Hírbörze

2008. március 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Unió csütörtökön és pénteken csúcstalálkozót tart Brüsszelben, melyen három témában kívánnak közös megállapításokra jutni a tagországok: a munkahelyteremtést és fenntartható gazdasági növekedést előirányzó lisszaboni stratégia 2008—2010-re szóló időszakának teendőiről, az unió integrált klímaváltozási és energiapolitikájáról, valamint a pénzügyi piacok stabilitásának kérdéséről.

A klímaváltozással és az energiával kapcsolatos uniós politika egységes szemléletűvé tételével az EU globális éllovas szándékozik lenni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, bár értesülések szerint egyes tagországok kormányai óvnak a túlzottan ambiciózus ígéretektől a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén. Az energetikai témakör megvitatásakor hétfőn a külügyminiszterek előkészítő tanácskozásán felmerült az is, hogy a biodízel alkalmazásának terjedése ellene hatna a biodiverzifikációnak.

A külügyminiszterek tanácskozásának napirendjén szerepelt a Világkereskedelmi Szervezettel (WTO) kapcsolatos tárgyalások ügye is. A miniszterek leszögezték, hogy az unió csak kiegyensúlyozott, illetve minden területre — mezőgazdasági és nem mezőgazdasági termékekre, valamint a szolgáltatásokra is — kiterjedő liberalizációs megállapodás létrejöttét tudja elfogadni. (MTI)

Klubtalálkozók

A Vidékfejlesztési és Halá­szati Kifizetési Ügynökség Kovászna megyei kirendeltségének munkatársa március 13-án, csütörtökön 19 órakor az Asimcov kézdivásárhelyi irodájában a március 3-án indult pályázatokat ismerteti. A klubtalálkozó keretében beszélgetés is lesz a vállalkozás és az önkormányzat kapcsolatáról, valamint Kézdivásárhely jövőképéről. Meghívott: Tamás Sándor parlamenti képviselő és Török Sándor polgármester.

Kiskunhalasi vállalkozók Sepsiszentgyörgyön

Március 14-én 9 órai kezdettel a sepsiszentgyörgyi inkubátorházban üzletember-találkozóra kerül sor, melynek során kiskunhalasi üzletemberek várják a tárgyalópartnereket a következő tevékenységi területekről: faipar, építőipar, vízszolgáltatás, árnyékolástechnika, nyomdaipar, mezőgazdaság, lakatosipar, kandallóalkatrészek, füstcsövek, ingatlan, üzemanyagkutak létesítése.

Alternatív vidékfejlesztés

A 123-as jelzésű vidékfejlesztési intézkedésről leválasztották az alapélelmiszerek feldolgozásán kívüli tevékenységeket, amelyeket várhatóan mikrovállalkozások esetében finanszíroznak ötvenszázalékos önrésszel, 200 000 eurós határig. Az XS13/2008 (teljes keret 118 125 000 euró) állami beavatkozási program az alapélelmiszereken kívüli élelmiszergyártást finanszírozza (pl. pékségek, cukrászlaborok stb.), az XS28/2008-as pedig a primér fafeldolgozást és erdeigyümölcs-feldolgozást (finanszírozási keret 100 000 000 euró). További információk a mercuriusmail@yahoo.com e-mail címen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1918
szavazógép
2008-03-12: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Globális felmérés a globalizációról

A BBC nagyszabású, harmincnégyezer lakosra kiterjedő felmérést készített a globalizáció kérdéséről a világ harmincnégy országában, s mint kiderült, a globalizáció élesen megosztja az emberiséget. A harmincnégy ország megkérdezettjeinek fele azt válaszolta, hogy a globalizáció túl gyors, a másik felük pedig azt, hogy túl lassú.
2008-03-12: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Szentivánlaborfalvi március

Tavasz jön, s a március mindig újrakezdést jelent. Úgy néz ki, hogy előrelép a település fiatalsága, szerepet vállalna a községi tanácsban. Négyen jelentkeztek, s ebből kettő fogja képviselni az ikertelepülést az elkövetkező négy esztendőben.