Magyar honvédelmi miniszter a Don-kanyarban

2007. június 26., kedd, Világfigyelő

Oroszországi magyar katonai temetőkben tett kegyeleti látogatást tegnap Szekeres Imre, akinek személyében első alkalommal koszorúzta meg magyar honvédelmi miniszter a II. világháború során elesett magyar katonák emlékhelyeit a Don-kanyarban.

A miniszter látogatására az adott alkalmat, hogy tíz évvel ezelőtt nyitották meg a Voronyezs megyei Boldirjevkában az I. Magyar Központi Katonai Temetőt, és most fejeződik be az orosz területen található magyar hadisírok beazonosításának, illetve a magyar áldozatok oroszországi emlékhelyeinek az a programja, amelyet a Magyarországgal szembeni orosz államadósságból finanszíroztak.

Szekeres Imre a boldirjevkai temetőben az emlékhely megkoszorúzása mellett elhelyezte Ambrus Béla néhai honvéd százados emléktábláját, aki 1942 augusztusában halt meg a Don menti ütközetben. Az I. Magyar Központi Katonai Temetőben az elmúlt tíz évben 8375 elesett magyar honvéd maradványait temették újra, és a végső nyugalomra itt lelt magyar katonák közül elsőként a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Poroszlóról származó Ambrus Béla neve került nyilvánosan olvasható emléktáblára.

A Don-kanyarban 2003 májusában nyitották meg a II. Magyar Központi Katonai Temetőt Rudkino közelében, miután kiderült, hogy az első, háromezer négyzetméter területű temető már nem képes az egykori hadműveleti területeken exhumált további magyar katonák földi maradványait befogadni. A három és fél hektáros új temetőben mostanáig 19 170 magyar katona és munkaszolgálatos földi maradványait temették újra, közülük 11 300 áldozat neve már felkerült a temetőben kialakított emlékhely márványtábláira. A temető összesen ötvenezer áldozatnak lehet végső nyughelye.

Szekeres Imre azt a tényt, hogy személyében első alkalommal kereshette fel magyar honvédelmi miniszter az oroszországi magyar központi katonai temetőket, annak bizonyítékaként értékelte, hogy jelentős változás történt Oroszország hivatalos politikájában.

A miniszter a távirati irodának adott nyilatkozatában kitért arra, hogy a XX. század során három súlyos traumát kellett a magyar társadalomnak átélnie: Trianon és a holokauszt mellett a II. világháborúban elszenvedett veszteségeket. ,,Nincs olyan család ma Magyarországon, amelyet ne érintett volna a gyász rokon vagy közeli ismerős elvesztése formájában" ― mondta. ,,Sem dolgunk, sem keresnivalónk nem volt itt" ― szögezte le, de hangsúlyozta, hogy a magyar katonák nem maguktól jöttek ide meghalni a Don-kanyarba, és az áldozatokat megilleti a kegyelet. Erre is tekintettel hangsúlyozta, hogy a magyar fővárosban lévő szovjet hősi emlékmű körüli magyarországi vitáknak egyelőre nincs orosz részről visszhangja. ,,Bízom abban, hogy a Szabadság téri emlékmű ott marad, ahol van" ― mondta.

,,A második világháború itteni magyar áldozatai közül még 80―100 ezer ember hibádzik, a számokat ismerjük, a neveket még nem" ― hangsúlyozta a miniszter kíséretében lévő Holló József nyugdíjas altábornagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország 1995-ben kötött hadisírgondozási megállapodást Oroszországgal, és ennek alapján 1997-ben kezdődött meg az a most lezáruló program, amelynek során közel ezer elesett, illetve hadifogolytáborokban elhunyt magyar katona temetkezési helyét azonosították. Az orosz államadósságból 10 millió dollárt fordítottak erre a programra, ebből épült meg a két központi katonai temető, emeltek 371 emlékművet és emlékhelyet. A program keretében közel 69 000 magyar áldozat nevét tudták azonosítani.

,,A sírokban már nincsenek győztesek és vesztesek, csak halottak vannak, a halottakról pedig kegyelettel kell megemlékezni, a szokás parancsa mellett nemzetközi egyezmények is erre köteleznek" ― hangsúlyozta a tábornok, aki külön kiemelte azt, hogy az orosz fél, a Vojennije Memoriali nevű katonai emlékmegőrző nemzetközi együttműködési társaság rendkívül megbízhatóan és pontosan végezte és végzi a megállapodásokban vállaltak végrehajtását.

Oroszországban még sehol, soha senki nem követelte azt, hogy távolítsák el a harcokban elesett magyar katonáknak és munkaszolgálatosoknak, a fogolytáborokban elhunyt magyar áldozatoknak állított emlékműveket ― mondta Holló József tábornok. Nagyon fontosnak nevezte a kölcsönös gesztusokat, azt, hogy Magyarországon közel ezer település önkormányzata gondoz orosz katonai emlékműveket, temetőket.

A két oroszországi magyar központi katonai temető ott található a Don-kanyarban, ahol 1943 januárjában rövid idő alatt megsemmisült a 208 000 fős 2. magyar hadsereg legnagyobb része.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2007-06-26: Belföld - x:

Hírsaláta

KELL A REGIONÁLIS ÁTSZERVEZÉS. Traian Băsescu államelnök támogatta a régiók újragondolásának ötletét — jelentette ki Borbély László fejlesztési miniszter szombaton a Bernády György Alapítvány által szervezett Nemzeti kisebbségek az EU-ban című szemináriumon.
2007-06-26: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Megvertek egy újságírónőt, s az ügy sokak szerint túlmutat a puszta brutalitáson, egyfajta figyelmeztetés is azoknak, akik — a bántalmazott Kármán Irén szerint — érdekcsoportokat sértettek meg az olajszőkítési ügyek nyomozása során.