Hírlugas

2008. március 4., kedd, Gazdakör
Nő a tagok száma

Bővül a megyei szaravasmarha-tartók egyesülete. Az új vezetőség megkeresésére a nagy termelők és szarvasmarha-tenyésztő cégek az utóbbi napokban tömegesen iratkoztak be a megyei egyesületbe, így a közgyűlésen és az azóta eltelt napokban 29 új, nagyobb állatlétszámú tag kérte felvételét.

A helyi egyesületek viszont több településen megszűnőfélben, legalábbis a vezetőség információi szerint. A közgyűlésre ugyanis az 59 csatlakozott helyi egyesületből csak 23 küldte el képviselőjét, és még kevesebben fizetették ki a tagdíjat. Emlékeztetni szeretnénk, hogy a február 21-én megtartott gyűlésen a küldöttek kéthetes tagdíjbefizetési határidőt szavaztak meg, ami a törlesztés elmaradása esetén a tagság megszűnését is jelenti. Jó hír, hogy az egyesület megyei irodájában (Sepsiszentgyörgy, Táncsics Mihály utca 2. szám, telefon: 310 020) jövő hétfőtől naponta 9 és 13 óra között szolgálat működik.

Incze Péter

Agrárpolitikai reform

Több kulcskérdésben is szembemegy az Európai Bizottság elképzeléseivel a közös agrárpolitika állapotfelméréséről készült jelentés, amelyet múlt héten fogadott el az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága. A Lutz Göpel német kereszténydemokrata képviselő által gondozott jelentés ugyan főbb vonalaiban támogatja az EB novemberi közleményében közzétett elképzeléseket, de több kardinális kérdésben is eltér a Brüsszel által javalltaktól. Az EP mezőgazdasági bizottságának tagjai nem kevesebb, mint 636 módosító indítványról szavaztak. A jelentés márciusban kerül végszavazásra az Európai Parlament plénuma elé. A képviselők mindenekelőtt ellenzik a bizottságnak azt a tervét, hogy alsó és felső korlátot szabjanak a közvetlen kifizetéseknek. A direkt támogatások ilyen ,,degresszivitása" a legnagyobb agrárgazdaságok esetében azért elfogadhatatlan a képviselők számára, mert figyelmen kívül hagyja azt, hogy nincs egyértelmű összefüggés a gazdaságok mérete és gazdagsága között. Ilyen módon a bizottság tagjai szerint méltánytalanul hátrányos helyzetbe hoznák a legnagyobb agrárgazdaságokat. A képviselők tehát elutasítják, hogy a közvetlen kifizetéseket illetően a gazdaságok mérete vagy jogi formája alapján diszkrimináljanak.

Kecskék veszélyben

Több száz, különleges gyapjat — a híres Pasmina-sálak és -kendők alapanyagát — szolgáltató kecske pusztult el, és több ezerre éhhalál vár a Himaláján, mivel hatalmas a hó, és a takarmány elfogyott. A kínai határhoz közel eső himalájai füves legelőkön mintegy 150 000 kecske szenved élelemhiányban a mínusz 20 Celsius-fokot is elérő, kemény hidegben. Az állatállomány pusztulását az is fokozza, hogy a vemhes nőstények sorra elvetélnek, a fiatal állatok pedig a hidegtől múlnak ki. A kormány által szolgáltatott téli takarmány elfogyott, s bár a hótól elszigetelt területre repülőgépekről dobtak le eleséget, még legalább 30 000—40 000 kecske élete forog veszélyben. Miután a világ legfinomabbnak tartott gyapját adó tibeti antilopot szigorú védelem alá helyezték, a világ legkiválóbb gyapjúsálait és kendőit a Pasmina-kecskék gyapjából készítik, és a világ minden tájára exportálják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1735
szavazógép
2008-03-04: Gazdakör - Incze Péter:

Borjúóvoda, kezelőfolyosó (Húsmarhatartás)

Fajborjúk — egy hónap fölött takarmánykiegészítésre kell gondolni
A borjak születését követő egy hónap után a növekedési erély minél jobb kihasználása végett célszerű gondoskodni a borjak pótabrakolásáról. Erre a célra a rögzített vagy mozgatható borjúóvodák felelnek meg.
2008-03-04: Közélet - Sylvester Lajos:

Bagoly Vilmos diplomái

Bagoly Vilmos robusztus termetű, kemény kötésű férfiú. Rég, még a múlt század hatvanas éveiből ismerjük egymást, s ennek kapcsán mondhatom: emberi tartására is ráillik a ,,kemény kötés".