Mai módra folyik az élet

2014. május 22., csütörtök, Faluvilág

Cófalván mai módra folyik az élet – újságolták keserű mo­sollyal a helyiek –, mindenki helyezkedik, küzd, s a mindennapiak miatt állandó jelleggel kapaszkodni kell.
 

Örvendenek, hogy megáll a falu szélén a vonat, s a borosnyói vezetés megígérte, hogy a vonal mellé beállót építtet. Újságolták, hogy az ürömben is akad valami öröm, mert postakirendeltség alakult a faluban. Gáspár Tamás vállalta ezt a szolgálatot, s így a küldemények hamarabb eljutnak a lakossághoz.
Hamarosan beáll a nagy munkaidő, de áldozni akarnak kikapcsolódásra is – mondták: július második felében küldöttség készül ellátogatni magyarországi testvértelepülésükre, Nagy­ra­dára. Cófalva református vallásban élő kis hitközössége új lelkészre vár – tudtuk meg Szentgyörgyi Ernő gondnoktól. Mivel a meghívott lelkészek nem jöttek el, pályázatukra sem jelentkezett senki, a püspökségre bízták, hogy nevezzen ki végzős új lelkészt abba az eklézsiába, ahol helyben kilencven, a szomszédos várhegyi leányegyházközségben pedig százhatvan lélek, összesen 250 református él. Biztató azonban, hogy az egyházközség 11,3 hektár föld­vagyonnal rendelkezik, és visszakérte még egy darab várhegyi földterületét is. Pénzre volna szük­ségük, mert – egyelőre kalákával – belső felújítást végeznek a papi lakáson, időszerű lenne a nyílászárók, főleg a fő bejárati ajtó cseréje is, aminek költségeit még nem üti a főhatóságtól és hívektől kapott támogatás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4381
szavazógép
2014-05-22: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Cófalva saját legelőjét bérli

Évek óta küzdenek a gazdák, hogy visszaszerezhessék a falu egykori legelőjét, amelynek tulajdonjogát megsértették az eltelt viharos évtizedek alatt, s ami miatt közelharcot kell vívniuk minden évben. Létkérdés itt a legelő, mert az utóbbi években megnőtt a szarvasmarha-állomány.
 
2014-05-22: Faluvilág - :

Önkéntesek Kálnokon (Reformátusokról nem csak reformátusoknak)

Mozdulj, segíts, szeress! mottóval rajtoltak idén is a Szeretethíd elnevezésű Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok. A Magyar Református Szeretetszolgálat 2009-ben szervezte meg első alkalommal a református önkéntesnapokat, amelyek azóta látványosan fejlődtek.