A sepsiszentgyörgyi borvízkút megszentelése

2008. március 5., szerda, Magazin

Régi, szép szokása volt a sepsiszentgyörgyieknek, hogy esténként a borvízkútnál összegyűltek. A város távolabbi lakói is eljöttek borvízért, ilyenkor a fiatalok egymással találkozhattak, az idősebbek viccelődtek, vagy megbeszélték, mi történt aznap a városban.

Finom és féltett volt a sepsiszentgyörgyi borvíz, és olyan becsben tartották, hogy minden évben ünnepélyes keretek között megszentelték. A papi áldást követően egész napos ünnepélyt tartottak, ahol részt vettek a céhek is. A Sepsiszentgyörgyi Csizmadia Céh számadásából kitűnik, hogy a céh minden tagja részt vett az ünnepen. A főcéhmester így ír az 1842-es költségek katalógusában: ,,Céhünk egyenlő akaratából a borvíz megszentelésére négy vider bort vitettem fel, melyért fizettem 14 forintot. Dettó, azon tisztelet, becsületesen való megtétele után, az egész czéhnek egy egyenlő akaratából, átadtam a muzsikosoknak 5 forintot, Császár Sámuel inspector jóvá­hagyásával." A mostani borvízkút már nem azt az ásványvizet adja, amit százötven esztendővel ezelőtt. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy a természetet romboló emberi kéz tönkretegye azt, amire valamikor Isten áldását kérték és mondták, miután szomjukat oltották eleink...

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 567
szavazógép
2008-03-05: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Megújult a Budapesti Értéktőzsde honlapja
Tartalmában és megjelenésében egyaránt megújult a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) internetes honlapja. A honlap kialakításánál a tőzsde törekedett a maximális átláthatóság biztosítására, így minden, a tőzsdei kereskedéshez, a piac működéséhez és a tőzsdén jegyzett befektetési eszközökhöz kapcsolódó információ egyszerűen elérhető. A honlap változatlanul a www.bet.hu címen érhető el. A BÉT honlapján oktatási modul is található, amely bő tartalommal, grafikával és tesztek segítségével ismerteti meg a felhasználókat a tőzsdei kereskedéshez szükséges ismeretekkel.
2008-03-05: Magazin - x:

Hamisítják a Ferrarit

Az olasz pénzügyőrség Ferrari-hamisítókat fülelt le, akik más márkájú alvázakból és alkatrészekből szerelték össze a híres vérvörös sportkocsikat, és az eredeti ár töredékéért árulták.