Szövetség a SzékelyföldértPolitikai halogatás áldozata az egyesület

2008. február 6., szerda, Közélet

Jó hosszú időre sikerült jegelnie a Kovászna megyei törvényszéknek a Szövetség a Székelyföldért Egyesület bejegyzési perét. A tárgyalást tegnap felfüggesztették, és csak akkor folytatják, ha a közigazgatási bíróság visszavonhatatlan és megfellebbezhetetlen ítéletben mondja ki, hogy a csatlakozó önkormányzatok határozatai jogszerűek.

Az ügyész megismételte január közepén megfogalmazott ellenvetéseit. Egyrészt a prefektúrát marasztalta el, a korábbi tárgyalás során ugyanis elküldték jelentésüket, hogy minden határozat törvényes, ám utóbb kiderült, a torjai tanács által megszavazott dokumentum mégsem jogszerű. Így feltételezhető most is a hasonló hiba — érvelt az állam jogi képviselője. Kifogásolta azt is, hogy a kormánybiztosi hivatal két válaszában nem szerepelt lebontva, mind a négy önkormányzatra vonatkozóan, hogy törvényesek a határozatok, csak általános megfogalmazásban közölték: nem találtak jogi kifogást. Az ügyész harmadik ellenvetése arra vonatkozott, hogy az önkormányzatok nem tartották be a közvitára vonatkozó előírást, és országos napilapban nem hirdették meg szándékukat. Kérte, a közigazgatási bíróság elemezze mind a négy — sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, nagybaconi és bodoki — önkormányzati határozatot, és mondjon véleményt, hogy törvényesek-e a dokumentumok, melyek a Szövetség a Székelyföldért Egyesület bejegyzésének az alapját képezik.

Az egyesület ügyvédje ellenezte a halasztást, meglátása szerint az ügyész érvei nem helytállóak, közvetettek, és nem erre az iratcsomóra, hanem egy előző per tárgyára vonatkoznak. Kérte, mutassák meg, ebben a dossziéban mi kifogásolnivalójuk van, pontszerűen mit találnak törvénytelennek. Elmondta: a prefektúra két alkalommal küldött levelet az ügyészség felkérésére, ha nem kaptak választ, miért nem fordultak ismét konkrét kérdéssel a kormánybiztosi hivatalhoz. Úgy vélte, az ügyészség átvette a prefektúra hatáskörét, amikor felülbírálja azokat a határozatokat, amelyeket az erre hivatott intézmény már egyszer törvényesnek talált.

A két fél érvelése után a per gyorsan zárult, a bíró gondolkodás nélkül idézte a törvényt, melyre hivatkozva felfüggesztette a pert, és a közigazgatási bíróságra utalta a megkérdőjelezett határozatokat. Hónapok, sőt, évek telhetnek el, amíg az a fórum sorra elemzi mind a négy tanács döntését, majd az esetleges fellebbezések után megszületnek a végleges és visszavonhatatlan határozatok.

,,Valamit mindig ki kell találni, hogy hétről hétre, hónapról hónapra halasztódjék az egyesület bejegyzése. Ezt a technikát választotta a bíróság és az ügyészség" — fejtette ki Albert Álmos, a Szövetség a Székelyföldért Egyesület bejegyzéssel megbízott elnöke. A januári halasztás után beadvánnyal fordult a belügyminiszterhez, ebben a fejlesztési tervekről számolt be, felhívta a figyelmet, hogy a minisztériumban külön osztály javasolja az ilyen egyesületek bejegyzését, és segítséget kért a bejegyzéshez. Albert Álmos szerint mindenki készíti a fejlesztési stratégiáját, ezek összehangolására lenne szükség, és ez lenne az egyesület feladata. Addig azonban, amíg nem válik hivatalossá, erre nincs mód, mint ahogy az is vitatható, hogy össze lehet-e hívni egy nem létező egyesület tagjait, hogy új elnököt válasszanak — hangsúlyozta Albert Álmos. Véleménye szerint egyértelműen politikai lépésként könyvelhető el a halogatás, és azt is nyilvánvalónak tekinti, hogy a Szövetség a Székelyföldért Egyesület név zavarja a román bíróságot, másképp jóváhagyták volna a nyolc — négy Hargita és négy Kovászna megyei — önkormányzat társulását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2008-02-06: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Ismét emelték az alapkamatot
Hétfőn a román központi bank egy százalékponttal emelte az alapkamatot az inflációs nyomás mérséklése céljából. A szakértők által is várt emeléssel az alapkamat 9,00 százalékra nőtt. A román központi bank utoljára január 7-én növelte az alapkamatot, akkor 0,50 százalékponttal 8,00 százalékra. Ezt megelőzően október végén hajtott vége kamatnövelést, szintén fél százalékponttal.
2008-02-06: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Zűrzavar és kapkodás

A ,,nagy romániai gazdasági csoda" múlóban, s egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy szappanbuborék, papírsárkány volt inkább, mint igazi gazdasági megszilárdulás és növekedés. Valentin Lazăr, a Román Nemzeti Bank egyik elemző főhivatalnoka drámai figyelmeztetést fogalmazott meg a végrehajtó hatalom számára: a világszinten jelentkező fenyegető recesszió és az energiaárak ideges ugrálása semmivé teheti mindazt, ami Romániában ,,gazdasági csodának" tűnt, vagy annak lehetett beállítani.