Hírsaláta

2007. június 26., kedd, Belföld
KELL A REGIONÁLIS ÁTSZERVEZÉS. Traian Băsescu államelnök támogatta a régiók újragondolásának ötletét — jelentette ki Borbély László fejlesztési miniszter szombaton a Bernády György Alapítvány által szervezett Nemzeti kisebbségek az EU-ban című szemináriumon.

,,2009-ben valószínűleg elkezdhetjük a beszélgetést az európai fórumokkal is. De addig elő kell készítenünk a koncepciónkat, és 2009-től 2012-ig regionális választásokat lehetne szervezni" — mondta Borbély. Hangsúlyozta, ,,regionáliskoncepció-hiány van" a helyi és a megyei önkormányzatok, illetve a Regionális Fejlesztési Ügynökségek szintjén is. Riasztónak tartja, hogy nagyon keveset tudnak a regionalizmusról még azok is, akiknek regionális projektekkel kellene foglalkozniuk. (Mediafax)

ULTIMÁTUM NYUGDÍJÜGYBEN. Az SZDP szerdáig adott haladékot a kormánynak, hogy bemutassa álláspontját a nyugdíjtörvénnyel kapcsolatban, és ha kedvezőtlen lesz a válasz, a párt csütörtökön bizalmatlansági indítványt nyújt be. Felszólították Gheorghe Barbut, a képviselőház munkaügyi bizottságának elnökét, hogy tegye vissza a bizottság hétfői ülésének napirendjére a törvénytervezetet, amely a nyugdíjpontok emelését szorgalmazza. Az SZDP által kezdeményezett tervezetet megvitatta múlt héten a képviselőház, de nem fogadta el, mivel Bogdan Olteanu elnök visszaküldte a munkaügyi bizottságba, hogy újraelemezzenek egy cikkelyt. Ha a törvénytervezet nem kerül a plénum elé ezen a héten, az SZDP kezdeményezi a rendkívüli parlamenti ülésszakot a képviselőházban. (România liberă)

TURISTÁT ÖLT A MEDVE. Egy amerikai turista életét vesztette, ketten pedig súlyosan megsérültek egy medve támadása következtében a Bucegi-hegységben hétfőre virradóra — számoltak be a tegnapi napilapok. A turistacsoport a Caraiman-csúcsról igyekezett lefelé, amikor egy bocsait védő anyamedve keresztezte útjukat. Az egyik nő a helyszínen életét vesztette, az egyik férfit karján harapta meg az állat, amely nem sokkal azelőtt a Babele sziklacsoport környékén is megsebesített egy férfit. Szemtanúk szerint az állatot a Babele sziklák környékén sátorozó, vakuval fényképező és köveket dobáló turisták bőszítették fel. A kolozsvári rádió értesülései szerint a fiatal nő sérülései nem voltak annyira súlyosak, hogy önmagukban halálosnak minősültek volna, de a helyi mentőszolgálat nem tudott idejében segítséget nyújtani, ezért a hegyimentők terepjáróját vették igénybe.

FELMÉRIK AZ ELÉGEDETLENSÉGET. A Bihar megyei RMDSZ referendumot szervez arról, hogy a magyar közösség elégedett-e vagy sem azzal, amiként vezetőik képviselik őket. Szeptember 17. és 23. között a megye minden olyan városában vagy vidéki településén, ahol magyarok élnek, megkérdezik a lakosságot. A szavazóknak attól függetlenül, hogy tagjai-e vagy sem a szövetségnek, a következő kérdésre kell választ adniuk: ,,Egyetért-e az RMDSZ Bihar megyei szervezetének politikájával?". Kiss elmarasztalta az alakulat országos vezetését, szerinte ,,buta" volt a hozzáállásuk a május 19-i referendumhoz, és szavaiból arra lehetett következtetni, hogy szeretné, ha kezdeményezését mindegyik RMDSZ-szervezet követné. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke hozzátette, lemond tisztségéből, ha a megye magyarságának legalább a fele nem megy el szavazni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2868
szavazógép
2007-06-26: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Hőségriadó
Tegnap fokozódott a hőségriadó, nyolc megyében és Bukarestben a narancssárga vészjelzés lépett érvénybe, itt mától a hőmérők higanyszála meghaladhatja a 40 Celsius-fokot. Az országos meteorológiai szolgálat jelentése szerint sárga kódjelzést léptettek életbe a Bánságban, Olténiában és Munténiában, Moldva és Dobrudzsa területének jelentős részén, illetve Dél-Erdélyben.
2007-06-26: Világfigyelő - x:

Magyar honvédelmi miniszter a Don-kanyarban

Oroszországi magyar katonai temetőkben tett kegyeleti látogatást tegnap Szekeres Imre, akinek személyében első alkalommal koszorúzta meg magyar honvédelmi miniszter a II. világháború során elesett magyar katonák emlékhelyeit a Don-kanyarban.