Hagyományőrző kézimunkaCsontkarcolatok

2007. június 21., csütörtök, Család
A múlt század hetvenes éveiben, mint sorozatunk elején jeleztük, hatalmas gyűjtőmunka indult a Székelyföldön, de különösen Kovászna és Hargita megyében, az akkori művelődési bizottságoknál dolgozó jeles néprajzosok közkinccsé is tették, amit engedett a cenzúra.

A hímzés-, varrásminták után, jöjjön egypár férfinak való minta is Csontkarcolatok, porszaruk rajzai címmel a Hargita megyei népi alkotások házánál 1975-ben kiadott gyűjteményből. A hajdani vadászok által használt mágikus jeleket, vadászjeleneteket, virágokat, állatokat, madarakat ábrázoló, dr. Molnár István által feltárt mintákat Ughi István rajzolta le.

A keresztre feszítést, vagy más istenképet formál ez a háromalakos, legrégibb porszaru, melyet Sepsiszentgyörgyön találtak. Fedőlemeze és kiöntőcsöve csontból készült. (f. e.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4392
szavazógép
2007-06-21: Család - x:

Európa túlnőtte Amerikát

Persze, csak testmagasságban. Több mint két évszázadon keresztül az amerikaiak voltak a legmagasabbak az egész világon.
2007-06-21: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Erdőt és szántót kér vissza a görögkeleti egyház

Kevés az olyan település a megyében, ahol annyira bonyolult lenne a föld- és erdővagyon tulajdonjogának helyzete, mint ebben a faluban. A málnási önkormányzat évek óta igyekszik ezeket törvényes keretek közt rendezni.