Cantus Mundi programA zene mint nevelési forma

2014. március 29., szombat, Közélet

A világhírű, Madrigál Nemzeti Kamarakórus képviselői a napokban Sepsiszentgyörgyön tartózkodtak az együttes által három évvel ezelőtt indított Cantus Mundi program továbbvitele érdekében.
 

  • Együtt a Madrigál és a Manócskák. A szerző felvétele
    Együtt a Madrigál és a Manócskák. A szerző felvétele

A fővárosi Madrigál kamarakórus vezetői szerda délután adták át a sepsiszentgyörgyi Down-kóros gyermekeknek és családjaiknak indított Ma­nócs­ka zeneterápiás csoport részére a speciális hangszerekből álló ajándékcsomagot. A 2011-ben indult Cantus Mun­di program háromszéki résztvevőinek köre – a Campanella, az uzoni és a rétyi gyermekegyüttes mellett – így egy olyan csoporttal bővült, amely a fiatalok társadalmi integrációját célzó zenei programot a fogyatékkal élőkre is kiterjesztette.
Ion Marin, a Madrigál vezetője, Anna Ungureanu sepsiszentgyörgyi származású karmester, a program művészeti irányítója, valamint Maria Stoica, az együttes menedzsere meghallgatta a Manócska csoport produkcióját, és elismeréssel szólt Valády Enikő és Paszjár Marianna zenetanár munkájáról, aki immár közel hat éve a fogyatékkal élőknek kidolgozott zenepedagógiai módszerek sajátos alkalmazásával rendkívüli eredményeket ért el. Mi több, a világhírű zenészek a Manócskákkal együtt adták elő Orlando di Lasso egyik ismert kórusművét.
A Madrigál képviselői később Árkoson a Cantus Mundi programban részt vevő gyermek- és ifjúsági kórusok vezetőivel egyeztettek, csütörtökön pedig a Plugor Sándor Mű­vészeti Líceum Campanella kórusával tartottak műhelymunkát. Lőfi Gellért karmester, iskolaigazgató kérdésünkre elmondta, megbízást kapott a program regionális koordinálására, így további háromszéki együtteseket vonnak be, sőt, Simfonia Mundi néven gyermekzenekarok részére terveznek hasonló programot indítani. A cél az, hogy a gyermekkórus-mozgalom új fejlődési lehetőséget kapjon, az intenzív zenei táborok és műhelymunkák révén minden együttes szárnyalja túl saját képességeit. Ugyan­akkor az országos program a különböző régiók együtteseinek közös mun­káját is elősegíti, erősítve ezáltal a zenei oktatás szerepét a társadalmi integrációban, a kultúrák kölcsönös megismerésében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2014-03-29: Közélet - Iochom István:

Gyermekotthon a minorita rendházból

Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, aki építkezési és műemlékvédő szakemberekkel érkezett Kézdivásár­helyre, Bokor Tibor polgármester kalauzolásával alaposan szemügyre vette a kantai barokk műemlék együtteshez tartozó, romos állapotban levő egykori minorita rendházat, melynek hátsó szárnyait 1740-ben, az utcára nézőt pedig 1828-ban emelték.
2014-03-29: Közélet - :

Életre szóló Erdély-élmény (Bodor Ádám Sepsiszentgyörgyön)

Nem tudhatjuk pontosan, mi történik az emberrel és az ember agyában, amíg valami papírra vetül, meghagyom ennek a titokzatosságát – mondotta tegnap este Sepsiszentgyörgyön Bodor Ádám. A Kossuth- és József Attila-díjas író életpályájáról, alkotási módszeréről beszélt a Tein Teaházban, és részt vesz az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) hét végi árkosi táborában.