Bemutató az M stúdióbanSorsok, villanások

2015. június 13., szombat, Színház az egész világ

Tekintetek, testek, történetek ritmusára építi legújabb előadását Fehér Ferenc. A budapesti rendező-koreográfus másodjára dolgozik a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mozgásszínház művészeivel, és egyre feljebb tolja a mércét: a Személyazonosság című produkció a társulat lüktető, merészen őszinte előadása, mely a korábbi Kampfhoz hasonlóan jó esélyekkel indul majd fesztiválokon,  szinte mindent kihoz az M Stúdió színészeiből – Bajkó László, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres-Nagy Attila.

  • Tekintetek, testek, történetek ritmusára építi legújabb előadását Fehér Ferenc. A budapesti rendező-koreográfus másodjára dolgozik a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mozgásszínház művészeivel, és egyre feljebb tolja a mércét: a Személyazonosság című produkció a
    Tekintetek, testek, történetek ritmusára építi legújabb előadását Fehér Ferenc. A budapesti rendező-koreográfus másodjára dolgozik a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mozgásszínház művészeivel, és egyre feljebb tolja a mércét: a Személyazonosság című produkció a

Bár nem könnyű értelmezni, egy újabb olyan produkció, amely egyszerűen „csak” költészet a mozgásszínház nyelvén. A budapesti Fehér Ferenc nem egy adott történetből indít, mégis, a hét színész belopja, becsempészi a jelenetekbe életének különös, szanaszét ágazó szálait. Ezekkel szembesülve – természetesen másként, mint egy klasszikus színházi előadásban – a néző szintén foszladozó fonalait kezdi keresgélni, saját élmények törnek fel a mélyből, s ha valaki például a pingpongos jelenet láttán néhai, az asztalitenisznek hódoló apjára emlékezik, hát ez a spontánul megszülető gondolattársítás is a színház egyfajta esszenciája. Hiszen történetek, epizódok, villanások alapozzák, formálják életüket-életünket.
Az előadás olyan mezsgyére vezet tehát, melyet a színészek önmagukból építenek fel, kizárólagosan mozgással, egyszerűen és mégis kifinomult eleganciával. A nyitókép szokatlanul pőre, a színházteremben meztelen alakok állnak, háttal az érkező nézőknek, aztán egy Edvard Munch-szerű sikollyal elkezdődik a testek piramissá alakulása, hullámzása, összefonódása, melyet végig erőteljes, dinamikus zene kísér (Kovácsovics Dávid szerzeménye). A játékot finom humor árnyalja, a színészek munkája remek, fizikai teljesítményük példás. Plasztikus képek sokasága kovácsolja egységessé az előadást, legyen akár egy személyes jelenet (Nagy Eszter mankójával) vagy többüket mozgató, mint amilyen a már említett pingpongjátékos, vagy akár a golyós, tivoliszerű játékra utaló jelenet (Szekrényes Lászlóval a középpontban). A hét színészt mindvégig számokkal jelölve szólítja egy hang, ők pedig – esetenként mintha csak mímelnének – egy-egy szeletet mutatnak sorsukból, olykor földön maradva, nem engedelmeskedve a felszólításnak, tárgyakat is használva kísérőelemként (gyermekruha, babakád, színes női táska, avagy éppenséggel Hustler magazin). Meghatározó és apró, jelentéktelen kellékek, test és lélek kavalkádjának, örök sodródásának kísérői. És amikor elfogynak a történetszilánkok és a számok is, a színészek visszasorakoznak a képzeletbeli vonalra, s némán, csendben állnak, néznek. Katartikus pillanat.
A Személyazonosság arról beszél, amire nincs szó: szép színházi esszé az életről.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2015-06-13: Színház az egész világ - Mózes László:

A román–magyar viszonyról (Osonó Színházműhely)

Kényes, de lényeges, a román-magyar együttélésre vonatkozó kérdéseket feszeget az Osonó Színházműhely Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknik egy japán szőnyegen című, Fazakas Misi által rendezett új előadása. A Tamási Áron Színház előcsarnokában tartott bemutató után a „félig-meddig fórumszínházként” említett produkciót sepsiszentgyörgyi iskolákba viszik el, ugyanis elsődlegesen osztálytermi előadásként hívták életre.
2015-06-13: Nemzet-nemzetiség - :

Egy mérsékelt kuruc vallomásai (Toró T. Tibor-könyvbemutató)

Rendhagyó könyvbemutató helyszíne volt szerda este a sepsiszentgyörgyi Míves Ház. Toró T. Tibor „Két pogány közt egy hazáért” című kötete közel kétórás, az elmúlt negyedszázadot boncolgató aktuálpolitikai elemzéssel párosulva tárult az érdeklődők elé Farcádi Botond, Farkas Réka és természetesen a szerző kérdezz-felelek beszélgetése nyomán. Az elhangzottak rövidített, szerkesztett változatát az alábbiakban közöljük.