Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Román Nemzeti Kulturális AlapPénz nélkül a magyar rendezvények

2014. április 16., szerda, Közélet

Nem nyertek támogatást az erdélyi magyar intézmények, szervezetek, rendezvények a román állami Nem­zeti Kulturális Alap által meghirdetett idei pályázatokon.

A múlt héten közzétett pályázati eredményekre az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hívta fel a figyelmet. A párt közleménye szerint olyan, az utób­bi években sikeresnek bizonyult, tízezreket megmozga­tó események maradtak támogatás nélkül, mint a Ko­lozs­vári Magyar Napok, a marosvásárhelyi Nem­zet­kö­zi Könyv­vásár, az Alter-Na­tive rövidfilmfesztivál, a ko­lozs­vári Szent István-napi Nem­zetközi Néptánc­talál­kozó.
Az alap a honlapján közölte: a négy kategóriában kihirdetett 78 nyertes pályázó máig kötheti meg a támogatási szerződést, amely alapján általában 70–80 ezer lejhez jut.
Az EMNP sajnálatosnak tart­ja, hogy a magyar rendezvényeket és intézményeket hátrányosan érintő döntéseket egy hónappal azután hirdették ki, hogy az alapot felügyelő kulturális tárca élére Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, egyik államtitkári tisztségébe pedig a szintén RMDSZ-es Hegedüs Csillát nevezték ki. Az EMNP hangsúlyozta, a nemzeti közösségek kulturális támogatását csakis a kulturális autonómia elve szerint lehet méltányossá tenni.
„A szaktárca felügyelete mellett létre kell hozni egy Romániai Magyar Kulturális Alapot, amely az erdélyi magyar közösség kulturális programjaira számarányosan elkülönített állami támogatási keretet – szintén pályázati úton – egyetlen illetékes intézményként elosztja. A pályázatokat egy olyan testületnek kell elbírálnia, amelyben az erdélyi magyar kulturális, civil és politikai szervezetek, valamint a történelmi egyházak képviselői kizárólag szakmai szempontok alapján döntenek a támogatások elosztásáról” – jelentette ki az EMNP.
A párt szerint hasonló módon kellene kezelni a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa által a nemzeti közösségeknek juttatott állami költségvetési támogatásokat. „Nem tartjuk sem megfelelőnek, sem méltányosnak, hogy egy politikai szervezetnek – RMDSZ – vagy az általa létrehozott, ennélfogva erős politikai kötődésű Communitas Alapítványnak legyen kizárólagos joga dönteni a magyar közösségnek járó éves állami támogatás felhasználásáról és szétosztásáról” – áll a Toró T. Tibor EMNP-elnök és Benedek Erika alelnök által jegyzett állásfoglalásban.
Az RMDSZ szakemberei nélkül döntött a Nemzeti Kulturális Alap az idei támogatások első köréről – ismertette tegnap Hegedüs Csilla. A kulturális tárca RMDSZ-es államtitkára arra reagált, hogy az erdélyi magyar kulturális életben megütközést váltott ki, hogy a Kelemen Hunor miniszter által felügyelt kulturális alap pályázatán egyetlen magyar szervezet, intézmény, rendezvény sem nyert támogatást. Hegedüs elmondta: osztozik a pályázók felháborodásában, de az alap Kelemen Hunor RMDSZ-elnök miniszteri kinevezése előtt hirdette meg a vitatott pályázatokat, és a bírálóbizottságokat is a korábbi miniszter idején jelölték ki. Az államtitkár elmondta, hamarosan új igazgatót neveznek ki az alap élére.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 595
szavazógép
2014-04-16: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Áldozatokat szed a szekértilalom (Sepsiszentgyörgy)

Elvették a jogunkat, nem lehet már szekerezni Sepsiszentgyörgyön – panaszolta Majlát János, akitől a Jókai Mór utcában kobozták el a szekerét. A bánásmóddal is elégedetlen: ha nincs a karjában a kisgyermek, elütötték volna – állítja; a jegyzőkönyvet is csak azért írta alá, mert megfenyegették.
 
2014-04-16: Közélet - Hecser László:

Kell-e csendőrség Barótra?

A legutóbbi baróti tanácsülésen Kencse Sándor EMNP-s képviselő a csendőrség működésével szembeni elégedetlenségének adott hangot. Mint mondotta, szerinte a csendőrök baróti jelenlétének nincs értelme, hiszen látszata sincs: április elején lejárt a tavaly megkötött szerződésük, itt lenne az ideje, hogy beszámoljanak, a tanács pedig vegye fontolóra, érdemes-e a megállapodást meghosszabbítani velük.