Hírbörze

2008. március 26., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Beruházási konferencia

Holnap kezdődik Sepsiszentgyörgyön az új sportcsarnokban a 3 Invest befektetési konferencia és kiállítás. A megyei tanács, a sepsiszentgyörgyi helyi tanács és az Asimcov vállalkozói szövetség szervezésében zajló rendezvény Székelyföld értékeiről és ezekkel összefüggő esélyeiről szól.

A kétnapos értekezleten jelen lesz és előadást tart Borbély László fejlesztési, középítési és lakásügyi miniszter (Területfejlesztési beruházási programok címmel), Demeter Attila környezetvédelmi államtitkár (Környezetvédelmi befektetések Kovászna megyében), Tánczos Barna szállításügyi államtitkár (Infrastrukturális beruházások Székelyföldön 2008—2010 között), Tőke István, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára (Vidékfejlesztés és a nemzeti vidékfejlesztési program), Simion Creţu, a központi régió fejlesztési ügynökségének vezérigazgatója (Kisvállalkozások pénzügyi finanszírozása az uniós alapokon keresztül), Csáka József, a Kis- és Középvállalkozások Minisztériumának vezérigazgatója (Finanszírozási lehetőségek a Kis- és Középvállalkozások Minisztériumának lebonyolításában a strukturális alapokból), Skapinyecz Péter, az ITD Hungary igazgatója (Az ITD Hungary tőkekihelyezési programjai), Anna Damm, a värmlandi kereskedelmi kamara képviselője (A regionális együttműködés titka, Värmland Befektetési Ügynökség: a sikeres példa). Március 28-án az előadások sorát Lukács Vilmos, a beruházási ügynökség igazgatója nyitja, aki a beruházási irányokról értekezik, majd néhány hazai tervet mutatnak be: Kovászna megyei beruházások, Sepsiszentgyörgy megyei jogú város beruházásai, Kovászna megyei Agráripari Park, Szépmező. Előadást tart még Lauer István, az Európai Pénzügyek Szakosztályának közgazdásza (Koncepciótól a pénzügyi megállapodás aláírásáig. Európai uniós pályázati tapasztalatok Magyarországon), Kasléder József málnási polgármester (Málnás község turisztikai fejlesztése európai uniós forrásokból), Ioan Olaru Szitabodzáról (Befejezett és befejezés előtt álló infrastrukturális beruházások), Mild Zoltán, a Kovászna Megyei Építészeti Felügyelőség főfelügyelője (A felelős szervek együttműködésének formája a beruházások megvalósítása érdekében), Steigerwald Tibor, az AVE Harghita igazgatója (A hulladékgazdálkodás jelene és jövője Romániában), valamint dr. Török István az European Conformity Check részéről (A pályázati projektmenedzsment lehetőségei, feladatai és tapasztalatai).

Magyar pólusprogram

Gőzerővel beindult a magyarországi pólusvárosok fejlesztése — nyilatkozta a Világgazdaságnak Zombori Zita, a közelmúltban létrehozott Pólus Programiroda ügyvezető igazgatója. Budapest mellett Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, valamint társpólusként Székesfehérvár és Veszprém bevonásával hét nemzetközi versenyképességi központ kialakítását tűzték ki célul 2013-ra, ám az elmúlt egy évben csend volt a program körül — ismerteti az üzleti napilap. A pólusprogram keretében — általában pályázat útján — négyszázmilliárd forint forráshoz juthatnak a városok, s a beruházások további kétszázmilliárd forint magántőkét mozgathatnak meg. A program vállalkozás-, valamint horizontális gazdaságfejlesztésre épül.

Ismételten támad az OMV

Az OMV vezetése nem hagyott fel kísérletével, hogy magyar versenytársát, a MOL-t bekebelezze. A tegnapi Magyar Hírlap információi szerint az osztrák konszern a magyar olajcég április végi közgyűlésén a MOL vállalatirányítási rendszere elleni támadásra készül. A szakemberek szerint azonban éppen az OMV küzd súlyos problémákkal e területen. Az OMV vállalatirányítási rendszerének elemzése kapcsán két tényezőt említ a lap: az egyik a fő részvényesek befolyása a döntéshozatali mechanizmusra, a másik a cég hozzáállása a versenyhelyzethez otthon és külföldön. A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy az a vállalatirányítási rendszer, amelyben két állami holding összefoghat a piaci tényezőkkel szemben, igen messze esik az uniós versenyszabályoktól.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2430
szavazógép
2008-03-26: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Heti Oscar a megyei tanácsnak

A Capital üzleti hetilap a múlt héten az ötcsillagos, azaz első Oscar Capital-díjat a Kovászna Megyei Tanácsnak ítélte oda a Szépmezőn agráripari park létesítése érdekében kötött szövetkezés kezdeményezéséért.
2008-03-26: Nemzet-nemzetiség - Albert Levente:

Miért ,,hogyan tovább?” (Székelyföld-vita)

A szerző által nem remélt méretű visszhangot váltott ki a Székelyföld modernizációs kényszerét felvető írás (Székek földje — Székelyföld? — Háromszék, Hargita Népe, Szabadság, 2008. január 8.). Ezért érzem egyfajta megtisztelő kötelességemnek, hogy az eddigi nyilvános hozzászólások alapján én is megpróbáljak néhány tanulságot megfogalmazni, és vázoljam a folyamat általam lehetségesnek vélt folytatását.