Hírbörze

2008. február 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Ismét emelték az alapkamatot

Hétfőn a román központi bank egy százalékponttal emelte az alapkamatot az inflációs nyomás mérséklése céljából. A szakértők által is várt emeléssel az alapkamat 9,00 százalékra nőtt. A román központi bank utoljára január 7-én növelte az alapkamatot, akkor 0,50 százalékponttal 8,00 százalékra. Ezt megelőzően október végén hajtott vége kamatnövelést, szintén fél százalékponttal.

Oroszország is lépett

Hétfőtől új, emelt jegybanki kamatok vannak hatályban Oroszországban: az alapkamat, az egynapos repo 25 bázisponttal 6,25 százalékra emelkedett, de más rövid távú kölcsön- és betéti kamatok is hasonló arányban nőttek a lombardkamattal együtt. A bank elsősorban az infláció megfékezése, illetve a pénzkiáramlás mérséklése érdekében hozta lépését a múlt hét végén. A jelentések szerint a nem első osztályú amerikai jelzálogpiaci válság kapcsán kialakult hitelpiaci bizonytalanságot is mérsékelni kívánta a kamatdöntésekkel az orosz központi bank. Elemzők szerint a piacoknak olyan jelzést is adott, hogy a jövőben további hasonló banki lépésekre is sor kerülhet. Elsősorban azonban a már két számjegyűvé, tavaly csaknem 12 százalékosra erősödött inflációt szeretné visszaszorítani. Az ezt közvetve fűtő tényezők ellen is hozott most döntéseket: például március 1-jétől a kereskedelmi bankokra vonatkozó tartalékképzési előírásokat is szigorítja (növeli), és azok külföldi pénzkölcsön-felvételeit is jobban kívánják ellenőrizni.

Erősítést kapott a Nabucco-terv

A tervezett Nabucco-gázcsővezeték nem oroszellenes terv, hanem arra szolgál, hogy a Kaszpi-tenger környéki (közép-ázsiai) lelőhelyek bekapcsolásával bővítse és szélesítse Európa gázbeszerzési forrásait — közölte Reinhard Mitschek, a bécsi székhelyű Nabucco Gas Pipeline GmbH vezetője a Die Presse osztrák lap hétfői számában. Leszögezte azt is, hogy éppen ezért a Nabucco számára egyáltalán nem jelent kegyelemdöfést az a megállapodás, amelyet a Gazprom kötött Bulgáriával a Déli Áramlat elnevezésű csővezeték megépítéséről. Üzlettársként a Gaz de France is csatlakozik a Nabucco gázvezeték-projekthez, s ebben Románia támogatását élvezi a francia vállalat — jelentette be hétfőn Bukarestben Traian Băsescu államfő a Nicolas Sarkozy francia elnökkel tartott közös sajtóértekezleten. A tervezett együttműködés formájáról egyelőre nem ismeretesek további részletek. Reinhard Mitschek a Die Presse hétfői számában már utalt arra, hogy a részvényesek köre kibővül egy hatodik taggal, a német RWE vállalattal, de ,,már további, jelentős érdekeltségek is kopogtatnak az ajtón, olyannyira, hogy egy lehetséges hetedik csatlakozóval meg is kezdődtek a konkrét tárgyalások". (MTI—I.)

Könyvelési törvény, adótörvény

Február 7-én, csütörtökön 18 órai kezdettel klubtalálkozóra kerül sor az Asimcov vállalkozói szövetség kézdivásárhelyi területi irodájának konferenciatermében. Téma: a könyvelési törvény, valamint az adótörvény módosításai. Előadó: Debreczeni János könyvelési szakértő és Damó Attila, a Kovászna Megyei Pénzügyi Hivatal irodavezetője.

Fabuli

A Kovászna Megyei Faiparosok Szakosztálya február 16-án Sepsiszentgyörgyön a Park vendéglőben tizenegyedik alkalommal szervezi meg a Fabulit. Jelentkezni legkésőbb február 11-ig lehet az Asimcov székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Martinovics utca 2. szám, telefon: 0265/352 425, 318 876, e-mail: office@asimcov.ro). Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Felmérés a vállalkozói szellemről

Tavaly készült európai felmérés vizsgálja, hogy mi mozgatja a vállalkozói gondolkodásmódot, milyen hatásoknak köszönhetően válnak az emberek vállalkozóvá, és milyen akadályok állnak ennek útjába. A 2007-es (első ízben huszonnyolc országra kiterjedő) felmérés eredményei segítik az Európai Bizottságot a politikai döntések kialakítása során. Internetes oldal: http://ec.europa.eu/enterprise/enterprise_policy/survey/eurobarometer_intro.htm.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2008-02-06: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Egy évszázad nagy zuhanásai (Tőkepiac)

A részvényárak 1929. nyári példátlan emelkedését rettentő bukás követte az év őszén. A fő New York-i tőzsdemutató, a Dow Industrials 1929. szeptember 3-án 381 pontos rekordra emelkedett.
2008-02-06: Közélet - Farkas Réka:

Politikai halogatás áldozata az egyesület (Szövetség a Székelyföldért)

Jó hosszú időre sikerült jegelnie a Kovászna megyei törvényszéknek a Szövetség a Székelyföldért Egyesület bejegyzési perét. A tárgyalást tegnap felfüggesztették, és csak akkor folytatják, ha a közigazgatási bíróság visszavonhatatlan és megfellebbezhetetlen ítéletben mondja ki, hogy a csatlakozó önkormányzatok határozatai jogszerűek.