Maksán a fejlesztési irányok a fontosak

2014. február 6., csütörtök, Faluvilág

Akkor kopogtattunk be a maksai polgármesteri hivatal ajtaján, amikor az önkormányzatban támadt zűrzavar kimenetelét még nem lehetett megjósolni. Mint ismert, a maksai tanács tavaly feloszlott, ám törvényszéki ítélet hiányában új választásokat egyelőre nem lehet kiírni, a polgármester azóta rendeletek révén irányítja a községet.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Forró Károly maksai lakos jelezte, hogy falugyűlést hívnak össze, melyre várják a sajtót, mert az éremnek két oldala van. Úgy gondoltuk, e felkéréstől függetlenül is hangot kell adnunk Bács-Benke László, az Erdélyi Magyar Néppárt színeiben megválasztott polgármester kérésünkre tett nyilatkozatának, aki a mindennapi véleményforgatagok ellenére is elmondta, mi az, amit egymaga kivitelezett a három falu és a község javára, jelezve azokat a soros fejlesztési irányokat, amelyek érdekében jelenleg is dolgozik. 
– Három pályázatot örököltem – közölte az elöljáró. – A 2008-ban megkezdett szennyvízelvezetést, amit befejezett az előző községvezetés, át is vette, de a rendszer ma sem mű­ködik, s így a számvevőszék vizsgálata alapján végleges és megtámadhatatlan törvényszéki határozat született arról, hogy az akkori önkormányzat által indokolatlanul kifizetett 350 ezer lejt vissza kell fizetnünk az államkasszába. Ehhez hasonló a sepsibesenyői ivóvízhálózat helyzete, ami most is helyben topog, folyik a per, mert kiderült, hogy ebben az esetben 200 ezer lej többletet fizettek ki. A harmadik pályázat a sportbázisról szól, amelyért saját alapból 100 ezer lejt fizettek ki abban a hiszemben, hogy azt a kormány később megtéríti, de ez nem történt meg. Tehát per hátán per, ezekkel telt el a 2013-as esztendő.  Ennek ellenére abból a kevés pénzből, amit kaptunk, 140 ezer lejt meg tudtunk spórolni, ami azért fontos, mert a közeljövőben készülő pályázatainkhoz az előtanulmányokat vagy az önrészt ebből majd fizetni tudjuk.
A polgármester úgy véli, a történelmi Maksa község kevés segítséget kapott a mindenkori megyevezetéstől: bár a szeméttelep lécfalvi területre esik, mégiscsak Maksához közelebb, így községének vállalnia kell majd a levegőszennyeződés esetleges következményeit. A rétyi faipari beruházást eszközlő Holzindustrie Schweig­hofer cég telepe a közeli Eresztevényt szennyezi majd, ahhoz esik a legközelebb – de az ő beleegyezésüket senki sem kérte. A székely vágta is maksai területen zajlott, amiből egylejnyi jövedelme sem származott a községnek. Részletezte azt is, hogy a közelmúltban sikerült telekkönyveztetni, s a község tulajdonába visszaszerezni az Óriás­pince-tető egy részét, a Be­senyői-tópart jelentős részét s a nem kevésbé kiterjedt tóparti, besenyői és eresztevényi beltelkeket. Szociális segélyeket tudtak kiharcolni a rászoruló családok számára, két szaktanfolyamot szerveztek szobafestői és házi beteggondozói szakmában, hogy valamennyire csökkenteni lehessen a községben a munkanélküliek arányát. A végzettek egy része európai uniós okleveleket kap majd.
Bács-Benke László sorolta azokat a terveket-elképzeléseket, leendő pályázatokat, amelyeknek akár az ő, akár más községvezető irányítása alatt elsőbbséget kell élvezniük: ilyen Maksa település ivóvízhálózatának megépítése, amit a magasabban álló falurészen lévő udvari kutak vízszintjének apadása is sürget. Ezt követné a szennyvízhálózat bővítése és üzembe helyezése. Állandó jelleggel figyelik-követik az ezekre szóló országos és világbanki kiírásokat. A területi Leader-programnál szándékoznának megpályázni egy szociális konyhát Eresztevény településen, amelyre most már készül is az előtanulmány. Pályázni akarnak Maksa községközpontban egy új kultúrotthon megépítésére, mert a jelenlegi épület a helybeli református gyülekezet tulajdona, ezt bármilyen rendezvény alkalmával ingyen és bérmentesen használják, mert felhőtlen a kapcsolat az egyház és az önkormányzat között. Ez utóbbira még elődje – Oláh-Badi Álmos polgármester – elkészítette az előtanulmányt.
– Szeretnénk felújítani a központi tűzoltószertárt, mert kilátásban, hogy kapunk egy tűzoltókocsit, és hasonlóképpen az önkormányzat irattárát is – folytatta a polgármester. – Nagyon sajnálom, hogy a híres és jó gyógyhatású sepsibesenyői Büdös-fürdő felújítása kimaradt a megyevezetés népi feredők felújítására szóló tervezetéből.
Leszögezte továbbá: a község lakóinak érdekeit képviselve nem akarnak és nem fognak lemondani arról az igényről és követelésükről, hogy – akármilyen kimenetele lesz  is ebben az országban a régiósításnak – a sepsibesenyői tanulók tábora, valamint a Besenyői-tó tulajdonjoga mindenképpen a községet illesse, semmilyen más bérlő nem tarthat igényt arra. Nem szeretnék, ha ezek a javak a kovásznai Fenyő Szálló és a volt Ceauşescu-villa sorsára jutnának. Befe­jezésül elmondta: hazafias érzelmekkel és lelkesedéssel készülnek azokra a rendezvényekre, amelyek a Gá­bor Áron-év ünnepi megnyilvánulásait gazdagítják, tekintettel arra, hogy az 1848-as magyar szabadságharc és forradalom tüzérőrnagya Maksa község földjében alussza örök álmát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4381
szavazógép
2014-02-05: Világfigyelő - Farcádi Botond:

Röviden

Korrupciós botrány az MSZP-ben
A Magyar Szocialista Párt vezetésének kezdeményezésére Simon Gábor azonnali hatállyal felfüggesztette párttagságát és valamennyi, a pártban betöltött tisztségét – közölte tegnap este az MSZP. Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzet napilap közölte: az MSZP elnökhelyettese 240 millió forintot „parkoltat” egy ausztriai bankszámlán, de a pénz nem szerepel a politikus vagyonnyilatkozatában.
2014-02-06: Faluvilág - Bokor Gábor:

Gondok az uzonfüzesi bekötőúttal

Nehézkes az uzonfüzesi bekötőúton a hóeltakarítás: szél­fúvásos időben folyamatosan kellene takarítani, de a községközpontnak, Uzonnak csak két erőgép áll rendelkezésére, melyekkel faluban kell biztosítaniuk a zavartalan köz­lekedést.