Ki kell használni a koszovói helyzetetKözös fellépésre van szükség

2008. február 16., szombat, Közélet

,,Az idei év legnagyobb kihívása az erdélyi magyarság számára, hogyan használja ki a Koszovó függetlenné válása által előálló helyzetet" — hangsúlyozta Antal Árpád képviselő, aki Sógor Csaba EP-képviselővel Pristinába utazik, hogy jelen legyen vasárnap a függetlenség kikiáltásán.

Antal Árpád tegnap két konkrét javaslatot is megfogalmazott: úgy véli, szükség lenne az összes erdélyi magyar politikai szervezet és az autonómiát zászlajára tűző civil szervezet (SZNT) közös fellépésére. Le kellene ülniük az erdélyi magyarságot képviselő szervezetek vezetőinek, és meg kellene fogalmazniuk egy levelet, amelyet elküldenének a Koszovó függetlenségét elismerő országok külügyminisztereinek és nagyköveteinek. Hasonló módon járhatnának el az EP-ben az erdélyi magyar képviselők, ilyen levélben tájékoztatnák kollégáikat, hogy az erdélyi, székelyföldi magyarság évtizedek óta békés, demokratikus eszközökkel harcol a területi autonómiáért, és ha elismerik a koszovói függetlenséget, amely sok áldozat és jelentős amerikai, illetve európai anyagi befektetés árán született, de nem hajlandóak elfogadni a magyar igény jogosságát, azt jelenti, az erőszakos megoldást támogatják, a békés utat pedig semmibe veszik. ,,Sajnos, a nagyhatalmak nagyon kényelmesek, csak akkor figyelnek oda egy régióra, ha valamilyen konfliktus támad. Ezzel a közös levéllel felhívhatjuk a figyelmet magunkra, és az egységes fellépésnek átütő ereje lehet" — hangsúlyozta Antal Árpád, aki vállalta, hogy megfogalmazza a levelet, és kezdeményezi az egyeztetést is az érintett szervezetek között.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2008-02-16: Máról holnapra - Bogdán László:

Folytatódjanak az átvilágítások!

— kéri Traian Băsescu nyomatékosan a miniszterelnöktől, néhány keresetlen szóval méltatva a kabinet kezdeményezését. Érzékelem a kormány kezdeményezését abban — szögezi le Tăriceanuhoz és a parlament két házelnökéhez küldött levelében —, hogy a SZIVOT ismét működőképessé váljék, de úgy érzem, többre van szükség.
2008-02-16: Közélet - B. Kovács András:

Az óvodásokra fenik a fogukat (Kármentő)

Nemzetállammentő pózokba vágta magát a Kovászna megyei demokrata-liberális ifjúsági szervezet a tanügy-minisztériumnak címzett javaslatában, melyben az oktatási törvénytervezet vitáját ,,tódítja" meg egy épületes hozzászólással. A szervezet nevében eljárók a magyar óvodákat köteleznék román nyelvtanfolyamok tartására, hogy a gyerekek iskolás korukra jobban tudjanak románul.