Aranydiplomások

2015. május 7., csütörtök, Közélet

Ritka eseménynek adott otthont a Ma­rosvásárhelyi Művészeti Egyetem: a magyar nyelvű színészképzés 70. évfordulóján egykori végzőseinek oklevelük megszerzése 50. évfordulóján, fél évszázados kiemelkedő művészeti tevékenységük elismeréséül arany díszoklevelet adományozott.

  • Botár Endre, Óss Enikő, D. Vásárhelyi Katalin, Mihály Pál, Széles Anna, Krausz-Kuti István – ötven év után újra együtt
    Botár Endre, Óss Enikő, D. Vásárhelyi Katalin, Mihály Pál, Széles Anna, Krausz-Kuti István – ötven év után újra együtt

1965-ben a(z akkor még) Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet végzős évfolyamán tizennégyen diplomáztak, ők voltak a „híresen jó osztály”: Széles Anna, Nagy Dezső, a sepsiszentgyörgyi születésű Mihály Pál és Fülöp Ildikó, Higyed Imre, Botár Endre, Vásárhelyi Katalin, Bányai Irén, Krizsovánszky Szidónia, Óss Enikő, Krausz-Kuti István, Madár Lívia, Vitályos András, Stief Magda. Közülük néhányan a Sepsi­szentgyörgyi Állami Magyar Színház tagjai is voltak: Krausz-Kuti István, Krizsovánszky Szidónia, aki szatmári kitérő után került Háromszékre, és Vásárhelyi Katalin, akit az egyetemről egyenesen Desdemona szerepére hívtak Szentgyörgyre. Akkoriban szabályszerű toborzás zajlott országszerte, a magyar iskolák tehetséges szavaló diákjait, előadóit csábították a színire, így az 1961-ben induló évfolyamra több mint 150-en fel­vételiztek – emlékezik Vásárhelyi Ka­talin. Ama „híresen jó osztály” – Kovács György osztálya – nem csupán kitűnő színművészeket adott az erdélyi, magyarországi, európai és amerikai színpadoknak, de ők voltak azok, akik a marosvásárhelyi egyetem melletti stúdiótermet a szó szoros értelmében két kezük munkájával felépítették. És hogy az aranyoklevelet most kézhez kaphassák, arról Botár Endre gondoskodott: a jelenleg a budapesti József Attila Színház színművésze felvetésére a Maros­vásárhelyi Művészeti Egyetem rektori tanácsa határozott az oklevél átadásáért szervezett ünnepségről, melyet abban az épületben rendeztek, „amelyhez mi hordtuk a maltert annak idején”, elevenítette fel az ünnepségről visszatérve a József Attila Színházban is felköszöntött Botár.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2015-05-07: Közélet - Fekete Réka:

A széki szőttestől a horgolt sapkáig (Kármentő)

Több mint százötven kézműves és népművész állította ki portékáit a Szent György-napi kézművesvásárban, de a hobbiművészek is helyet kaptak a Kós Károly utcában berendezkedett kirakodósoron.
2015-05-07: Közélet - Fekete Réka:

Viseletparádé Júliánál

Sok ötlettel, igényes munkával meg lehet menteni a százéves, félig megrongálódott népi viseleteket, akár úgy, hogy két darabból varrunk egyet, akár betoldunk odaillő részeket.