Egészségügyi kártyaTízezren már használták

2015. március 17., kedd, Közélet

Háromszéken 146 271 egészségügyi kártya már tulajdonosához került, közel tízezret még nem vettek át, ugyanannyian pedig már használták az új típusú elektronikus dokumentumot. Ez május 1-jétől az egyetlen olyan igazolvány, amellyel a lakosság egészségügyi szolgáltatásban részesülhet a biztosítási rendszerben.
 

Az egészségügyi kártyát minden tizennyolcadik életévét betöltött állampolgárnak kiállítják, aki biztosított. A Román Posta házhoz viszi a dokumentumot, a postás kétszer keresi meg lakhelyén a kártyatulajdonost, ha akkor sem tudja kézbesíteni, értesítést hagy, azután az érintett a megyei egészségbiztosítónál veheti át a névre szóló igazolványt. A sürgősségi eseteket kártya nélkül is ellátják, ilyenkor az sem fontos, hogy az illető biztosított legyen.
Első használatkor a kártyatulajdonosnak négy számjegyű kódot kell választania és megjegyeznie, enélkül később a dokumentum nem azonosítja, és nem részesülhet ingyenes, illetve kedvezményes ellátásban. Ha a kártya téves személyi adatokat tartalmaz, tulajdonosa igényelhet másikat a megyei egészségbiztosítási pénztárnál, ha ellenben elveszíti, az új igazolványért fizetnie kell 2,2 eurót és 2,74 lej plusz áfát a szállításért. A kártyát helyettesítő igazolvány három hónapig érvényes, ez idő alatt kell a biztosítottnak beszereznie az új dokumentumot.
Kovászna megyében minden családorvos rendelkezik kártyaolvasóval, az első megkeresésnél aktiválják a páciens kártyáját, de akinek még nincs, azt is ellátják, április 30-áig a rendszer párhuzamosan működik a régi és az új szabályzók szerint is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2239
szavazógép
2015-03-17: Közélet - :

Leállítanák az építkezést (Civilek a rétyi fűrészüzem ellen)

Újabb döntés született a napokban a perben, melyet a fővárosi Bankwatch Románia Egyesület és a fogarasi Neuer Weg Egyesület korábban azért kezdeményezett, hogy ideiglenesen felfüggesszék a Rétyen nagy kapacitású fűrészüzemet létesítő Holzindustrie Schweighofer társaság építési enge­délyét.
2015-03-17: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Életmű fényekre bontva

Az első, ami Bodosi Dániel baróti festő képein feltűnik, a fény útja és játéka: erről beszéltek a szakmabeliek és a laikus nézők is vasárnap délután az Erdélyi Művészeti Központban (EMÜK) megnyílt életmű-kiállításon, amely nemében az első, színvonalában pedig az immár negyedik igényes tárlatához érkezett sepsiszentgyörgyi intézmény hírnevét öregbíti.