Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2015. június 10., szerda, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
A Bálványos Intézet szervezésében a sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 19.30-tól bemutatják Toró T. Tibor „Két pogány közt egy hazáért” című, a Pro Minoritate Könyvek sorozatban megjelent könyvét. A szerzővel Farkas Réka újságíró, lapunk főszerkesztő-helyettese és Farcádi Botond, lapunk főszerkesztője beszélget. Házigazda: Sántha Imre református lelkész.

Előadás
Címerek tegnap és ma címmel tart vetített képes előadást dr. Szekeres Attila István heraldikus a címertan világnapja alkalmából ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében. Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület és a Székely Nemzeti Múzeum által szervezett rendezvényen az előadó bemutatja nemrég megjelent, Keöpeczi Sebestyén József, a címerművész című kötetét is.

Kincses Előd és Smaranda Enache Sepsiszentgyörgyön
Ma 18 órakor a Tortoma Könyvesházban (Csíki utca 5/A szám) bemutatják Kincses Előd Marosvásárhely fekete márciusa című kötetének magyar és román nyelvű változatát. A Kriterion Kiadó gondozásában megjelent köteteket és a szerzőt bemutatja Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke. A rendezvényen levetítik a Fehér januártól fekete márciusig című dokumentumfilmet. Az est házigazdái: H. Szabó Gyula, a Kriterion Kiadó igazgatója, valamint Demeter László, a Tortoma Kiadó és Könyvesház igazgatója.

Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál
Sepsiszentgyörgyön ma a fesztivál befejező programja: 16 órától a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház Petronela Rotar: Împreună előadása (rendező: Mirela Bucur) a nagyszínpadon; 17.30-tól a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Kampf előadása (rendező-koreográfus: Fehér Ferenc) az új stúdióban.

Színház
Az Osonó Színházműhely június 12-én, péntek este 7 órakor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előcsarnokában játssza frissen bemutatott előadását, a Fazakas Misi által rendezett, Ismeretlen barátok társasága című román–magyar nyelvű produkciót. Az előadás a fél éve tartó, román és magyar fiatalok tapasztalatait feldolgozó színházi projekt eredménye.

Evangéliumi lélektan
A kézdivásárhelyi Salus Magis Mind kegytárgyüzlet szervezésében ma 17 órától a Viga­dó földszinti kiállítótermében Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér előadást tart Csak ami megérint, válik az enyémmé címmel. Az előadás után az Evangéliumi lélektan című könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. A budapesti Szent István Társulat és a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület gondozásában megjelent könyv a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.

Műtárgyvédelmi előadás
Június 11-én, csütörtökön 12 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bar­tók Termében Koncz Pál Műtárgyvédelem a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban, 2005–2015 címmel tart előadást. Koncz Pál negyven éven át (1972‒2012) volt a veszprémi múzeum restaurátora.

Bábszinház
Sepsiszentgyörgyön a Cimborák Bábszínház stúdiótermében ma 18 órától bemutatják a Hervay Gizella Kobak-meséin alapuló, Kati és Kobak című új előadást, melynek központi témája a család. Rendező: Lukács Emőke. Bábok: Lukácsi Ildikó, Horváth Ödön. Az előadást három év fölötti (és felnőtt) nézőknek ajánják.

Vegyél helyit!
A Háromszéki Közösségi Alapítvány ma délután 6 órától találkozóra hívja a Kovásznai Művelődési Házba a közösségikártya-felhasználókat, va­lamint a kártyaregisztráció iránt érdeklődőket, hogy együtt döntsék el, milyen célra fordítsák Kovásznán a Közösségi Alapba befolyt összeget.

Rádió
* A Mária Rádió sepsiszentgyörgyi stúdiójának élő adásai: ma 6.30-tól Ébredjen a Mária Rádióval, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15 órától dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Mennynek Királyné asszonya, 12.20-tól Déli magazin. A rádió interneten is hallgatható a www.mariaradio.ro honlapon, fogható a 89,7-es frekvencián.
* A Marosvásárhelyi Rádió ma 10.15-kor kezdődő, Miben segíthetünk? című műsorának meghívottja Maros megye alprefektusa, Nagy Zsigmond, aki a föld- és erdőterületek visszaszolgáltatási folyamatában felmerült nehézségekkel, a megyei intézmények működésével kapcsolatos kérdésekre válaszol. A beszélgetésbe a hallgatók is bekapcsolódhatnak a 0265 222 022-es vagy a 0365 424 434-es telefonon, SMS-szám: 0740 274 165.
* A Sepsi Rádióban ma 11.30-tól Majláth Attila Szociális háló című adásának meghívottja a kézdivásárhelyi romákat oktató Deák Éva pedagógus, frissen végzett pszichológus.

Amatőr színházfesztivál
A Fikosz és a Városi Művelődési Ház Pódium színtársulatának szervezésében június 13-án, pénteken zajlik az I. kovásznai amatőr színjátszó találkozó, vagyis az I. Kaszit. A rendezvény helyszíne a kovásznai Művelődési Központ. Fellépők: a Csim-Bumm Ifjúsági és Gyermekszínjátszó csoport (Szászrégen), a Dömdödöm színtársulat (Nagykároly), a Pokolsár Egyesület színtársulata, a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad, valamint a Pódium Színtársulat Kovásznáról. A rendezvényről bővebben: www.facebook.com/events/517904658349077.

Család és egészség hete Kézdivásárhelyen
A mai program: 10 órától Manó-torna Cisar Ioanával (óvodásoknak és szüleiknek) a sportcsarnokban, 17 órától családos futás és futóverseny a Sinkovits-stadionban. Csütörtökön 17 órától családos streetball a sportcsarnokban, 18 órától Egészséges életmód a családban – Katona Csaba előadása a sportszálló társalgójában.

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Grigore Bălan utcai Salvia I. (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen ma a Richter Gedeon (0267 362 280), Vargyason ma 13–20 óráig a Kamilla gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
Mozgásművészet
. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19.30–20.30 óráig body-art – alakformáló mozgás hölgyeknek kezdő szinten. Telefon: 0722 233 774.
Torna. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától nyugdíjastorna, 19 órától kondiaerobik felnőtteknek. Telefon: 0722 243 234.
Szívbetegek találkozója. Csütörtökön 17 órakor a sepsiszentgyörgyi gyermekjogvédelem épületében a sepsiszentgyörgyi szívbetegeket várják a havi találkozóra.
Jogi szolgálat. Szerkesztőségünkben két hétig szünetel az ingyenes jogi tanácsadás.
Lomtalanítás. A Tega Rt. a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat és a szelektív hulladékot 12–20 óráig ma Sepsimagyaróson, Lisznyóban és Lisznyópatakon, csütörtökön Bikfalván gyűjti.
Elzárják a vizet Sepsiszentgyörgyön ma 8–17 óráig javítás miatt a Domb utcai magánházakban és a Gulliver Óvodában. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet. Az esetleges kellemetlenségekért a szolgáltató megértést és türelmet kér. * Tájékoztatják a fogyasztókat, hogy a Közüzemek Rt. csütörtökön 8–15 óráig Uzon község területén az utcai tűzcsapok segítségével kimosatja a vízhálózatot, s emiatt az ivóvízhálózatban nyomásgondok lesznek, és a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2016
szavazógép
2015-06-09: Közélet - :

Palackozott vízért büntettek

Azonosítatlan forrásból származó vizet is talált egy kézdivásárhelyi üzletben a megyei fogyasztóvédelmi hatóság a palackozva árult ivóvizek és üdítők forgalmazását ellenőrizve.
2015-06-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy drága, szeretett édesanyánk,
KOVÁCS HAJNALKA CECÍLIA
életének 73. évében 2015. június 9-én visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2015. június 11-én 14 órakor lesz a vártemplomi ravatalozóháztól.
Csendes álma fölött őrködjön az örök szeretet.
A gyászoló család
4284833