Rászorulók szolgálatában

2014. február 20., csütörtök, Faluvilág

A Diakónia Keresztény Alapítvány négy orbaiszéki településen működtet otthoni idősellátó és betegápoló szolgálatot. Kovásznán két, Kommandón, Barátoson és Nagyborosnyón egy-egy alkalmazottal végzik munkájukat, minden munkaponton autó áll rendelkezésükre. Kovásznán működik a régiós irodájuk, ott kerül sor hetente a munkaülésre.
 

 • Czira Andrea havonta ötven személyt gondoz              A szerző felvétele
  Czira Andrea havonta ötven személyt gondoz A szerző felvétele

Az orbaiszéki szolgálat havi költségvetése eléri a 13 ezer lejt, ennek egy részét a polgármesteri hivatalok vállalják. Egy alkalmazottnak 25 személyt kell ellátnia havonta, a valóságban ennél sokkal több rászorulón segítenek – mutatta be röviden az alapítvány orbaiszéki tevékenységét Tóth Anna, a szervezet Kovászna megyei vezetője. Mint mondta, az állami támogatás idén is megmarad, noha a pénzre évente kell pályázni. A polgármesteri hivatalok fizetik hozzájárulásukat, néhol az idősek is befizetnek. Kommandó kivételt képez, ott nem várják a gondozottak önrészét, a település lakóinak nagy része szociális gondokkal küzd, így a polgármesteri hivatal havi 1700 lejjel támogatja a szolgálatot.
Kommandón 2007 óta tevékenykednek, havonta 50 személynek segítenek. Az alkalmazott, Kádár Kató közismert személy, de bárki felismerheti háromkerekű biciklijéről, amivel a falu utcáit járja. Kötözi a rászorulókat, vérnyomást mér, segít a személyes higiéniában, szakápolást végez. Férje, József ugyancsak „bedolgozik”, habár nem alkalmazott. Autóbusz-vezetőként naponta lejár Kovásznára. Amíg várakozik a visszafuvarra, kiváltja a patikában a kommandóiak gyógyszereit, de ha megkérik, fizeti a hűtőszekrény vagy mosógép részletét is. „Nagy türelemmel végzi, szinte falugondnoki szerepe van” – értékelte munkáját Tóth Anna. 
Nagyborosnyón tavaly augusztustól működik az otthoni gondozó szolgálat. De a tevékenységet már ko­rábban elkezdték – emlékeztet a Dia­kónia alkalmazottja, Czira Andrea. Józsa Ibolya asszisztens koordiná­torral, dr. Rózsa Katalin családor­vossal és Üke Edith asszisztenssel együttműködve összeírták a körzet otthoni gondozásra szoruló betegeit, időseit. A névsorra – ami azóta sokszor módosult – 28 nagyborosnyói, 10 kisborosnyói, 15 lécfalvi, négy cófalvi és 10 feldobolyi lakos került fel. Most közel 50 személyt látogat havonta rendszeresen. A legtöbben a vérnyomás- és vércukorszintmérést igénylik, de nagyon sokan szorulnak kötözésre, injekcióra. Végez alap­ápolást, fürdetést, pelenkázást, sok esetben a rászorulók családtagjai is segítik munkájában. Fontos feladata a gyógyszerbeszerzés. Felíratja a gyógyszert a családorvosnál, majd kiváltja a patikában. Sok esetben külön megrendelésre hozzák a gyógyszert, de a beteg megkapja, amire szüksége van. Ez az egyik legnagyobb segítség az embereknek – vallja Andrea.
Jólesik, amikor látja, hogy várják a betegek, örvendenek a szolgáltatásnak, segíteni tud embertársain – magya­rázza szolgálatvállalásának alapját. Ő foglalkozik a falu legidősebb házaspárjával is. A hölgy 91 éves, Alzhei­mer-kórban szenved, férje 93 éves. Szinte családtagként jár közéjük.
Egy különös esetet is elmesélt. Ágyban fekvő, 78 éves hölgyhöz kezdett járni otthoni ápolásra, akit addig lánya gondozott. Pelenkázásra szorult, katéterezték, fürdetni kellett. A három hónapos gondozás, törődés eredményeként a néni most már kijár az udvarra. Hetente csak egyszer kell meglátogatni, akkor is vérnyomásmérésért – mesélte elégtétellel és széles mosollyal Czira Andrea.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1786
szavazógép
2014-02-19: Világfigyelő - Farkas Réka:

Röviden

Gyanúsított Simon Gábor
Gyanúsítottként hallgatta ki Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt tegnap a Központi Nyomozó Fő­ügyészség.
2014-02-20: Faluvilág - Bokor Gábor:

Lesz-e ravatalozó Uzonban?

A kérdés évek óta foglalkoztatja az uzoniakat. A polgármesteri hivatal és a református egyház ugyanazt hangoztatja: szükség van a ravatalozóházra. Ennek ellenére nem tudnak közös nevezőre jutni, bár a középítmény a két „intézmény” összefogásával születhetne meg leghamarabb.