MagánvállalkozásTizenöt éves a kovásznai Prima

2008. március 26., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A kovásznai Prim Zs. & A. Kft. fagylaltgyárának Prima márkaneve (az úgynevezett brand) idén ünnepli 15. évfordulóját. A cég tulajdonosa, Lőrincz Zsigmond a város vállalkozó szellemű embereinek egyike, aki a ’89-es fordulat után elsőként indított útjára magánvállalkozást a fürdővárosban.

A Prima fagylaltgyár a rendszerváltozás zűrzavaros átmeneti időszakát sikeresen átvészelte, az utóbbi tizenöt év alatt sokat fejlődött, ma már Kovászna egyik számottevő, helyi magántőkével működő vállalkozása, mely az országos fagylaltpiac három-négy százalékát mondhatja magáénak. Jelenleg 1800 ügyfélnek szállítanak Kovászna, Hargita, Brassó, Szeben, Bákó, Vrancea, Buzău, Neamţ és Dâmboviţa megyébe, illetve egy-egy marosvásárhelyi, suceavai és botoşani-i nagybani lerakatnak. A cég történetéről a tulajdonossal, Lőrincz Zsigmonddal beszélgettünk, aki a rendszerváltás előtt az akkori Cascom, mai Héphaisztosz Szállóban bárosként dolgozott, majd 1990 tavaszán megalakította a Lőrincz magánvállalkozást.

— Nehéz volt a kezdet — mondja —, hiszen a ’89-es fordulat után az országban még semmiféle irodalma nem volt a magánvállalkozásnak, a cégalapításnak. Mindent magunknak kellett feltérképeznünk, kialakítanunk, kitalálnunk. Mindezt kezdőtőke nélkül. A városközpontban Hadnagy Tibortól béreltem egy százegy négyzetméteres területet, amelyre felépítettem egy fabutikot. Az akkori zabolai preventóriumtól bérbe vettem egy 1965-ben gyártott fagylaltkeverő gépet, amellyel napi 20—30 liter fagylaltot állítottunk elő. Emellett árusítottunk hotdogot, különböző édességeket és üdítőket. Két évvel később már Magyarországról importált nyersanyagból készítettük a fagylaltot.

— Hogyan lett a butikból fagylaltgyár?

— A butik már kicsinek bizonyult, így 1993-ban kibéreltem a Lendület Szövetkezet tulajdonában levő, Fenyő utcai volt borvíztöltödét, ahol megszületett a Prima márkanév. Akkoriban napi 500—1000 kilogramm Prima fagylaltport gyártottunk ötven cégnek, melyekkel szerződésünk volt. Időközben elkezdtük gyártani a pálcás fagylaltot is. Ehhez vásároltunk egy kezdetleges vonalat, amelynek segítségével kézi erővel napi tízezer fagylalt készült. Aztán, hogy a rendeléseknek kifogástalanul eleget tudjunk tenni, felújítottuk az épületeket, vízvezetéket, csatornahálózatot szereltünk. Vásároltunk egy speciális hűtőkocsit és száz mélyhűtőládát. A gyakori áramszünet kivédéséért áramfejlesztőt kellett vásárolnunk, hogy a hűtőgépek folyamatosan üzemelhessenek. Mire a termeléshez szükséges feltételeket megteremtettük, a piacon egyre nagyobb lett a konkurencia. Ekkor már világosan láttam, hogy az árban nehéz versenyezni, aki pedig fenn akar maradni, annak a legjobb terméket kell előállítania.

— Mit tett ennek érdekében?

— 1998-ban egy olaszországi expón felfedeztem egy olyan gépsort, amivel napi 10 000—15 000 liter fagylaltot lehetett előállítani. Megszereztem a vonal tervrajzát, és elképzeltem egy új épületet a gépsornak. A város bejáratánál területet vásároltam, és 2000-ben nekifogtam a zöldmezős beruházásnak. Az új gyárat saját erővel építettem fel, az építkezést nem bíztuk más cégre. Építészeket alkalmaztam, megvásároltam mindent, ami az építkezéshez kellett, még az építőanyag szállításához szükséges gépkocsit is. Mondhatni, házilag épült fel a kétezer négyzetméteres gyár, ami 300 000 euró megtakarítást jelentett a cégnek. Aztán 2002-ben felvásároltam egy botoşani-i fagylaltgyár összes termelési és tárolási eszközét. Ma már hetven alkalmazottal dolgozunk, tizenötfajta fagyit gyártunk, többek között fagyitortát is. Piacunk Kovászna kétszáz-kétszázötven kilométeres körzetét fogja át, ezt tíz speciális hűtőkocsival látjuk el. Mintegy ezernyolcszáz mélyhűtőnk működik különböző üzletekben. Ugyanakkor gyakorlatba ültettük az Európai Unió által előírt normákat, és 2007-ben megkaptuk a HCCP- és ISO-minősítésről szóló tanúsítványt.

— Mik a további tervei?

— Továbbra is a termékskála bővítése és a termelékenység növelése szerepel a céget illető terveimben. Ennek érdekében importáltam egy nagy teljesítményű automata gépsort, amely naponta 200 000—250 000 pálcás fagylalt előállítására képes. A vonal beindítását május elejére tervezzük, ami egybeesik a Prima márkanév tizenötödik évfordulójával. Ez azért is fontos számomra, mert egy tíz éve megfogalmazódott álmom és vágyam teljesül.

— Mi a fejlődés titka, hogyan sikerült mindezt megvalósítani?

— Minden nyereséget visszafordítottam a fejlesztésre, ugyanakkor hitelhez folyamodtam. Természetesen, a csapatmunka is számított, hiszen munkatársaim véleményét is mindig figyelembe vettem. Nem hagyhatom ki a feleségem bátorítását, aki nem csak a sikerekben, hanem a cégben is részes.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2008-03-26: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

EU-felszólítás Kínának
A tibeti tüntetőkkel szembeni erőszak beszüntetésére hívta fel Kínát tegnap az Európai Unió. A huszonhetek az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén mély aggodalmuknak adtak hangot a tibeti zavargások miatt, egyszersmind amiatt, hogy a nyugtalanság átterjedt Kína más régióira is.
2008-03-26: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Heti Oscar a megyei tanácsnak

A Capital üzleti hetilap a múlt héten az ötcsillagos, azaz első Oscar Capital-díjat a Kovászna Megyei Tanácsnak ítélte oda a Szépmezőn agráripari park létesítése érdekében kötött szövetkezés kezdeményezéséért.