Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

SepsiszentgyörgyÁldozatokat szed a szekértilalom

2014. április 16., szerda, Közélet

Elvették a jogunkat, nem lehet már szekerezni Sepsiszentgyörgyön – panaszolta Majlát János, akitől a Jókai Mór utcában kobozták el a szekerét. A bánásmóddal is elégedetlen: ha nincs a karjában a kisgyermek, elütötték volna – állítja; a jegyzőkönyvet is csak azért írta alá, mert megfenyegették.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Elmondása szerint szénáért ment egy gazdához, akinél alkalmilag besegít, most aztán se szekér, se pénz a bírságra, se takarmány a lónak. A szekerezési engedélyt még nem váltotta ki, de bejelentett mindent, lovat is, szekeret is, azt pedig nem tudja elfogadni, hogy ne járjon, mert a nyolcgyermekes család eltartásához fontos, hogy szénát, ócskavasat, tüzelőanyagot, beteg gyermeket tudjon szállítani. Azt mondják, menjünk mellékúton, de Illyefalva felé nincs ilyen, hát hol szekerezzünk? – kérdezi.
A szekerezést április elsejétől kötik engedélyhez Sepsiszentgyörgyön. Az engedélyt ingyen adják, de igazolni kell hozzá a mezőgazdasági vagy erdőgazdálkodási tevékenységet saját vagy bérelt területen. Kiváltható éves, hónapos vagy egyhetes időtartamra, a vásárokba, felvonulásokra járó személyek számára pedig egy napra szólót is adnak.
  Minden engedély nappalra (6–20 óra közöttre) és meghatározott útvonalra érvényes, a belváros utcáira pedig egyáltalán nem. A rendelkezést ismertették az érintett gazdákkal és az Őrkő negyed lakóival is, a fogadtatás azonban vegyes. Van, aki megértette, sőt, üdvözölte, akad, aki segítséget kért az ügyintézéshez, néhány család pedig megpróbálja feszíteni a húrt – közölte Tischler Ferenc alpolgármester, hozzátéve: Majlátnak pár nappal korábban személyesen magyarázta el a határozatot és be nem tartásának következményeit. Mint kiderült, sikertelenül...
A helyi rendőrség eddig nyolc, engedély nélkül furikázó szekeret kobozott el, ezeket a szabálysértési bírság (100–300 lej) és a napi 200 lejes megőrzési illeték kifizetése után adják vissza. A tizenöt napig ki nem váltott szekereket elhagyottnak tekinti, és saját tulajdonaként értékesíti az önkormányzat. Jelenleg két-három szekér várja gazdáját – tudtuk meg Hadnagy Istvántól. A város által fenntartott helyi rendőrség vezetője szerint nagyobb gondok még nem akadtak a határozat betartatásával. Ha szükséges, kérhetik a csendőrség segítségét, de erre még nem került sor, az eljárást pedig filmezik, így utólag sem lehet félremagyarázni a történteket. Az említett esetben Majlát próbált erőszakoskodni, ezt bizonyítani is tudják.   
A polgármesteri hivatal eddig 34 engedélyt adott ki, valamennyit a városszéli utcákban élő gazdálkodóknak, de ők is csak saját földjeikre mehetnek ki a közösen kijelölt útvonalon – tájékoztatott Czimbalmos Kozma Csaba városgondnok. A nyilvántartásokban 250 szekér szerepel, de ez tízéves összesítés, a valóságban mintegy 50 lehet használatban. Akinek nincs saját vagy bérelt területe, és nem tudja papírral igazolni, hogy egyenes úton jár – Majlát esetében azt, hogy kitől, miért, mennyi szénát kapott –, az bizony nem kap engedélyt, a kihágásért pedig megbüntetik. Az Őrkőre még egyetlen engedélyt sem adtak ki, hiszen földterülettel senki sem rendelkezik. Van egy réteg, amely rendszeresen jár a prázsmári vásárra, azok számára kidolgoznak egy útvonalat, erről már tárgyaltak, a megye más településein élők pedig kikerülik a várost.
Az elöljáró szerint az próbálkozik különféle mesékkel, akinek semmiféle igazolható útja nincs, de nem lehet kivételezni, mert csak így szüntethető meg az ellenőrizetlen szekérforgalom. Ezzel a határozattal kivédhető a szekerek ötletszerű megjelenése a városi közlekedésben, a szemeteskukák mellett, mások földjein, az éjszakai fuvarozás is lejár, ezzel pedig sok kellemetlenség megszűnik, és biztonságosabb lesz az autózás is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1002
szavazógép
2014-04-16: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Nyugat tehetetlensége

Napról napra mélyül az ukrán válság: tegnap a kijevi hatalom harckocsikat vezényelt az ország keleti régióiba, ahol az elmúlt napokban oroszbarát szakadárok vették át a hatalmat.
2014-04-16: Közélet - :

Pénz nélkül a magyar rendezvények (Román Nemzeti Kulturális Alap)

Nem nyertek támogatást az erdélyi magyar intézmények, szervezetek, rendezvények a román állami Nem­zeti Kulturális Alap által meghirdetett idei pályázatokon.