Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Testnevelők

2008. március 31., hétfő, Sport

Pedagógusok, nevelők, sikerkovácsok, műhelyvezetők, nevezhetjük bárminek őket, tény, hogy ők állnak sportmozgalmunk kevésbé napos, inkább árnyékos oldalán. Ott, ahol a munka dandárja zajlik, ott, ahol megtervezik a jövőt, ott, ahol millió verejtékcseppel áztatják a kivitelezés, a beteljesülés útját, ott, ahol a munka fáradalmát nyugtázó zokszó veri fel a csendet. Testnevelők ők, sportéletünk szürke eminenciásai.

Bucsi Imre László

,,Már hetedikes koromban eldöntöttem, hogy tornatanár leszek. Így aztán nem a teljesítménysportra fektettem a hangsúlyt, hanem a sportok közelebbi megismerésére. Több sportágat kipróbáltam, kezdve a tenisszel, el egészen a taekwandóig és tollaslabdáig. A fontos az volt, hogy minél többet mozogjak, játsszak, mert így tartani tudom fittségemet, egészségemet, jókedvemet és nem utolsósorban kapcsolataimat az emberekkel."

Névjegykártyája

Sepsiszentgyörgyön született 1983. október 1-jén. Édesapja, Balázs marós, édesanyja, Mária nyugdíjas, nővére, Katalin asszisztensnő, bátyja, Balázs Károly munkás. Az I—IV. osztályt a 6-os számú Általános Iskolában, az V—XII.-et a Mikes Kelemen Főgimnáziumban végezte. A brassói Transilvania Egyetem testnevelés és sport karán szerzett oklevelet 2006-ban, itt mesterizett, kosárlabdára szakosodott. Kisinyovban végzi a doktorátust, itthon, Sepsiszentgyörgyön a Babeş—Bolyai Tudományegyetem kihelyezett közgazdasági karán pedig másodéves. Tanári pályafutását 2006 decemberében Előpatakon kezdte, az idei tanévben pedig a Mikes Kelemen Főgimnázium testnevelő tanára. Betanít a Babeş—Bolyai Tudományegyetem kihelyezett karán. Nőtlen.

Mint már elmondta, nem vonzotta a teljesítménysport, így aztán kimagasló sporteredményei nincsenek. Alig másfél éves tanári pályafutása nem tehette lehetővé a rendkívüli eredmények elérését. Amit szívesen megemlít, az tanítványainak a diákolimpián elért néhány dobogós helyezése.

,,Túlságosan megbíztam az emberekben, hogy aztán rájöjjek az igazságra, mely szerint az ember csak önmagára számíthat biztosan. Egyedül, a magad erejére támaszkodva megküzdeni az élet nehézségeivel nehéz ugyan, de ugyanakkor szép is, hiszen a legkisebb sikernek is nagyra nő az értéke. Az apró örömökben pedig egyre jobban megerősödik az emberben a hit: érdemes küzdeni."

Ezek után nem volt nehéz kitalálni Imre legjobb erényét, a küzdeni tudást. S ezt akkor sem adja fel, ha hétfőn fáradtabban kell munkába mennie, mint a hét végén, pénteken. Mi tagadás, bírja a ,,gyűrődést", a kemény munkát. S ebbe belejátszik sokszor az ,,önfejűsége, nagyfejűsége", amit árnyaltabban fogalmazva konokságnak neveznénk. Nem foglalkozik mások ügyeivel, ügyes-bajos dolgaival, ha viszont más foglalkozik vele, azt fiatalos egyszerűséggel így könyveli el: ,,ami nem öl meg, csak erősít". Egészen más az önmagával szembeni magatartása, képes órákon át eltöprengeni, elemezni tetteit, lépéseit, vélt vagy valós hibáit.

A megyei sportról úgy általában nem lelkendezik. Vallja, hogy ,,a birkózáson és a kosárlabdán, a kézdivásárhelyi asztaliteniszezők és cselgáncsozók eredményein túl nagyon nincs, mit felmutatnia. Ez a megye, ez a vidék többre képes, többre jogosult. Az iskolai sportban más a helyzet, ott az, hogy az alsó tagozaton (I—IV. osztályok) is szakos tanárok tanítják a testnevelést, hogy megújult erővel beindult a diákolimpia versenysorozata, nagy előrelépést jelent. Rövid időn belül csodálatos eredményeknek leszünk részesei."

Imre optimistának vallja magát. Bízik abban, hogy sikerül minél előbb címzetes katedrát szereznie, aztán bátran tervezi a családalapítást, sportoló menyasszonyával boldog családról, gyerekekről álmodozik, s természetesen eredményes, munkás hétköznapokról.

Úgy legyen!

Áros Károly

Kolumbán Attila

Már 1989 óta nem él itthon, de ennek ellenére nem feledkezett meg szülőfalujáról és azokról a háromszékiekről sem, akikkel együtt tanult és akiket tanított. Amikor csak hazajön, ajándékot hoz, segítette ő már a szentgyörgyi kézilabdacsapatot vagy éppen a sportiskola labdarúgó-együttesét. Bevallása szerint ízig-vérig sportember, naponta 40—60 km-t kerékpározik. Gyerekei tőle örökölték a sport iránti szeretet, fia labdarúgó, lánya pedig hegyikerékpározik. Az elmúlt napokban Kolumbán Attila itthon járt, a Mikes Kelemen Főgimnáziumban még tornaórát is tartott, ez pedig jó ürügyet szolgáltatott arra, hogy bemutassuk őt.

Névjegykártyája

A Bákó megyei Klézsén született 1953. január 14-én. A sporttal Sepsiszentgyörgyön ismerkedett meg, először szertornázott, majd kézilabdázott és atletizált (a Brassói Dinamónál és a Temesvári Egyetemi Klubnál). 1979-ben Temesváron végzett, és 1982-ben Kolozsváron szerezte meg a testnevelői diplomát. Tíz esztendőt tanított Baróton, majd 1989-től a magyarországi Sződön, ahol az általa alapított Diáksport Egyesület elnöke és a helyi újság sportrovatának szerkesztője. 1990—93 között a budapesti Góliát Gyermeklabdarúgó Sportegyesület, 1993—95 között pedig a budapesti UTE atlétika-szakosztályának edzője volt. Sportpályafutásának két legjobb eredményét 1975-ben érte el: ebben az évben megnyerte a dévai országos utcai futóverseny 3000 méteres számát, majd Nagyszebenben is aranyérmet szerzett. Egyetemi évei alatt többször ért el dobogós helyezést 1500 m-en az országos egyetemi bajnokságon, s volt országos harmadik is ebben a versenyszámban. Rövid ideig a román válogatott tagja is volt. Testnevelője volt többek között Palásthy Norbertnek, aki a magyarországi NB I.-ben szereplő Budapesti Honvédben futballozik, vagy Dinka Balázsnak, aki az NB I-es Budapesti REAC labdarúgója.

,,Nagyon jó sporttanáraim voltak Sepsiszentgyörgyön, és talán tőlük származik a sport iránti szeretetem. Tanított engem például Bogdán Antal, Benedek Károly, illetve Román Vilmos is. Már baróti tanárosodásom ideje alatt nagy hangsúlyt fektettem az iskolás és a szabadidős sportokra, és még így sem hanyagoltam el a minőségi sportot."

Kolumbán Attila 2006 végén elnyerte a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének a testnevelésben és a diáksportban végzett kimagasló munkájáért adható legmagasabb elismerést, az aranyérmet. Egy évvel később a Pest Megyei Szabadidősport Szövetség serlegét vehette át.

,,Ez az aranyérem az egyik nagy büszkeségem, amiben közel harmincéves testnevelői munkám tükröződik. Mindig nagyon odafigyeltem testnevelési óráimra, s Magyarországon a szülőföldemen szerzett tudásomat új ismeretekkel ötvöztem. A kitüntetés elnyerésében fontos szerepük volt a diákolimpiákon vagy éppen a minőségi sportban elért eredményeknek is, amelyek nem voltak mindig a legjobbak, de legalább tudtak rólam, tudtak rólunk. 2000-től a budapesti Testnevelési Főiskola Elméleti és Módszertani Tanszékének tagja vagyok, ez is sokat segített abban, hogy két évvel ezelőtt én kaphassam meg ezt a díjat."

Mi csak remélni tudjuk, hogy Kolumbán tanár még hosszú éveken keresztül fog tanítani, s kezei közül olyan sportszerető fiatalok kerülnek ki, akik értékelni tudják az egészséges életet, a mozgást, és tovább tudják adni sportszeretetüket a következő nemzedéknek is.

Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1877
szavazógép
2008-03-31: Sport - x:

Labdarúgás, IV. liga

Illyefalva—Bodok 1—4
Illyefalva, mintegy 50 néző. Vezette: Csősz László. Illyefalva: Ráduly—Szabó Cs., Bocz, Kovács, Kuti, Balázs, Bölöni, (Kertész, 78.), Siklódi (Zoltáni, 40.), Szabó J. (Boga, 50.), Román, Pickler. Bodok: Butuc—Botezatu, Antal, Várdó, Nagy, Sylvester, Páll, Szabó, Ruzsa, Farkas (Horjan, 50.), Tudoran. Gólszerzők: Pickler (60., 11-esből), illetve Páll (2., 20.), Sylvester (26.), Antal (76.). Ifjúságiak: 0—5.
2008-03-31: Sport - Áros Károly:

Sportnaptár, 13. (Magyarok az újkori olimpiai játékokon)

Március 31. Ma harminc éve hunyt el dr. Rajczy Imre kardvívó, Szombathely szülötte, az 1936-os berlini olimpia aranyérmes kardcsapatának tagja.