Hírbörze

2008. március 5., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Megújult a Budapesti Értéktőzsde honlapja

Tartalmában és megjelenésében egyaránt megújult a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) internetes honlapja. A honlap kialakításánál a tőzsde törekedett a maximális átláthatóság biztosítására, így minden, a tőzsdei kereskedéshez, a piac működéséhez és a tőzsdén jegyzett befektetési eszközökhöz kapcsolódó információ egyszerűen elérhető. A honlap változatlanul a www.bet.hu címen érhető el. A BÉT honlapján oktatási modul is található, amely bő tartalommal, grafikával és tesztek segítségével ismerteti meg a felhasználókat a tőzsdei kereskedéshez szükséges ismeretekkel.

A bankválság szele Kínában

A hitelválság a kínai bankok ajtaján is kopogtat — olvasható a jelentésekben ama hír kapcsán, hogy a legnagyobb kínai bank, az ICBC a nem első osztályú jelzálogválsággal kapcsolatos érintettsége esetleges kedvezőtlen következményeinek kivédésére 30 százalékkal növelte kockázati tartalékát. A vezető ipari és kereskedelmi bank egyébként nemrég közölte, hogy érintettsége — jelzálogpapírokban — 1,2 milliárd dollárnyi. Ú A Világbank rontott Kína idei várható gazdaságnövekedési kilátásán, 9,6 százalékra fogta vissza az eddig várt 10,8 százalékról elsősorban a kínai exporttermékek iránti globá­lis keresletcsökkenés miatt. Tavaly a kínai GDP-növekedés tizenhárom éve a legmagasabb ütemű volt, 11,4 százalékot tett ki a 2006. évi 11,1 százalék után. A Világbank legújabb előrejelzése szerint Kínában idén 4,6 százalékos lesz az infláció az eddig becsült 3,8 százalék helyett elsősorban a nemzetközi élelmiszerárak emelkedése, valamint a bérköltségek növekedése miatt. Kínában a tavalyi infláció 4,8 százalékos volt, tizenegy éve a legmagasabb.

A Microsofté a Fast

A Microsoft sikeres vételi ajánlatot tett a norvég Fast Search & Transfer internetes keresőszoftver-fejlesztő vállalatra, és átvette annak 92,6 százalékát. A Microsoft ajánlata legkevesebb 90 százalékos részesedésre szólt. A Microsoft összesen 836 millió eurót ajánlott fel a vállalati ügyfélkörre szakosodott Fast szoftverfejlesztőért. (MTI—i.)

Klubtalálkozó

Március 6-án 17 órától a sepsiszentgyörgyi inkubátorház konferenciatermében klubtalálkozóra kerül sor, meghívott Onica Csaba, a fogyasztóvédelmi hivatal helyi igazgatója, aki az új törvényekről tájékoztat. Ugyanakkor bemutatkozik Aczél Barna, a Román Kereskedelemfejlesztési Központ (CRPC) Kovászna megyei területi irodájának vezetője. (Asimcov)

Kis- és közepes vállalkozásoknak

Rövidesen indul a Gazdasági Versenyképességi Program (POS 2007—2013) támogatási programja építőipari és termelői tevékenységekre. További információ a www.animmc.ro címen. Eligazítást ad e-mailes megkeresésre Dénes Judit a mercuriusmail@yahoo.com címről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1901
szavazógép
2008-03-05: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Egységes környezethasználati engedély

Az engedélyek kiadásával nem érnek véget a tagországok hatóságainak IPPC-jogszabállyal kapcsolatos teendői. Következő lépésként az EU azt fogja megvizsgálni, hogy az engedélyekben előírt környezetvédelmi intézkedések mennyire biztosítják a környezetszennyezések megelőzését. A cél, hogy a versenyképesség jelentős gyengülése nélkül érdemi környezeti javulást lehessen elérni.
2008-03-05: Magazin - Józsa Lajos:

A sepsiszentgyörgyi borvízkút megszentelése

Régi, szép szokása volt a sepsiszentgyörgyieknek, hogy esténként a borvízkútnál összegyűltek. A város távolabbi lakói is eljöttek borvízért, ilyenkor a fiatalok egymással találkozhattak, az idősebbek viccelődtek, vagy megbeszélték, mi történt aznap a városban.