek megtiltják, hogy úgy öltözködjön, mint a többi iskola tanulói. Tudomásom szerint a városban egyetlen iskolát kivéve nincs kötelező egyenruha, és szerintem nem is kell! Mert nem az egyenruha teszi a diákot! Az egyenruha nem oldja meg a házi feladatot a tanuló helyett, nem segít neki a zicc­írásban, nem jár helyette iskolába, ha lebetegedik, és nem ér el helyette nemzetközi sikereket egyik tantárgyversenyen, népdalversenyen vagy triatlon-vetélkedőn sem, de még Kazinczy-érmet sem szerez helyette! Márpedig mindez megvan, megvolt és meglesz a mikeses diáknak egyenruha nélkül is. A Mikes arra neveli nebulóit, hogy legyenek sikeresek az életben, mondják ki, ha valami bántja őket, merjenek kiállni magukért, jogaikért, és mindezek mellett legyenek mindig önmaguk!
Most ezért mi megmondjuk, mert merjük, kiállunk és magunk vagyunk! Készek vagyunk kompromisszumot kötni: az egyenruhában a betűk maradjanak, ahogy mások akarják, de a második „e” betűre kerüljön ékezet, ahogyan mi akarjuk. Így az egyen-ruhából legyen egyén-ruha, és maradjon minden a régiben!

Kolumbán Zenge

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1545
szavazógép
2014-01-18: Kovakő - diákmelléklet - :

Együtt 2014-ben

Amikor megittuk az utolsó korty pezsgőt, és az ezer fényben pompázó tűzijátékokat is fellőttük az égre, talán mindannyiunkban felvetődött egy kérdés: mit fogadtunk meg egy évvel korábban szilveszterkor? Teljesültek előre megálmodott céljaink? Tettünk eleget azokért? Maradt még valami, amit tennünk kell? Igen, biztosan maradt, hisz minden évben tenni kell önmagunkért és másokért.
2014-01-18: Kovakő - diákmelléklet - :

Amikor az utolsó fát kidöntik

Tavaly év végén, épp december 24-én mindenki kará­csonyra készült, futkosott, majd családi körben dúdolta a Csendes éjt. Jó kedvükben, meg főleg az ajándékozási vágy­tól fűtve néha tévednek, túlzásokba esnek az emberek.