A múlt hétAdómentes pálinkafőzést!

2014. április 15., kedd, Közélet

Kár, hogy mi, halandók csak utólag tudunk meg sok mindent, ami diplomáciai berkekben rejtőzik. Például, hogy micsoda „kiváltságos” párbeszéd folyt a román és magyar külügyminiszter, Titus Corlăţean és Martonyi János között.

Titus barátunk szeretné folytatni azt Martonyi János utódjával is. Meg is szabta a párbeszéd folyásának irányát, mondván, hogy szélsőséges megnyilvánulásokat nem tűrünk. Ezt – gondolom – a magyar szélsőségesekre értette. Nálunk ugyanis a szélsőséges Nagyrománia Párt tagjai úgy feloldódtak a többi alakulatban, mint a cukor a vízben. A közmondás szerint a farkas a szőrét elhullatja, de természete megmarad. S lám, Funar és C. V. Tudor egyenesen az Európa Parlamentben készül jogaink ellen harcolni.
Corlăţean veszélyesnek ítélte a magyarországi Jobbik térnyerését, és kijelentette: nem elfogadható, hogy bizonyos szélsőséges magyarországi pártok Romániában kampányolnak. Csak azt nem tudjuk, a Jobbikon kívül melyek is azok? Fő, hogy sikerült kitiltani néhány nemkívánatosnak tartott személyt Romániából.
Románia és Moldova egyesülésének évfordulóján a román Új Jobboldal Marosvásárhelyen március végén tüntetést szervezett. Azt is megtudtuk a külügyminisztertől, hogy a magyarok székely szabadság napja ugyanott utcai zavargásokhoz vezetett. Az említett egyesülés évfordulóján ugyanakkor azt állította, hogy a „mostoha történelmi viszonyok által elválasztott” két ország az unióban újra egyesülhet. Băsescu szerint akár direktben is egyesülhet a két ország, ha a moldovaiak is úgy akarják. Sajnos, ők nem nagyon óhajtják.
Corlăţean arra is emlékeztetett, hogy amikor mindkét or­szágot a szocialisták vezették, sikerült aláfirkantani a román–magyar alapszerződést. Nem említette, amit mi sejtünk, hogy akkorjában sokkal jobb lehetett a viszony a két ország között, mert a Gyurcsány-kormány, Kovács Lászlóval az élen, erősen kampányolt kettős állampolgárságunk ellen. A külügyér korábban bírálta a Boc-kormányt is, mert az hallgatólagosan elfogadta a magyar állampolgársági törvényt. (Amire Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár válaszolá: az lényegében nem különbözik a romántól.) Örvendetes, hogy számunkra is ugyanolyan jólétet szeretne biztosítani, mint Románia többi lakójának. (Bizony, bár egy európai átlagocska ránk férne!) Mindezért semmi egyebet nem vár el tőlünk, mint lojalitást. És úgy látom: van az bennünk elég!
Reménykedhet abban, hogy jobb sorsunkról két miniszterelnökünk, P. Victor és O. Viktor mint druszák tárgyalnak majd. S ha már annyira kívánja Corlăţean mester a jobb létet nekünk, szólnia kellene Pontának: érdeklődje már meg, miként lehetne nálunk is valamicske rezsicsökkentést végrehajtani, mert mi is erősen vágyunk rá, akár egy kis adómentes pálinkafőzésre, amit az unió erősen ellenez.
Hátha Magyarországgal karöltve olcsóbban főzhetnénk mi is a pálinkát majd az  unióban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1423
szavazógép
2014-04-15: Közélet - :

Közmunkával kertészkedtek

Rózsát, idényvirágokat, tuját, gyümölcsfákat ültettek a sepsiszentgyörgyi Református Kollé­gium diákjai, a sepsiillyefalvi LAM alapítvány és részvénytársaság munkatársai, a helyi református egyház munkatársai és az Írisz Ház fogyatékkal élő fiataljai múlt héten a Romániai Református Nyug­díjpénztár Olt utcai székházának udvarán Sepsiszent­györ­gyön.
2014-04-16: Faluvilág - Iochom István:

Kézdikővárról amerikai hadifogságba

Opra András 1923. február 19-én született Kézdiszárazpatakon, házassága révén lett kézdikővári lakos. A harmincas években a kantai római katolikus főgimnáziumba járt iskolába. Hosszú élete során elsősorban mezőgazdasággal foglalkozott, évekig a helyi termelőszövetkezet elnöki tisztségét is betöltötte. A minap kézdikővári portáján jártunk, ahol felesége, az 1930. augusztus 30-án Kézdikőváron született Emília néni és fia, Barna Levente segítségével katonai szolgálatáról és hadifogságáról beszélgettünk.