Folytatódjanak az átvilágítások!

2008. február 16., szombat, Máról holnapra

— kéri Traian Băsescu nyomatékosan a miniszterelnöktől, néhány keresetlen szóval méltatva a kabinet kezdeményezését. Érzékelem a kormány kezdeményezését abban — szögezi le Tăriceanuhoz és a parlament két házelnökéhez küldött levelében —, hogy a SZIVOT ismét működőképessé váljék, de úgy érzem, többre van szükség.

És ezek után sorolja sürgős elvárásait, azonnal meg kellene kezdeni — javasolja rámenősen — az eddig hivatalból ellenőrzöttek mellett az önkormányzati, törvényhozási és elnökválasztás jelöltjeinek, a bírói és ügyészi testület tagjainak átvilágítását, és meg kellene kezdődnie a diplomáciai testület tagjai, a nagykövetek vizsgálatának is… Noha tegnap még a SZIVOT léte is a szó igaz értelmében kétségessé vált egy sokat vitatott alkotmánybírósági határozat alapján, az államfő az aggályokat félretolva újra magasra helyezi a mércét, példátlan feladatokkal halmozva el a tevékenységét újra megkezdő testületet, hangsúlyozva, hogy az természetesen nem hozhat ítéleteket, az átvilágítás során szerzett információk alapján az ítélethozatal a bíróság feladata marad. Azé a bíróságé, melynek tagjait Băsescu szerint át kellene világítani. S az esetleges, nem egy esetben terhelő bizonyítékokat pedig a megvádoltak bírálhatnák el. Önmagukról és társaikról hozhatnának ítéleteket, ami jelenleg, ismerve a bírói kart, hiú, bizarr felfogás. Ráadásul, ahogyan Călin Popescu Tăriceanu reagált, az idő rövidsége miatt egyszerűen képtelenség minden egyes önkormányzati jelöltet átvilágítani. Tăriceanu szerint az államfő túl sokat kér, ezért arra szólítja fel ,,…végezzen el egyszerű fejszámolást, biztosak vagyunk — jön az alamuszi szúrás, amely kettőjük heves, meg-megszakadó dialógusában immár megszokott! —, hogy képes erre: hány jelölt száll majd versenybe az önkormányzati választásokon, és a testület képes lehetne-e egyáltalán arra, hogy egyetlen hónap alatt több százezer jelöltet megnyugtató módon átvilágítson". A válasz egyértelmű — nem! Tăriceanu szerint tehát továbbra is az a megoldás marad érvényben, hogy az önkormányzati választások jelöltjeinek saját felelősségükre nyilatkozatot kell tenniük arról, együttműködtek-e a rettegett szekuritátéval?!…Ott vagyunk, ahol voltunk, vagy még ott sem.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2008-02-16: Közélet - Váry O. Péter:

Kós Károly helye

Európában, Magyarorszá­gon, Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön — ezek mind a címhez kívánkoznának, hiszen minderről szól a ma délelőtti kiállításmegnyitó, és az azt követő események, melyek — egyszeri, megismételhetetlen voltuk okán — talán még érdekesebbek is, mint a tárlat.
2008-02-16: Közélet - Farkas Réka:

Közös fellépésre van szükség (Ki kell használni a koszovói helyzetet)

,,Az idei év legnagyobb kihívása az erdélyi magyarság számára, hogyan használja ki a Koszovó függetlenné válása által előálló helyzetet" — hangsúlyozta Antal Árpád képviselő, aki Sógor Csaba EP-képviselővel Pristinába utazik, hogy jelen legyen vasárnap a függetlenség kikiáltásán.