Cófalva saját legelőjét bérli

2014. május 22., csütörtök, Faluvilág

Évek óta küzdenek a gazdák, hogy visszaszerezhessék a falu egykori legelőjét, amelynek tulajdonjogát megsértették az eltelt viharos évtizedek alatt, s ami miatt közelharcot kell vívniuk minden évben. Létkérdés itt a legelő, mert az utóbbi években megnőtt a szarvasmarha-állomány.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Puskaporos volt bizony Borosnyó községközpontban az a gyűlés, ahol a cófalvi tehénlegelő helyzetéről tanácskoztak – tudtuk meg Lőrincz Kálmán mérnök-alpolgármestertől, aki elmondta: végül is közös nevezőre jutottak. Az sem a legjobb megoldás számunkra, s ez is csak úgy született meg, hogy a gazdák részt vettek a gyűlésen – egészítette ki Szentgyörgyi Ernő falufelelős. A végleges és megnyugtató megoldás az lenne, hogy a megyei föld-vissza­szolgáltató bizottság hivatalosan, birtoklevélen is visszaszármaztassa a falu elorzott legelőterületét, ami jelenleg községi legelőként szerepel, s amit a tejelő teheneket tartó gazdák kénytelenek voltak bérbe venni! A megyeiek azt felelték megkeresésükre, hogy „birtokló falu nem létezik, csak község”. Az elégedetlenséget az robbantotta ki, hogy magasra emelték a legelőbéreket: hektáronként 350 lej, ami feloszlik a tehenek arányában. A 350 lej cófalvi viszonylatban vetekedik egy hektár szántóterület árával. Ez a gazdák legfontosabb gondja, életmentő itt a tejpénz, mert ebben a kicsi faluban elérte a 107-et a szarvasmarhák száma. Ezt az egyed­számot pontosan tizenkilenc tehéntartó gazda tartja fenn, köztük hatnál az állatlétszám tíz körüli. Sajnos, a sok csűrés-csavarásnak az lett a következménye, hogy Cófalva gyakorlatilag saját legelő nélkül maradt. A most bérbe vett 20 hektár használatát a gazdák közmegegyezés alapján megoldották, de a községnek fizetniük kell a bért!

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?







eredmények
szavazatok száma 4381
szavazógép
2014-05-22: Család - Fekete Réka:

Közel a beteg ágyához (Az asszisztensek életéről)

Száz esztendővel ezelőtt, amikor még a villanyáram jelenléte is nagy dolog volt az erdélyi kórházakban, vöröskeresztes nővérek, diakonisszák, nőegyletekből kikerült ápolók segítették az orvosok munkáját. Az egészségügyi segítők közül elsőként a bábák részesültek szervezett képzésben.
2014-05-22: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Mai módra folyik az élet

Cófalván mai módra folyik az élet – újságolták keserű mo­sollyal a helyiek –, mindenki helyezkedik, küzd, s a mindennapiak miatt állandó jelleggel kapaszkodni kell.