Rendhagyó előadás Szatmáron

2015. február 28., szombat, Színház az egész világ

Rendhagyó módon viszi színre Ion Luca Caragiale örök érvényű klasszikusát, Az elveszett levelet a Szatmári Északi Színház román és magyar társulata. Sorin Militaru neves román rendező kezdeményezésére a két társulat párhuzamosan mutatja be a darabot úgy, hogy azok egymásra felelnek.

  • Sorin Militaru rendező
    Sorin Militaru rendező

„Erdélyi közegbe helyeztük a darabot: egyedi komédiát láthat a közönség, amely tükröt mutat a társadalomnak. Az előadás során kiderül, mennyire tudunk nevetni magunkon, van-e humorérzékünk, hogy olyankor is tudunk-e kacagni, hogyha mi vagyunk pellengérre állítva” – idézi a Friss Újság az UNITER-debütdíjra jelölt román rendezőt, aki egy sajtótájékoztatón beszélt elképzeléseiről.
Bessenyei Gedő István művészeti igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy tíz fordítás közül választották ki Seprődi Kiss Attila szövegét, amelyet a mai kornak megfelelően alakítottak. A fiatal vezető úgy vélekedett: Caragiale darabja ugyanúgy aktuális egy erdélyi magyar, mint egy erdélyi román közegben, hiszen a politikai populizmus mindkét oldalon ugyanolyan. „Kicsit mindenki belenézhet saját görbe tükrébe, illetve a másik görbe tükrébe is – így lesz teljes a kép” – fogalmazott.
A vígjáték magyar premierjét február 27-re tűzték ki, a román társulat március elsején, vasárnap tartja a bemutatót. A színházi közönség kedvezményes áron kapja mind a román, mind a magyar darabra a belépőt.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2015-02-28: Színház az egész világ - Váry O. Péter:

Mezítláb a színen (M-stúdió)

Begörcsöl a néző, ha nem ért mindent. Még az is előfordulhat, hogy előadás közben feláll és kimegy. Ami azért mégiscsak illetlenség, legalább a szünetet meg kellene várni, aztán nem annyira feltűnő a hiányos széksor. Legalábbis közönségi egyed azt reméli – és ördöge van, eltalálta: reflektorfényben édeskevés látszik a nézőtérből. De a hangulat, az süt, erősebben, mint azok a piszokul éles fényű lámpák. És a színész veszi a jelzést – ettől meg ő görcsöl be. Ördögi kör.
2015-02-28: Emlékezet - Gyila Sándor:

Egy ludovikás tüzérhadnagy kálváriája (Zsuffa Zoltán halálának 25. évfordulójára)

1944. augusztus 20-án nyáriasan forró, szeszélyesen felhős, villamosságtól terhes időjárás uralkodott Budapesten, de ez távolról sem indokolta a Ludovika Katonai Akadémia végzős évfolyama tisztavató ceremóniájának lerövidítését. Amint a dátumból is kiviláglik: háború volt, amikor bármely pillanatban felbőghettek a szirénák, feldüböröghettek a légvédelmi ütegek. A hirtelen Keletre fordító román csapatok a szovjetekhez csatlakoztak, és Szent István napján (épp tisztavatáskor) már Nagyvárad felé közeledtek. A nagymúltú Ludovika végzős évfolyama ilyen körülmények közt tette le az esküt, szembenézve az önként választott katonai pálya első élet-halál megpróbáltatásával. Zsuffa Zoltán tüzérhadnagy akkor huszonhárom éves volt.