György Attila könyvbemutatójaIlyen állat nincs es

2014. szeptember 13., szombat, Kultúra

Szeszmacska, székely mintaférj – ilyen állat nincs es –, csemer istennyila, rézfaszú bagoly – ilyen és ehhez hasonló állatfajtákkal ismerkedhettek meg mindazok, akik csütörtök délután a sepsiszentgyörgyi Tein Tea­házban részt vettek György Attila Bestiarium Siculorum című kötetének bemutatóján.
 

  • György Attila és Lakatos Mihály
    György Attila és Lakatos Mihály

S hiába a tárcákban visszatérő Ne tudd meg, mi az! felszólítás, a résztvevők, bizony, megtudhattak egyet s mást – nem csupán a szerző kiapadhatatlan humoráról, nyelvi leleményességéről, de szűkebb környezetünkről, velünk élő embertársainkról is.
Mert miközben a szerző beszélgetőtársa, Lakatos Mihály a képzeletbeli állatfajták leírását tartalmazó prózakötet műfaji besorolását ecsetelte – tisztázva a bestiarium eredetét, jelentését, illetve rámutatva egyebek mellett arra, hogy miben más, mint például Jorge Luis Borges Képzelt lények című könyve vagy Nagy Lajos Képtelen természetrajza –, György Attila jószerével csak felolvasott a kötetből, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá váljon: ezek az állatfajták nem is annyira a fantázia szüleményei, itt élnek közvetlen környezetünkben, szembejönnek velünk az utcán, megtalálni őket a kocsmában, elbeszélgetünk velük, hozzánk tartoznak. A töményen adagolt humor így szinte észrevétlenül válik a szatirikus társadalomrajz eszközévé a kötetben – mutatott rá Lakatos Mihály.
S hogy miként születik egy ilyen gyűjtemény, arról György Attila szólt röviden: jópofa ujjgyakorlatnak indult, írás közben született az ötlet, hogy kötetté kerekedhet. És annak ellenére, hogy esti mesének nem ajánlatos a gyűjtemény, igen kedvező fogadtatásra talált – mutatott rá Lakatos Mihály, idézve a Tusványoson 2013-ban bemutatott kötetről azóta megjelent recenziókból. Aligha véletlen hát, hogy lesz folytatása a Bestiarium Siculor­um­nak – ígérte György Attila.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2014-09-13: Kultúra - Farcádi Botond:

Amikor a tarokk már nem divat az Országházban (Kukorelly Endre Sepsiszentgyörgyön)

Ma már nem tarokkoznak az országgyűlési képviselők a miniszterelnökkel, miként Mikszáth Kálmán politikai pályafutása idején, de még csak focizni sem tudott a kormányfővel – Kukorelly Endre író egyebek mellett a budapesti országházban LMP-s képviselőként eltöltött időszakról is vallott tegnap este Sepsiszentgyörgyön a zsúfolásig telt Tein Teaházban lezajlott találkozón.
2014-09-13: Kultúra - Ferencz Csaba:

Változatlanságban (Kultúra a nemzetiségeken túl)

Henning János 1982 óta fotózza a cigányok hétköznapjait. Akkor néprajzos gyűjtések során, elsősorban zenészek, táncosok kerültek lencsevégre, később a periférián maradt közösségek egész élettere, környezete érdekelte.