Röviden

2008. március 26., szerda, Világfigyelő
EU-felszólítás Kínának

A tibeti tüntetőkkel szembeni erőszak beszüntetésére hívta fel Kínát tegnap az Európai Unió. A huszonhetek az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén mély aggodalmuknak adtak hangot a tibeti zavargások miatt, egyszersmind amiatt, hogy a nyugtalanság átterjedt Kína más régióira is.

Felhívták ugyanakkor a tüntetőket is arra, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. Emellett felszólították a pekingi kormányt, hogy vessen véget az utazási korlátozásoknak és az információhoz való jog korlátozásának. Jelenleg külföldi újságírók nem kereshetik fel a tüntetések helyszíneit. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke közben Lisszabonban a pekingi olimpiai játékok bojkottja ellen foglalt állást. Mint mondta, a testület nincs meggyőződve arról, bármiféle bojkott elvezetne ahhoz, hogy jobban tiszteletben tartsák a jogot Kínában. Barrosóval ellentétben Nicolas Sarkozy francia elnök nem sokkal korábban jelezte: nem zárja ki a lehetőséget, hogy távol maradjon a megnyitóról, ezzel nyomatékosítva a kínai hatóságok és a tüntetők párbeszédét szorgalmazó felhívását. George Bush amerikai elnök a tibeti helyzet ellenére változatlanul arra készül, hogy jelen lesz a pekingi nyári olimpián ― közölte a washingtoni Fehér Ház. A kínai hatóságok 29 letartóztatási parancsot adtak ki tegnap a lhászai erőszakcselekmények feltételezett elkövetői ellen.

Alternatív olimpiát terveznek

Emigráns tibetiek azt tervezik, alternatív olimpiát rendeznek száműzetésben lévő kormányuk székhelyén, az indiai Dharmszalában május 15―25. között, hogy felhívják a világ figyelmét Tibet helyzetére. A tibeti emigránsok szervezte sporteseményhez kapcsolódó olimpiai láng tegnap indult el Dharmszalából világ körüli útra, és a pekingi nyári játékok kezdetére, augusztus 8-ára ér Tibet fővárosába, Lhászába.

Koszovó felosztásáért tüntettek a szerbek

Koszovó etnikai alapú felosztásának kikényszerítésére kérték a szerb fegyveres erőket tegnap koszovói szerbek egy Kosovska Mitrovica-i tüntetésen. A mintegy háromezer fős tömeg előtt Milan Ivanovic szerb vezető, a szerb kisebbségi önkormányzat elnöke arra szólította fel a szerb kormányt, hogy kérje fel az orosz hadsereget a koszovói szerbek védelmére. * A szerbeknek fel kell készülniük arra, hogy még sok-sok évig halasztódik Szerbia európai uniós csatlakozása, ezért inkább Koszovó függetlenségének érvénytelenítéséért kell küzdeni ― jelentette ki a szerb kormányfő. Koszovónak és nem az EU-csatlakozásnak kell lennie az elsődleges célkitűzésnek ― szögezte le Vojislav Kostunica.

Négyezer amerikai áldozat Irakban

George Bush amerikai elnök fájdalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Irakban meghaladta a négyezret azoknak az amerikai katonáknak a száma, akik az arab ország ellen indított invázió óta eltelt időszakban haltak meg. Az elnök hozzáfűzte: az áldozatok azonban nem voltak hiábavalóak, hiszen a katonák halálukkal megvetették a jövendő béke alapjait. Hillary Clinton és Barack Obama ugyancsak szomorúságát fejezte ki amiatt, hogy a meghalt katonák száma a hét végén négyezer fölé emelkedett.

Ruszin önállósodási törekvés Kárpátalján

Kárpátalja fő végrehajtó hatalmi és önkormányzati szerve határozottan elítéli a kárpátaljai ruszinok nemzetgyűlése elnökének, Dimitrij Szidor atyának a régió önállósodását és Ukrajnától való elszakadását szorgalmazó sajtónyilatkozatait. A Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal és a megyei tanács sajtószolgálata által Ungváron kiadott nyilatkozat szerint a vezér pózában tetszelgő ruszin vezető, Dimitrij Szidor, a moszkvai patriarchátus alá tartozó ukrán pravoszláv egyház papja minden kétséget kizáróan megsérti Ukrajna alkotmányát, és államberendezkedése ellen irányuló cselekedetet követ el, amikor kétségbe vonja Kárpátalja Ukrajnához való tartozását, és szeparatista kijelentésekre ragadtatja magát, mint tette februári moszkvai sajtókonferenciáján. Kárpátalja megye fő végrehajtó hatalmi és önkormányzati szerve leszögezi: Dimitrij Szidor atyának nem áll jogában a hatalom nevében nyilatkozni, őt ilyen hatáskörrel senki nem ruházta fel. Egyúttal emlékeztet: a megyei tanács képviselői épp a testület legutóbbi ülésén ítélték el a leghatározottabban a szeparatista törekvések és kijelentések minden megnyilvánulását, az ukrángyűlöletet és a nemzetiségi ellentétek szításának minden formáját Kárpátalján. Kárpátalja Ukrajna elszakíthatatlan része volt és az is marad ― zárul a hivatalos ungvári nyilatkozat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2008-03-26: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Magyarország egyik részén havazott a húsvéti ünnepek alatt, másik részén esett, szélvihar is dühöngött. A tűzoltókat több mint hatszázszor riasztották. A viharkárok felmérése folyamatban.
2008-03-26: Pénz, piac, vállalkozás - Bodor János:

Tizenöt éves a kovásznai Prima (Magánvállalkozás)

A kovásznai Prim Zs. & A. Kft. fagylaltgyárának Prima márkaneve (az úgynevezett brand) idén ünnepli 15. évfordulóját. A cég tulajdonosa, Lőrincz Zsigmond a város vállalkozó szellemű embereinek egyike, aki a ’89-es fordulat után elsőként indított útjára magánvállalkozást a fürdővárosban.