Perelhetik újra az árkosi kastélyt

2007. június 25., hétfő, Közélet

Albert Levente felvétele

Alapfokra dobta vissza az árkosi Szentkereszty-kastély hat éve tartó tulajdonjogi perét a Legfelsőbb Törvényszék.

Noha minden remény megvolt a kedvező elbírálásra, és már a megyei tanács is — amelynek a Magyarországon élő gróf Jankovich-Besán Endre András örökös állítólag átengedné a birtok használati jogát egy saját lakrész kivételével — terveket szövögetett, június 20-i döntésével a román igazságszolgáltatás újabb hosszú évekre odázta el az 1990 óta művelődési központként működő (azelőtt a Ceauşescu házaspár számára felújított) ingatlan sorsát. Ennek volt igazgatója, Petre Străchinaru jelenlegi parlamenti képviselő minden követ megmozgatott, hogy az értékes építészeti, dendrológiai és képzőművészeti együttes a művelődési minisztérium birtokában maradjon, a törvényszéki határozatot is ő jelentette be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2007-06-25: Közélet - Szekeres Attila:

Tűzkerék helyett tűzugrás (Szent Iván-nap Serpsiszentgyörgyön)

Szekeres Attila felvétele
A szombat reggeli vihar után kikerekedett az idő, s délután már jócskán juniálisozott Sepsiszentgyörgy kikapcsolódni vágyó népe Sugásfürdőn a Könczei László Egyesület és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület által szervezett Szent-Iván-napi etno-folk fesztiválon.
2007-06-25: Közélet - Simó Erzsébet:

A hétvége hírei

Túljutott az EU az intézményes válságon
Kilábalt lényegében az Európai Unió az alkotmányos szerződés népszavazásos elutasítása miatt két éve keletkezett intézményes válságból, miután a tagországok brüsszeli állam- és kormányfői találkozóján megállapodás született az új reformszerződés tervezetéről. A benne foglalt intézményes változások lehetővé teszik, hogy az unió a jelenlegi 27 taggal, illetve annál jóval többel is gördülékenyen működjék.