Szerteágazó diakóniai szolgálat

2008. március 22., szombat, Közélet

Háromszék településeinek egyharmadában gondoznak idős betegeket, nappali felügyeletet és munkaterápiás központot működtetnek hátrányos helyzetű fiatalok számára, létrehozták a megye első védett műhelyét, melyben fogyatékkal élőket foglalkoztatnak.

Terveik között szerepelt a beteggondozói hálózat bővítése, szociális mosodák beindítása, és az öt éve működő Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókja még idén megnyitja a negyven-ötven fogyatékos személy foglalkoztatására alkalmas műhelykomplexumot.

Falvaink többségébe — a sürgősségi eseteken kívül — hetente egyszer látogat el a községi orvos, máskor a mozgásképes betegek elmennek a központba, ha dolguk van a rendelőben, de az ágyhoz kötött időseket ritkán látogatják. Az alkalmi kötözésekre, injekciózásokra nehéz helyben ápolót találni, sok esetben a felírt gyógyszerek rendszeres szedése is csupán segítséggel lehetséges. Nem kérdés tehát, hogy mekkora űrt pótol a Diakónia alapítvány otthoni betegápolói szolgálata. A civil szervezet munkatársai tizenhárom munkapontról járnak negyvenkét faluba és két városba a betegekhez, központonként havonta harminc-negyven idős embert látnak el rendszeresen, és gyakran tízszer ennyi az alkalmi beavatkozás. Annak ellenére, hogy a diakóniai szolgálat hasznosságához nem fér kétség, idén a fogyatékkal élők országos hatósága felére csökkentette a támogatást, míg tavaly négyszáz ellátott után kapott az alapítvány szubvenciót, idén csak kétszázra folyósít fejkvótát az állam.

A megyeközponti székházban jelenleg nyolc, fogyatékkal élő fiatalt foglalkoztatnak, illetve fogadnak nappali felügyeletre, négyen a védett műhely alkalmazottai, melynek a különböző intézményekkel, kereskedelmi társaságokkal kötött szerződés alapján 2007-ben közel 34 000 lejes bevétele volt, ennek ellenében a műhelybeliek többek között gyeptakarítást vállaltak, adventi és karácsonyi díszeket készítettek.

Az alapítvány legközelebbi tervei között szerepel az erdővidéki betegápolói központ megnyitása, melyre ellenben csak akkor kapja meg a támogatást az országos társadalomfejlesztési alaptól, ha legkevesebb négy esztendőre vállal részfinanszírozást a baróti önkormányzat. Az ügyben március végéig kell dönteniük a barótiaknak, akik korábban csupán két évre szóló szerződésről hoztak határozatot, ezt kell megváltoztatniuk még ebben a hónapban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2008-03-22: Közélet - Mózes László:

Szociális segély a legszegényebbeknek

Tavalyhoz képest enyhén emelkedett a kormány által meghatározott szavatolt minimáljövedelem értéke.
2008-03-22: Közélet - x:

Az Erdélyi Magyar Közművelődés Napja

Idéntől április 12-ét az Erdélyi Magyar Közművelődés Napjává nyilvánította az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) — áll a szervezet körlevelében.