Hírsaláta

2007. június 22., péntek, Belföld

ALKOTMÁNYÍRÓK. Románia új alkotmányán dolgozik az Andrei Pleşu vezette Új Európa Kollégium munkatársaival és más jeles román értelmiségiekkel. Amit eddigi elképzeléseikről tudni lehet: elnöki köztársaságként akarják meghatározni Románia új államformáját. Új alkotmánytervezeten dolgozik a Szociáldemokrata Párt, a Demokrata Liberális Párt is. Valeriu Stoicának az a véleménye, hogy az alkotmány leglényegesebb pontjairól még annak elkészítése előtt népszavazást kellene szervezni, s az alaptörvényt annak szellemében elkészíteni. (Cotidianul)

VOICULESCU DIXIT. A Konzervatív Párt arra kéri a romániai magyarságot, hogy 24 hónap alatt tanulja meg az ország hivatalos nyelvét. A párt vezetője, Dan Voiculescu azt nyilatkozta Marosvásárhelyen, törvénytervezetet kezdeményeznek, melynek értelmében a román nyelvet nem ismerő magyarokat megfosztják állampolgárságuktól. A párt elnöke kifejtette: ahogy Angliában, Ausztriában vagy Németországban az állampolgárság elnyerésének feltétele az állam hivatalos nyelvének ismerete, Romániában is minden állampolgárnak ismernie kell a román nyelvet. (Kolozsvári Rádió)

SZABÁLYOZNI FOGJÁK A VALLÁSOS SZIMBÓLUMOK HASZNÁLATÁT. A bukaresti bíróságon pert nyert a Diszkriminációellenes Nemzeti Bizottság az oktatási minisztériummal szemben. A döntés értelmében szabályozni és korlátozni kell majd a vallásos jelképek használatát az iskolákban. A bíróság döntését egyelőre nem kézbesítették a minisztériumnak, de az oktatási szóvivő elmondta, hogy azt tervezik, fellebbeznek a Legfelsőbb Bíróságnál. A huzavona 2006-ban kezdődött, amikor Emil Moise buzăui tanár a diszkriminációellenes bizottsághoz fordult, szüntessék meg azt a diszkriminatív helyzetet, hogy iskolája minden nyilvános tere vallásos ikonokkal van tele. A tanár szerint az sem méltányos, hogy iskolájában csupán ortodox vallásoktatás folyik, így a más vallásúak számára egyáltalán nem jut tér semmilyen szempontból. Úgy véli, hogy ezzel az egyenlőséghez való emberi jogokat is megsértik. A bizottság válaszában az oktatási minisztériumot is felszólította, hogy szabályozza a vallásos szimbólumok használatát az iskolákban. Többek között azt javasolták, hogy e jelképeket csak a vallásórákon tegyék ki. (Cotidianul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2876
szavazógép
2007-06-22: Közélet - Szekeres Attila:

Csülkös feddhetetlenség (Jegyzet)

Minekutána kínkeserves vajúdások közepette megszületett a feddhetetlenségi törvény, s azt egyesek számára igencsak kínosan módosították az Európai Unió nyomására, most felállítják az Országos Feddhetetlenségi Tanácsot. Az egyszerű ember azt gondolná, hogy e testületbe egytől egyig feddhetetlen múltú emberek kerülnek.
2007-06-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Beföldi hírek

Markó július 3-án mond le
Markó Béla július 3-án lemond miniszterelnök-helyettesi tisztségéről: ezt maga a szövetségi elnök jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján.