Huszita zászlók Prágában

2015. június 6., szombat, Világfigyelő

Két huszita kelyhes zászlót tűztek ki a két hivatalos cseh zászló mellé tegnap a prágai Hradzsin harmadik várudvarának erkélyén. Milos Zeman cseh államfő a zászlók kitűzésével kíván emlékezni Husz Jánosra, a nagy egyházi reformátorra máglyahalálának 600. évfordulója alkalmával.

Kilencven év után lobog újra huszita kelyhes zászló a prágai várban – mondta Zeman újságíróknak. Em­lékez­tetett: 90 éve hasonló gesztust tett Tomás Gar­rique Masaryk, Csehszlovákia első köztársasági elnöke is. A most felvont két huszita zászló vörös, a közepükön aranykehely látható. Masaryk elnöktől akkor egy emlékezetes mondat hangzott el: A mi programunk a husziták alapította város, Tábor. Tudom, hogy ez a mondat és ez a zászló akkoriban vitákat kavart, és a pápai legátus elhagyta Prágát. Remélem, hogy ez most nem következik be, és sajnálom, hogy nem minden meghívott vett részt a ceremónián – fejtette ki Zeman.
A huszita zászlók hivatalos felvonásán nem jelent meg Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje. A katolikus egyházat csak Fran­tisek Radkovsky plzeni püspök képviselte. „Tegyük fel a kérdést, hogy János mester bírálata az egyház harácsoló jellegére nem érvényes-e bizonyos értelemben még ma is” – mondta a cseh államfő. Zeman éles kritikusa az egyházaknak, főleg az egyházak kárpótlásának, s arra szeretné rávenni az egyházakat, hogy az így kapott pénzt és vagyont jótékonysági célokra fordítsák.
A kelyhes huszita zászlók kitűzését a Hradzsinban nagy tömeg követte figyelemmel. A ceremónia végén közösen elénekelték a cseh és a huszita himnuszt.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1272
szavazógép
2015-06-06: Világfigyelő - :

Béketeremtő találkozó?

Ferenc pápa és Vlagyimir Putyin orosz elnök béketeremtő szerepet tölthet be az ukrajnai válságban – vélekedett egy orosz vallási szakértő a katolikus egyházfő és az orosz elnök jövő heti találkozójáról a Kommerszant napilapban.
2015-06-06: Színház az egész világ - Nagy B. Sándor:

Ember a mindenségben (A marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata)

Bartis Attila A nyugalom című regényéből maga a szerző írt drámát Anyám, Kleopátra címmel, Radu Afrim rendező és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata azonban nem ezt a már dramatizált változatot vitte színre, inkább a regényt próbálta megjeleníteni, hangulatképek által a maga teljességében érzékeltetni a nézőkkel.