NagyborosnyóLassan halad a földfelmérés

2014. február 27., csütörtök, Faluvilág

Lassan, de haladnak a Nagyborosnyó község közigazgatási területén lévő mezőgazdasági területek felmérésével. A pontos adatokra azért van szükség, hogy kiderítsék, ki használ jogtalanul földet a határban – mondta el érdeklődésünkre Szőcs Levente polgármester.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Nagyon sok megoldatlan föld­visszaigényléssel kell szembenézniük a községházán. Közel ötszáz hektárt kérnek vissza iratokkal rendelkező, jogos tulajdonosok, olyan igénylő is akad, akinek 40–50 hektárt kellene visszamérni – magyarázta az elöljáró. Az előzetes becslések szerint ezen igények legalább kétharmada kielégíthető lenne, ha fény derülne a jogtalan földhasználatokra – ezeket a parcellákat lehetne visszamérni a jogosultaknak.
A földek felmérését egy ember végzi, gondot jelent, hogy ugyanannak az alkalmazottnak március elsejétől a földalapú támogatások igénylési iratcsomóinak összeállításával is kell foglalkoznia. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség csak kész dossziékat fogad el idéntől, az igénylőnek az internetes adatbázisban (IPA Online) is be kell jelölnie parcelláit, ez főként az idősebb gazdák számára szinte lehetetlen feladat. Más szempontból jól jön a támogatási kérések leadásának időszaka: az igénylésekből kiderül, ki hol használ földet, van-e rá tulajdonjoga, esetleg bérleti vagy árendás szerződése – fűzte hozzá a polgármester.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4381
szavazógép
2014-02-27: Faluvilág - Iochom István:

Ahol szeretetet is kapnak a gyermekek (Látogatóban a kászonimpéri Szent Katalin Otthonban)

Bakk-Vitális Mária Kinga, a kézdivásárhelyi New Fashion Rt. és Zarah Moden Kft. vezérigazgatója meghívására február 19-én elkísérhettük a két nadrággyár küldöttségét az általuk és Wilhelm Wegener németországi vállalkozó Pro Sanitate Alapítványa által folyamatosan támogatott kászonimpéri Szent Katalin Otthonba. A hét vendég édességekkel, valamint tisztító- és tisztálkodószer-csomaggal lepte meg a gyermekotthon lakóit.
 
2014-02-27: Faluvilág - :

Kutyainvázió Uzonban

Uzon községközpontban, de a közigazgatásilag ide tartozó falvakban is egyre több gazdátlan kutya kóborol az utcákon. Több olyan esetről is tudnak, amikor az ebek gyerekeket, felnőtteket támadtak meg.