Hírsaláta

2007. június 21., csütörtök, Belföld
AZ RMDSZ ALKONYA. Lesújtó cikket közölt a România liberă június 18-i számában Tom Gallagher, a nagy-britanniai Bradford Egyetem Etnikai Konfliktusok és Béke (Ethnic Conflict and Peace) tanszékének vezetője, kinek szakterülete a délkelet-európai posztkommunista államok fejlődése, és rendszeresen látogat a régióba, Románia sorsát, azon belül a pártok, köztük az RMDSZ sorsát különös figyelemmel követi.

Az RMDSZ alkonya című írásában kifejti: a szövetség veszélyesen kezd hasonlítani az olyan nacionalista mozgalmakra, melyeket a Milošević idejebeli Szerbiában láthattunk. Úgy látja, az RMDSZ hanyatlása most már nyilvánvaló. A márciusi kongresszus során a szövetség egyetlen tagja sem szállt versenybe Markó Béla ellen, aki 1993 óta elnök. Megítélése szerint az RMDSZ és a liberálisok közt legalább egy párhuzam vonható: mindkét politikai szervezetet hataloméhes érdekcsoport irányítja. A szerző elismeri, 1990-ben még progresszív közép-európai politikai erőként írta le a szövetséget, mely elkötelezte magát amellett, hogy a román politikai élet dzsungelében rendet teremtsen. 2003-ban jött rá tévedésére, amikor Frunda György mindenféle zavaros kifogással állt elő, mondván, hogy a politikai elit vagyonának független vizsgálata fölösleges. Tom Gallagher úgy látja, az utóbbi időben még szövetségesei is eltávolodtak a velejéig romlottnak tűnő szervezettől. A szerző bevallja: nem fog fájni a szíve, ha a magyar párt hamarosan ― valószínűleg 2008-tól ― a múlté lesz. Védenie kellett volna a kisebbségét, de nem felelt meg az elvárásoknak. Ha Eckstein-Kovács Péter meg akar menteni valamit a szövetség romjaiból, maga köré kell gyűjtenie a magyarságot, és csatlakoznia kell az ország haladó erőihez ― melyekhez amúgy is feloldhatatlan kötelék fűzi.

HELYESBÍTÉS. Nagy Zsolt lapunk június 20-i számában a Hírsaláta rovatban megjelent, Határtalan bizalom című szemle kapcsán helyesbítést kér. 2006 decemberéhez viszonyítva négy vádat (hazaárulás, kémkedés, a nemzetbiztonság veszélyeztetése, csatlakozás szervezett bűnözői csoportokhoz) ejtettek — írja —, jelenleg szervezett bűnözői csoport morális támogatása címen folyik ellene eljárás.

MAGYAR RENDŐRÖKET IS KÉPEZNÉNEK. Az elmúlt hetekben Kolozs és Bihar mellett Kovászna, Hargita és Maros megyében kampányolt a kolozsvári Septimiu Mureşan Rendőriskola annak érdekében, hogy minél több magyar anyanyelvű fiatal jelentkezzék az idei felvételi vizsgára. Az akció sikerét egyelőre még nehéz felbecsülni, az viszont tény, hogy a 150 meghirdetett helyre ― nemzetiségtől függetlenül ― máris 2300-an jelentkeztek, és a határidő csak a jövő hét végén jár le. (Szabadság)

A CINIZMUS NETOVÁBBJA. Rodica Stănoiu volt szociáldemokrata minisztert jelölte a Konzervatív Párt a Feddhetetlenségi Tanácsba, mely az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség vezető szerve. Stănoiu a Szociáldemokrata Párt igazságügyi minisztere volt 2000―2004 között, 2006 őszén iratkozott át a konzervatívokhoz, miután kiderült: ’90 előtt együttműködött a titkosrendőrséggel. A SZIVOT nyilvánosságra hozott közleménye alapján Stănoiu Sanda fedőnév alatt jelentett a szekuritáténak. Stănoiu 2001 folyamán eladta a Petromnak filiaşi-i szülői házát. Az üzlet 100 000 dollár nyereséget hozott az akkori igazságügyi miniszternek. Ez az áruba bocsátott ingatlan akkori piaci értékének a tízszerese volt. Stănoiu nevéhez fűződik az Igazságügyi Palota felújítása mentén kirobbant botrány is ― számol be a Cotidianul. A külső forrásokból származó, tatarozásra szánt, 34 millió eurós összeg gyakorlatilag kétszerese volt a munkálatokra valójában szükséges keretnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2867
szavazógép
2007-06-21: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

EP-választások tán novemberben
Ez az első olyan alkalom, amikor a romániai pártok az európai alkotmányról tárgyalnak, és érdekeltek vagyunk abban, hogy ez minden tagországnak megfeleljen, ugyanakkor működőképes is legyen — jelentette ki Markó Béla RMDSZ-elnök a tegnapi megbeszélésekről kijövet.
2007-06-22: Máról holnapra - Magyari Lajos:

A nyugdíjasok ,,lázadása"

Bukarestben és az ország nagyvárosaiban a kormánypalota előtt, illetve a megyei kormányhivataloknál nyugdíjas emberek strázsálnak, s ahogyan ők tudják, előadják sérelmeiket, melyek természetesen az öregségi járandóság szívszorítóan alacsony voltára vonatkoznak.