Röviden

2007. június 26., kedd, Világfigyelő

EU-csúcs: méltatás és csalódás

Köszönetet mondott Horst Köhler német államfő Angela Merkel kancellárnak a elmúlt heti EU-csúcs sikere érdekében tett erőfeszítéseiért. Az államfő rendkívül elismerően szólt az unió elnöki tisztségét betöltő kancellár teljesítményéről.

* Élesen bírálta tegnap mind Nagy-Britanniát, mind Lengyelországot a luxemburgi miniszterelnök. Jean-Claude Juncker Londont és Varsót egyaránt azzal vádolta, hogy önös érdekektől vezérelve csaknem zsákutcába juttatták az EU-t. A létrejött kompromisszumok ellenére Juncker nem zárta ki, hogy a jövőben számolni kell a kétsebességes Európával. Hasonlóan nyilatkozott az osztrák kancellár. A Frankfurter Rundschau liberális napilapnak adott interjúban Alfred Gusenbauer hangoztatta: Európában kevesen értik meg Varsó magatartását.

Harminchat áldozat Irakban

Pokolgépes merényletekben 36-an haltak meg tegnap Irakban. Egy robbanóövet viselő öngyilkos merénylő tíz ember halálát okozta Bagdad belvárosában egy szállodában. Szintén öngyilkos merénylő robbantott fel egy üzemanyagszállító tartálykocsit a Bagdadtól 200 kilométerrel északra fekvő Beidzsi városának rendőrkapitányságánál, amivel 18 ember halálát okozta. Ugyancsak egy kamikaze okozta nyolc ember halálát a Bagdadtól 100 kilométerre délre lévő, főleg síiták lakta Hilla kormányzói hivatalánál.

Előrehozott választások

A választások előrehozására készül a hétfői brit sajtó szerint Gordon Brown jelenlegi brit pénzügyminiszter (felvételünkön), aki szerdától Nagy-Britannia miniszterelnöke lesz. Brown vasárnap vette át hivatalosan a kormányzó Munkáspárt vezetését Tony Blair távozó miniszterelnöktől, aki holnap a kormányfői posztot is átadja neki. A hétfői The Times és a The Sun egybehangzó értesülései szerint az új miniszterelnök egy éven belül választásokat írhat ki mandátuma megerősítése végett. A legvalószínűbb dátum jövő június, de a The Sun úgy tudja, hogy Brown az idén ősszel rendezendő választásoktól sem riadna vissza.

Bírál a megvert újságíró

Ötmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki az országos rendőrfőkapitány a pénteken megvert újságíró ügyében, akinek egyébként javult az állapota. * Nem szeretném, ha politikai pártok felcsimpaszkodnának az ügyre, a személyes tragédiámra, már csak azért sem, mert az MDF-nek és a Fidesznek jelentős szerepe van abban, hogy a Pallag László-féle olajbizottság munkáját ellehetetlenítették ― olvasható a brutálisan bántalmazott Kármán Irén blogjában, amelyet az újságíró a kórházi ágyán fekve diktált. Nem adták meg a segítséget ahhoz, hogy a bizottság kiderítse, milyen kapcsolatrendszer állt a rendszerváltás utáni legnagyobb bűncselekmény-sorozat mögött. Kifejezetten álszent a Fidesz magatartása, és meg kellene nézni azt is, hogy az MDF milyen politikát folytatott annak idején ― írta. Elég csak a fűtőolaj és dízelolaj ártámogatása közti különbségre gondolni, ami lehetővé tette az olajjal való visszaélést. Annak ellenére tette ezt az MDF-kormány, hogy ― amint filmemből kiderül ― Bod Péter Ákosnak (akkori ipari miniszter) felhívták a figyelmét annak idején arra, hogy nem jó, ha távolítják egymástól a kétféle olaj árrését ― olvasható a blogban. Tehát eleve álszentnek tartom, hogy amikor napirendre kerül ez a korrupció, akkor a velejéig korrupt pártok jelentkeznek be elsőnek az ország megmentésére ― írta Kármán Irén.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2007-06-26: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Megvertek egy újságírónőt, s az ügy sokak szerint túlmutat a puszta brutalitáson, egyfajta figyelmeztetés is azoknak, akik — a bántalmazott Kármán Irén szerint — érdekcsoportokat sértettek meg az olajszőkítési ügyek nyomozása során.
2007-06-26: Gazdakör - Puskás Attila:

Aszály vagy (csak) szárazság? (Környezetünk)

A fogalmak helytelen alkalmazása eléggé elterjedt jelenség. Ahhoz azonban, hogy tudjuk, miről beszélünk, úgy kell használnunk az egyezményes, tudományos fogalmakat, ahogy azok tartalmilag (is) helytállóak legyenek.