Fekete lobogók Kézdivásárhely főterénElkezdődtek a kihallgatások

2014. december 18., csütörtök, Közélet

A kézdivásárhelyi rendőrség bűnügyi osztályán tanúként hallgatták ki Beke Ernőt és fiát, Beke István Attilát a tulajdonukban lévő főtéri épületek homlokzatára december elsején kitűzött gyászlobogókkal kapcsolatosan.
 

  • Gyászlobogók Kézdivásárhely főterén december elsején. A szerző felvétele
    Gyászlobogók Kézdivásárhely főterén december elsején. A szerző felvétele

A kézdiszentléleki Tamás Róbertet szintén beidézték a rendőrségre, de nem jelent meg. Az ő „bűne”, hogy ugyanazon a napon a Kratochvill-megemlékezésen fekete zászló volt a kezében. Őt a rendőrség videófelvételek alapján azonosította.
Mint megtudtuk, Beke Ernőt egy, fiát két órán keresztül vallatták, a jegyzőkönyvet mindkét esetben a rendőrség alkalmazottja készítette el. A rendőrség részéről ugyanazok a sablonkérdések hangzottak el: milyen anyagból készültek a fekete lobogók, ki rakta fel azokat a két főtéri ingatlan homlokzatára, Hargita megyéből kik vettek részt a volt hadapród iskola előtti megemlékezésen, és volt-e ott fekete lobogó. Beke Ernő és fia állta a sarat, nem tudták rájuk bizonyítani, hogy valami közük lenne a gyászlobogók kitűzéséhez.
Kiderült az is: december elsején a rendőrség és a csendőrség azért volt oly nagy készültségben, mert aznap délben a Kra­tochvill Károly mellszobra előtti megemlékezésen a csíkszeredai Csibi Barna is jelen volt, őt figyelték és örökítették meg a titkosszolgálatok videósai-fotósai.
Beke Ernő és fia egyelőre tanúként szerepel a 2014/P/1656-os számú bűnvádi iratcsomóban, de ez még nem jelent semmit: mifelénk bevett szokás, hogy egyik napról a másikra a tanúból vádlott lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2872
szavazógép
2014-12-18: Közélet - Fekete Réka:

Rosszul fizetik a dadákat

Minimálbérért dolgoznak a dadák az óvodákban, kevesebb pihenőszabadságot tölthetnek le, mint amennyi jár, munkaköri leírásukban olyan feladatok is szerepelnek, amelyekre nincs képesítésük, nem kapnak régiségpénzt a ledolgozott szolgálati időre, feleannyian vannak, mint ahány kisegítőre szükség lenne – többek között ezek szerepelnek az elégedetlenségi listán, amellyel hat sepsiszentgyörgyi óvoda kisegítő személyzete a Sanitas szakszervezethez fordult, hogy támogassa jogkövetelései elérésében.
 
2014-12-18: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Emelkedőben a munkanélküliség

Állandósulni látszik az álláskeresők aránya Háromszéken, a helyi munkaerőpiacon az év végi időszakban alig jegyeznek jelentős mozgásokat, és tömeges elbocsátás sem történt. Ugyan a legutóbbi, novemberi összesítés csupán enyhe növekedést mutat, a nyilvántartott munkanélküliek száma térségünkben így is meghaladta az 5500-at.