Mi, hol, mikor

2008. február 6., szerda, Mi, hol, mikor?
Színház

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió ― Mozgásszínházi Műhely holnap 19 órától a kultúrpalota Lajtha László Stúdió­termében bemutatja Esc című előadását. Rendező és díszlettervező: Zakariás Zalán.

* A marosvásárhelyi Gruppen-Hecc Arrivederci, roma, avagy búcsú a gengszterektől című kabaréját Sepsiszentgyörgyön holnap 17 és 20 órától a kultúrpalotában mutatja be. Írta és rendezte: Nagy István.

Hitvilág

A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-altemplomban ma 19 órától Élet a Lélekben-szeminárium kezdődik. Szí­vesen látnak minden érdeklődőt. (józsa)

Képernyő

caféTV néven erdélyi webtévé és videokereső indult. Sokan készítenek és töltenek fel Erdélyből magyar nyelvű videókat: hokiszurkolók, utazni szeretők, zenészek, humoristák, vallásos emberek. Ezeknek a videóknak a gyűjtőhelye a caféTV. Beszámolók, poénok, zeneszámok, kisfilmek, mozielőzetesek ― több ezer videó kategóriákba és csatornákba rendezve.

A caféTV segítségével nézhetőek Erdély magyar nyelvű tévéadóinak a műsorai is: az RTV magyar adásának kisfilmjei és a Hűbelebalázs, a kézdivásárhelyi PolypTV, a Nyárád menti NyárádTV, az Új Magyar Szó internetes kiadásának Videotékája. Minden friss híradó és műsor egy helyen követhető. A www.cafeTV.ro az erdélyi webtévé, a www.web-cafe.ro az erdélyi blogszemle, hírszemle és programajánló.

Korai tavasz

A meteorológusok hét végén közzé tett háromhavi előrejelzése szerint az idén korán jön a tavasz, sok helyen már februárban szokatlanul magas hőmérséklet várható. Ezzel együtt e hónapban az átlaghőmérséklet a megszokott szinten alakul, de a legmelegebb napokon akár 15 Celsius-fok is lehet délen, a leghidegebb éjszakákon pedig északon és az ország középső részeiben mínusz 20 fokos fagy is. A csapadékmennyiség a megszokott lesz, annál több csak északon várható. Márciusban az ország nyugati részein a sokévi átlagnál hidegebb lesz, délkeleten viszont már 25 Celsius-fokos hőség is lehetséges. Éjszakánként a hőmérséklet mínusz 10 fok alá süllyedhet. A hónap elején havazás lehetséges, a hónap közepén viszont a hegyekben elolvadó hó és a sok csapadék következtében sokfelé árvíz lehet. Április átlaghőmérséklete normális lesz, a szokásosnál hidegebb délnyugaton várható.

Megjelent

az Irodalmi Jelen februári száma. A tartalmából: Új rovat: Tarján Tamás ― Szemmagasságban (részlet); interjú: (B)irodalmunk határai ― Kaiser Ottó fotóművésszel Buzás Szilvia beszélget; versek, próza. Illusztráció: Holányi Julianna. (www.irodalmijelen.hu)

Közlekedés

Súlyos baleset. Tegnap reggel hét óra körül a 17-es községi úton, a feldobolyi keresztútnál a Zágonból több férfit Sepsiszentgyörgyre munkába szállító személygépkocsi a jeges úton túl gyorsan haladva megcsúszott, és árokba borult. A jobb első ülésen ülő személy súlyosan megsérült, a sepsiszentgyörgyi kórházba szállították. A baleset körülményeit vizsgálják.

A hét első napján a közlekedésrendészet 64 esetben bírságolt. Ez alkalommal a szabálytalankodó gyalogosok vezettek, őket szorosan követték a gyorshajtók: 17, illetve 14 esetet jegyzőkönyveztek. Tízen nem megfelelően használták a fényszórókat, hárman nem adtak elsőbbséget, biztonsági öv nélkül két sofőrt értek tetten. Három jogosítványtól búcsúzhatott el kilencven napra a tulajdonosa, és két forgalmit vontak be műszaki hiba miatt. Három esetben rongálódtak meg a gépkocsik koccanásban, főként figyelmetlen irányváltoztatás miatt.

(Rendőrségi tájékoztató)

Asztalitenisz

A nagybaconi Súgó Sportegyesület február 17-én 10 órától asztalitenisz-versenyt szervez az iskola tornatermében. Szeretettel várják a felnőtt korosztályú amatőr asztaliteniszezőket nemcsak Erdővidékről, hanem a megye bármely sarkából.

Jégkorong

* A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Sportklub-KSE U10-es és U12-es jégkorongcsapatai Gyergyóremetén vendégszerepeltek. Az U10-es csapat eredményei: Gyergyóalfalu—Kézdivásárhely 2—4, Karcfalva—Kézdivásárhely 4—1, Gyergyócsomafalva—Kézdivásárhely 4—1, Gyergyó­remete—Kézdivásárhely 6—4. Az U12-es csapat eredményei: Kézdivásárhely—Gyergyóremete 2—3, Kézdivásárhely—Felcsík 4—3. Ezekkel az eredményekkel a csoportban a második helyet szerezték meg a kézdivásárhelyiek, akik aztán a 3—4. helyért játszottak tovább: Kézdivásárhely—Csíkszentdomokos 3—3, büntetőkkel 3—4. (józsi)

* Az U 16-os korosztály Kézdivásárhelyen zajló bajnoki fordulójának első napi eredményei: Felcsík—Csíkszeredai SC 1—4, Gyergyószentmiklósi Progym—Galaci Duna 4—0, Kézdivásárhely—Steaua 3—20 (a kézdiek gólszerzői: Márton 2, Ivácson).

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1081
szavazógép
2008-02-05: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar Tükör

A pénteki, az egész országot megbénító vasutassztrájkot ugyan hét végére felfüggesztették a szakszervezetek, de a bértárgyalások nem vezettek eredményre, ezért tegnap hajnali 4-től a Vasutasok Demokratikus Szabad Szakszervezete újra meghirdette a meghatározatlan időre vonatkozó munkabeszüntetést.
2008-02-06: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szavakban ki nem fejezhető, mély fájdalommal tudatjuk, hogy az önfeláldozó édesanya, forrón szeretett feleség, drága jó testvér, sógornő, keresztanya, szomszéd, jó barát,
SZTAKICS ISTVÁNNÉ
ÜTŐ JUDIT MÁRIA
58 éves korában hosszas, türelemmel viselt betegség után 2008. február 2-án elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2008. február 6-án 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozójából.
Részvétfogadás a temetés napján 13 órától.
Szerettei
4203614