A volt munkaszolgálatos katonák jogairól

2008. március 14., péntek, Nyílttér

Az elmúlt napokban, hetekben többen is érdeklődtek a munkaszolgálatos katonáknak járó juttatásokról. A 2002/309-es törvény szerint azok jogosultak, akik 1950—1961 között katonai szolgálatuk idején munkaszolgálatot teljesítettek.

A juttatás felére jogosult a túlélő házastárs is, ha nem házasodott újra. Az igénylőnek a megyei nyugdíjpénztárhoz kell kérést benyújtania, a jogosultságot elsősorban a munkaszolgálat katonakönyvben lévő bejegyzésével lehet bizonyítani. Ennek hiányában igazolást kell kérni a Megyei Katonai Központtól vagy a piteşti-i katonai levéltártól (U. M. 02405 Piteşti). Ezeknek az igazolásoknak a kibocsátása illetékmentes. A kérés és a munkaszolgálatot igazoló irat mellé csatolni kell a kérelmező személyazonossági igazolványának másolatát, és ha az igénylő özvegy, a házassági levél, illetve a halotti bizonyítvány fénymásolatát. Az említett iratokat eredetiben is be kell mutatni.

A juttatás összegét a következőképpen számolják ki: minden egyes munkaszolgálatot teljesített hónapra 2,35 lej, ezt meg kell szorozni a munkaszolgálatban eltöltött hónapok számával. Az így kapott összeg lesz a jogosult havi juttatása.

A törvény értelmében a pénzbeli juttatáson kívül a jogosultak ingyenes orvosi ellátásban részesülnek, ingyengyógyszerre jogosultak, és a rádió-, illetve tévébérleti díj alól is mentesülnek.

Tatár Aladár, Lakossági Tanácsadó Iroda, Sepsiszentgyörgy

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2008-03-14: Nyílttér - x:

Az utolsó kapu is bezárult... (Mai levelünk)

Kézdivásárhelyen a keményítőgyár is (felvételünk) elbocsátotta alkalmazottait, alig pár ember maradt... Milyen kétségbeejtő visszagondolni az előző évek siralmasan átélt mozzanataira: csavargyár, fakitermelő és -szállító vállalat, bútorgyár, tejgyár, szerre ,,adták be a kulcsot", és szemünk láttára, szívünk fájdalmára rongálódtak földig az előző évtizedekben többezernyi felső-háromszéki családnak munkalehetőséget, kenyeret biztosító cégek és székhelyeik.
2008-03-14: Nyílttér - x:

Gábor Áron és tüzérei

Faszobrász és festő vagyok, Márton Béla művésztől tanultam Magyarországon, ahol több közös és egyéni kiállításon is részt vettem.