Fafeldolgozás faluhelyenTiszavirág-életű ipar?

2008. március 6., csütörtök, Faluvilág

Bede László: A fa tartja az ipart falun

Eléggé vegyes képet mutattak a háromszéki erdős területek már abban a pillanatban, amikor életre keltek a közbirtokosságok. Volt majdnem kopasz hegyoldal, ahol bokortenger borította a parcellákat, de olyan is, amivel már indulni lehetett.

Az a fenyőmennyiség, amit a vihar döntött ki a háromszéki havasok térségében, már a múlté. Volt feldolgozó üzem — így például Cófalván —, amely bezárta kapuját, tovább állt. A mai feldolgozóüzemek zömét a fenyőfa érdekli, ami ebben a térségben egyre kevesebb. Hallottunk már olyan véleményt is, hogy ,,alaposan nekikezdtek egy-egy helyen az erdőirtásnak, nem lehet azt éppen erdőrombolásnak nevezni, de egyre fogy a fa." Igazából csak a szakember tudná megmondani, hogy milliméter pontosságra betartják-e a közbirtokosságok az üzemtervek előírásait, és hogy ezt a dolgot mennyire ellenőrzik.

Az orbaiszéki Papolcon majdnem féltucatnyi cég foglalkozik fakitermeléssel és fafeldolgozással, s mint megtudtuk, a falusi faiparban dolgozók száma meghaladja a félszázat. Bede László, a helybeli Begy Kft. tulajdonosa több éve már fenyő fűrészárut állít elő. Régebb öt, jelenleg tíz embernek biztosítja a mindennapi megélhetést. Beszélgetésünkből kiderült, hogy egyre nehezebb beszerezni a nyersanyagot.

— Mi lábon álló fát vásárolunk a közbirtokosságoktól. Vettem a helybeli Imreh Albert-birtokosságtól, a csomakőrösi Kalabucstól, a kovásznai Ölves Közbirtokosságtól, a zabolai Keresztesek-havasától. Alkalmazkodni kellett a helyi körülményekhez. Szert tettem a kivágáshoz szükséges erőgépekre, traktorom is van, embereket alkalmaztam, és a megvásárolt fát én termeltetem ki saját magamnak. Szerencsénk, hogy a környéken több a közbirtokosság, melynek fenyőfája is van. Nem adják másoknak, mi is megfizetjük, akárcsak más. Annak rendje és módja szerint árveréseket hirdetnek, ahol mi, vásárlók is jelen vagyunk.

— Van-e piaca a fűrészárunak? Hogy lesz tovább, ha fogy a fenyő?

— Piac, az mindig van, ezután is lesz, a gond azonban mindig az, hogy honnan fogunk ezután fát vásárolni? Egyre kevesebb, és csökken az eladó famennyiség. Az természetes, hogy ebben a helyzetben az ára is emelkedni fog. A piaccal azért nincs gond, mert még ma is majdnem minden épületnél a fő elem a fa. Ez a nyersanyaga az asztalosiparnak is. Van kereslet.

Kovászna megye nem túl gazdag fenyőerdőkben. Nehéz lenne megmondani, hogy merre fordul majd kereke a kitermelő- és feldolgozóiparnak, miképpen azt is, hogy lesz-e az Európai Unió­nak megkötése emitt. ,,Nekünk, fűrészgyárosoknak lehet, hogy majd váltani kell — hangzik a jóslat Felső-Háromszéken —, mert az, hogy nagyon messzi területekről szerezzük be a nyersanyagot, pénzügyileg ijesztő. Hogy a Ká­szonokig elfurikázzunk a fáért, az még elképzelhető, de a nagy szállítási távolság egyenlő lesz a kudarccal."

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2008-03-05: Magazin - x:

A világ legjobb csokija

Amit ma a világ csokoládéként majszol, fabatkát sem ér — állítja egy Sao Tomé közelében élő megszállott olasz, aki egy német lapnak elmondta: rátalált a csokoládé igazi ízére.
2008-03-06: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Árapatakon a végvári szerepet vállalni kell (Élő egyház)

Székföldje magyarsága is egyre fogy. Most már nem is a felekezeti megoszlás aránya a fontos, hanem az, hogy megtartó erő legyen az egyház a fiatalok, a gyermekek számára, s hogy legyen évtizedek múltán is, aki anyanyelvén hallgathassa az igemagyarázatot. Így van ez Árapatakon is.