Hírsaláta

2007. június 23., szombat, Belföld
FELHÁBORODÁSHULLÁM AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ELLEN. A romániai forradalmárok szervezetei, de a civil társadalom is felháborodással fogadta az alkotmánybíróság döntését, miszerint a katonai ügyészektől a polgári ügyészekhez kerülnek át azok az ügycsomók, amelyek polgári személyeket is érintenek.

Elfogadhatatlan, hogy a 20. század végének legsúlyosabb gyilkosságai közé tartozó bűntetteket egyszerűen elkendőzzék — vélik a civil szervezetek. Románia főügyésze, Laura Codruţa Kövesi viszont ígéretet tett arra, hogy a forradalom és a bányászjárás dossziéjának véglegesítését a legfőbb ügyészség kiemelt feladatának tekinti. Egyelőre arra várnak, hogy az alkotmánybíróság indokolja döntését, és az megjelenjék a Hivatalos Közlönyben. (Cotidianul)

GALLAGHER ISMÉT SZÓLT! Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök bebizonyította, „legyengült, korrupciótól málladozó" Romániát akar, hogy „a cinikus kormányzásából profitáló gazdasági hiénák" erdélyi vállalatokat vásárolhassanak meg — írja tegnapi kommentárjában a România liberăben Tom Gallagher politológus. Az elemző a magyar kormányt azért bírálja, mert szerinte Budapest múlt heti diplomáciai lépésével akadályozza a romániai korrupció felszámolását. A nemzetiségi kérdést rendszerint higgadtan és tényszerűen kezelő, általában kiegyensúlyozott, de az elmúlt hónapokban többnyire a Traian Băsescu államfő terveit támogató lapban közölt kommentár annak kapcsán született, hogy a magyar külügyminisztérium a múlt héten aggodalmát fejezte ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tisztségviselői ellen indított ügyészségi vizsgálatok miatt. (MTI)

DRÁGA HÍVEK. 37 000 lejbe került annak a Romavia gépnek a bérleti díja, mellyel Mamaiára szállították a Băsescuhoz hű értelmiségiek egy kis csoportját, hogy az államfővel tanácskozzanak. Ha autóval, akár a legfényűzőbbel is utaztak volna, a költségek nem haladták volna meg a 2000 lejt.

ISKOLA ÉS ERŐSZAK. Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint az iskolai erőszak Romániában igen magas fokú. Magyarország az első e tekintetben, Románia szorosan követi. (România liberă)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2876
szavazógép
2007-06-23: Közélet - Bogdán László:

A gyanúsított (Magasles)

Van egy szarkasztikus román közmondás: se îngroaşă gluma — vastagszik a vicc, a tréfa is komolyra fordulhat. Először mindenkinek viccnek tűnt, hogy Románia ,,örökös"-nek induló államelnöke, a nagy hírű Ion Iliescu gyanúsítottként jelent meg néhány esztendeje az 1990. június 13—15-i bukaresti ,,bányászbiennálé" négy halálos áldozatának ügyében indított eljárásban.
2007-06-23: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Elfogadhatatlan a kettős mérce
Az RMDSZ jogosnak és indokoltnak tartja az önálló magyar egyetem létrehozását szorgalmazó európai parlamenti beadványát, és nem fogadja el azt, hogy a román politikum kettős mércét alkalmaz: egyrészt elítéli a magyar képviselőket, más kérdésekben viszont szükségesnek tartja a brüsszeli nyomásgyakorlást — jelentette ki Markó Béla tegnap Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján