Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Rendhagyó előadás Szatmáron

2015. február 28., szombat, Színház az egész világ

Rendhagyó módon viszi színre Ion Luca Caragiale örök érvényű klasszikusát, Az elveszett levelet a Szatmári Északi Színház román és magyar társulata. Sorin Militaru neves román rendező kezdeményezésére a két társulat párhuzamosan mutatja be a darabot úgy, hogy azok egymásra felelnek.

  • Sorin Militaru rendező
    Sorin Militaru rendező

„Erdélyi közegbe helyeztük a darabot: egyedi komédiát láthat a közönség, amely tükröt mutat a társadalomnak. Az előadás során kiderül, mennyire tudunk nevetni magunkon, van-e humorérzékünk, hogy olyankor is tudunk-e kacagni, hogyha mi vagyunk pellengérre állítva” – idézi a Friss Újság az UNITER-debütdíjra jelölt román rendezőt, aki egy sajtótájékoztatón beszélt elképzeléseiről.
Bessenyei Gedő István művészeti igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy tíz fordítás közül választották ki Seprődi Kiss Attila szövegét, amelyet a mai kornak megfelelően alakítottak. A fiatal vezető úgy vélekedett: Caragiale darabja ugyanúgy aktuális egy erdélyi magyar, mint egy erdélyi román közegben, hiszen a politikai populizmus mindkét oldalon ugyanolyan. „Kicsit mindenki belenézhet saját görbe tükrébe, illetve a másik görbe tükrébe is – így lesz teljes a kép” – fogalmazott.
A vígjáték magyar premierjét február 27-re tűzték ki, a román társulat március elsején, vasárnap tartja a bemutatót. A színházi közönség kedvezményes áron kapja mind a román, mind a magyar darabra a belépőt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 96
szavazógép
2015-02-28: Színház az egész világ - Váry O. Péter:

Mezítláb a színen (M-stúdió)

Begörcsöl a néző, ha nem ért mindent. Még az is előfordulhat, hogy előadás közben feláll és kimegy. Ami azért mégiscsak illetlenség, legalább a szünetet meg kellene várni, aztán nem annyira feltűnő a hiányos széksor. Legalábbis közönségi egyed azt reméli – és ördöge van, eltalálta: reflektorfényben édeskevés látszik a nézőtérből. De a hangulat, az süt, erősebben, mint azok a piszokul éles fényű lámpák. És a színész veszi a jelzést – ettől meg ő görcsöl be. Ördögi kör.
2015-02-28: Emlékezet - Gyila Sándor:

Egy ludovikás tüzérhadnagy kálváriája (Zsuffa Zoltán halálának 25. évfordulójára)

1944. augusztus 20-án nyáriasan forró, szeszélyesen felhős, villamosságtól terhes időjárás uralkodott Budapesten, de ez távolról sem indokolta a Ludovika Katonai Akadémia végzős évfolyama tisztavató ceremóniájának lerövidítését. Amint a dátumból is kiviláglik: háború volt, amikor bármely pillanatban felbőghettek a szirénák, feldüböröghettek a légvédelmi ütegek. A hirtelen Keletre fordító román csapatok a szovjetekhez csatlakoztak, és Szent István napján (épp tisztavatáskor) már Nagyvárad felé közeledtek. A nagymúltú Ludovika végzős évfolyama ilyen körülmények közt tette le az esküt, szembenézve az önként választott katonai pálya első élet-halál megpróbáltatásával. Zsuffa Zoltán tüzérhadnagy akkor huszonhárom éves volt.