Belföldi hírek

2007. június 23., szombat, Belföld

Elfogadhatatlan a kettős mérce

Az RMDSZ jogosnak és indokoltnak tartja az önálló magyar egyetem létrehozását szorgalmazó európai parlamenti beadványát, és nem fogadja el azt, hogy a román politikum kettős mércét alkalmaz: egyrészt elítéli a magyar képviselőket, más kérdésekben viszont szükségesnek tartja a brüsszeli nyomásgyakorlást — jelentette ki Markó Béla tegnap Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján

. Az elmúlt években az RMDSZ tartózkodott attól, hogy nemzetközi síkra terelje az erdélyi magyarság gondjait, a mostani lépést is alapos helyzetelemzés előzte meg. Az önálló magyar állami egyetem létrehozását már 1990 óta folyamatosan kéri, és mindeddig egyik kormány sem volt hajlandó teljesíteni a magyarság ezen jogos igényét, de nem rendeződött az önálló magyar karok kérdése sem. Számunkra nem fogadható el, hogy a másfél milliós közösség helyzete ne legyen legalább olyan fontos, mint az igazságügy reformja — szögezte le Markó.

Kisebbségi törvényt itthon

Megpróbál többséget szerezni a kisebbségi törvénytervezetnek, de nem ezen a nyáron — jelentette be Markó Béla RMDSZ-elnök tegnap Marosvásárhelyen. Belföldi szinten, ,,itthon" próbálja megoldani a gondot — válaszolta arra a kérdésre, hogy az Európai Parlamentnél fog-e ez ügyben panaszt tenni. A kisebbségek ügye ugyanolyan fontos, mint az igazságügy reformja — fejtegette, és emlékeztetett arra, hogy a kisebbségi törvény a feddhetetlenségi ügynökség ügye mellett szintén szerepel azon prioritások listáján, amelyre az EU biztosai a múltban utaltak. Márton Árpád, a képviselőház RMDSZ-frakciójának elnöke több ízben reklamált a házbizottságnál, hogy a kisebbségi törvénytervezettel foglalkozó három szakbizottságban soha nincs határozatképes létszám, amikor ezt a törvénytervezetet kellene megtárgyalni. A szakbizottságok elnökeit többször is a képviselőház vezetősége elé citálták, de nem találtak megoldást az ügyre.

Kártérítés csak biztosítással

Az aszály által érintett 1,7 millió hektárnyi mezőgazdasági terület csupán mintegy 40 százalékára, azaz 720 000 hektárra nyújt kártérítést az állam, mivel csak ennyi volt bebiztosítva. A Decebal Traian Remeş miniszter által tegnap bemutatott adatok szerint a szerdán elfogadott kormányhatározat kártérítés fizetését írja elő 488 000 hektár búzára, 47 000 hektár árpára és sörárpára, 175 000 hektár repcére és 10 000 hektár tavaszi sörárpára. Országos szinten a búzával, triticaléval, rozzsal, árpával, sörárpával és repcével bevetett területek több mint 2,8 millió hektárt tesznek ki, ebből majdnem 962 000 hektárt biztosítottak be a gazdák. Remeş ugyanakkor úgy véli, nincs ok az élelmiszerek drágítására, mivel jelenleg is magasabbak az árak — például a kenyéré —, mint más országokban, ,,de találni fogunk egy módot arra, hogy a spekulációknak véget vessünk". Súlyos, hogy a kártérítésekre kiutalt alapok nem mennek a fejlesztésre, s a mezőgazdaság és az állattartás hozzájárulása a nemzeti össztermékhez csökkenni fog — tette hozzá.

Vihar nyugaton

Közel háromszáz település maradt áram nélkül péntekre virradólag, miután hatalmas vihar sepert végig a Bánságon. A négy érintett megyében (Arad, Temes, Krassó-Szörény és Hunyad) több tucat fa, betonoszlop dőlt ki, egyikük egy kórház bejáratát zárta el. A meteorológusok szerint az ország húsz déli megyéjében továbbra is gyilkos hőségre lehet számítani, erős széllel és villámlással járó hirtelen felhőszakadás azonban bárhol lecsaphat a hétvégén, és jégeső is előfordulhat.

Egyet igen, egyet nem

A Nagyrománia Párt feltételek nélkül megszavazza az SZDP által kezdeményezett egyszerű indítványokat az egészségügy és a mezőgazdaság kapcsán, a DP hasonló kezdeményezéseit azonban nem, mert ,,két évig és négy hónapig kormányon volt, nincs joga felemelni a hangját ezekben a témákban" — jelentette be Corneliu Vadim Tudor tegnap. A négy egyszerű indítványt jövő hét elején vitatják meg a parlamentben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2867
szavazógép
2007-06-23: Belföld - x:

Hírsaláta

FELHÁBORODÁSHULLÁM AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG ELLEN. A romániai forradalmárok szervezetei, de a civil társadalom is felháborodással fogadta az alkotmánybíróság döntését, miszerint a katonai ügyészektől a polgári ügyészekhez kerülnek át azok az ügycsomók, amelyek polgári személyeket is érintenek.
2007-06-23: Közélet - Mózes László:

Diploma után, Szentgyörgyön

Magyarosi Imola, Erdei Gábor és Ruszuly Éva - Albert Levente felvétele
Három tehetséges pályakezdő színész került tavaly ősszel a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházhoz. Magyarosi Imola, Ruszuly Éva és Erdei Gábor a marosvásárhelyi színházművészeti egyetemen végzett 2006 nyarán, együtt léptek fel a Diploma után című zenés darabban.