Kultúra a nemzetiségeken túlVáltozatlanságban

2014. szeptember 13., szombat, Kultúra

Henning János 1982 óta fotózza a cigányok hétköznapjait. Akkor néprajzos gyűjtések során, elsősorban zenészek, táncosok kerültek lencsevégre, később a periférián maradt közösségek egész élettere, környezete érdekelte.

Az elmúlt három évtized képi lenyomatát nagyméretű fekete-fehér fotókon a hétvégén lehet megnézni az exCharta falain (helyszűke miatt az 52 fotót cserélik a szervezők). De hogy melyik kép melyik évezredben készült, azt nem lehet megállapítani. Maga a szerző a csütörtök délutáni megnyitón így fogalmazott: fotós szemmel a cigány telepeken semmi nem változott, legfentebb a parabolaantennák látványa jelenthet újdonságot. Na, meg néhány hagyományos mesterség eltűnése – tehetjük hozzá. A kiállítás anyaga így élesen villantja fel – a fotó mindenkori lényegét, a pillanatba merevített időt újraértelmezve – azt a változatlanságot, amelybe a körülöttünk élő cigány közösségek belemerevedtek. S eme kiszolgáltatottság enyhítése érdekében – ez is elhangzott a rövidke megnyitón – saját házunk táján is van, mit tenni. Két fotóból egyébként ötszáz példányban képeslap is készült, ezek a helyszínen térítésmentesen beszerezhetőek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2014-09-13: Kultúra - Farcádi Botond:

Ilyen állat nincs es (György Attila könyvbemutatója)

Szeszmacska, székely mintaférj – ilyen állat nincs es –, csemer istennyila, rézfaszú bagoly – ilyen és ehhez hasonló állatfajtákkal ismerkedhettek meg mindazok, akik csütörtök délután a sepsiszentgyörgyi Tein Tea­házban részt vettek György Attila Bestiarium Siculorum című kötetének bemutatóján.
 
2014-09-13: Kultúra - Mózes László:

Jelmez és díszlet a Lábas Házban

Fiatalos légkör, vakációs egyetemi hangulat, bohócjelmezben sétáló lányok (a szokatlan ruhákat Matei Vişniec, Franciaországban élő dramaturg színdarabjához készítették), miniatűr díszletmakettek, installációrészletek, színházi előadásokhoz tervezett jelmezek.