Hírlugas

2008. február 26., kedd, Gazdakör
Tanfolyamok igénylésre

A Megyei Szaktanácsadó Hivatal és a Biokultúra Egyesület jelentkezőket vár biotanfolyam indításához. A jelentkezés függvényében növénytermesztési és állattenyésztési tanfolyamokat is indítanak. Jelentkezni, érdeklődni az MSZH székházában (Árkosi út 2. szám, telefon: 351 064) vagy az egyesületnél (0743 784 766).

Vizsgálják meg a szupermarketeket

Átfogó európai uniós vizsgálatot sürget az Európai Parlament a szupermarketek feltételezett visszaélései miatt, s versenyjogi vizsgálatot kér az Európai Bizottságtól az üzletláncok tevékenységéről. Az EP tagjainak 60 százaléka támogatja a kezdeményezést. Ugyanakkor a szupermarketekben dolgozók munkakörülményeit is javítani akarják, európai szinten fellépve a szabályozatlan túlmunka és a rossz munkahelyi viszonyok ellen. A javaslatok között várhatóan szerepelni fog, hogy a piacon egy kereskedőlánc legtöbb nyolcszázalékos részesedést szerezhessen.

A génmódosítás zsákutca

A génmódosított növények termesztése a növényvédő szerek felhasználásának ugrásszerű növekedéséhez vezetett, nem eredményezett termésnövekedést, és a világon tapasztalható éhezésre és szegénységre sem nyújtott megoldást ― derül ki a magyarországi Föld Barátai által közzétett tanulmányból, amely egy időben jelent meg a génmódosított növénytermesztési adatokat bemutató, a biotechnológiai ipar által készített éves jelentéssel. A Kinek hoznak hasznot a génmódosított növények című tanulmány továbbá megállapítja: összességében a génmódosított növények nem teremnek többet, mint a hagyományos fajták.

Búzaár-növekedés

Az Európában irányadó párizsi piacon a márciusi malmi búza tonnánkénti ára 7 euróval (2,6 százalékkal) 280 euróra nőtt a hétfő délelőtti kereskedésben azután, hogy a magas fehérjetartalmú amerikai tavaszi búza rekordszintre drágult. A párizsi börzén a többi határidős jegyzés is erősödött 3,75―5,00 euró közötti mértékben. A minneapolisi gabonatőzsdén hétfőn a tavaszi búza vékánként (1 véka = 36,35 liter) történelmi csúcsra, 20 dollár fölé drágult, folytatva ezzel a korábban elkezdődött áremelkedést a kínálat alakulásával kapcsolatos aggodalmakra. Közben Törökország május 15-től nulláról 50 százalékra emeli a búza és a rozs importvámját. Az intézkedés a világ minden országára vonatkozik, kivéve Boszniát. Az innen származó gabona importját továbbra sem sújtják vámmal.

Bangladesben terjed a madárinfluenza

Banglades területének közel háromnegyedét érinti már a madárinfluenza-járvány ― derült ki az ország állattenyésztési hatóságainak közléséből. A hatóságok tegnap megerősítették, hogy újabb bangladesi körzetre terjedt át a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírusa, ezzel az ország 64 körzetéből 45-ben küzdenek már a járvánnyal. Ugyanakkor azt állították, hogy az utóbbi hetekben lelassult a kór terjedése. A bangladesi hatóságok először tavaly márciusban azonosították a madárinfluenza vírusát, s azóta mintegy 970 000 háziszárnyast pusztítottak el. A járvány miatt válság sújtja az ország baromfitenyésztő ágazatát, amely legalább ötmillió bangladesi megélhetését biztosítja közvetlenül vagy közvetve. Egyetlen olyan esetről sem tudnak viszont, amelyben embert is megfertőzött volna a H5N1-es vírus a 140 milliós lakosú, rendkívül nagy népsűrűségű dél-ázsiai országban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1849
szavazógép
2008-02-26: Gazdakör - x:

A burgonya karanténbetegségei (növényvédelem, 3.)

Rákos burgonya — a tünetek főként a gumóban jelentkeznek
A Synchytrium endobioticum a burgonyarákot idézi elő, a termesztett növények közül egyedül a burgonya a természetes gazdanövénye, de vad Solanum-fajokat is fertőz.
2008-02-26: Közélet - Farkas Réka:

Fontos dolgokról is sikerült beszélni (Traian Băsescu székelyföldi látogatása)

Több mint két órán át tárgyalt a Hargita és Kovászna megyei önkormányzati vezetőkkel, prefektusokkal Traian Băsescu államfő szombaton Kovásznán. Mivel a megbeszélések zárt ajtók mögött folytak, csak a résztvevők beszámolóiból tudhatunk a felvetett témákról.