Magyarok az újkori olimpiai játékokonSportnaptár, 13.

2008. március 31., hétfő, Sport

Március 31. Ma harminc éve hunyt el dr. Rajczy Imre kardvívó, Szombathely szülötte, az 1936-os berlini olimpia aranyérmes kardcsapatának tagja.

Április 1. Ma ünnepli harmincnyolcadik születésnapját a Győri ETO kézilabdázója, a Sajószentpéteren született Nagy Anikó, aki két olimpián képviselte hazája színeit. A 1996-os atlantai olimpián bronz-, a 2000-es sydneyi játékokon pedig ezüstéremért léphetett a dobogóra.

Április 2. Ma hatvan éve született Imecsfalván Kicsid Gábor kézilabdázó, a müncheni olimpia bronz- és a montreali játékok ezüstérmese. Hogy közben szerzett még két felnőtt- és egy ifjúsági világbajnoki címet, egyszer pedig BEK-győztes volt, az csak tovább erősíti a ,,Kicsid-üstökös" fényét. * Ma lenne nyolcvanegy éves Puskás Ferenc, a népszerű Öcsi bácsi, a helsinki olimpia aranyérmese, a berni világbajnokság ezüstérmese, a nyolcvanhatszoros magyar válogatott labdarúgó.

Április 3. Nyolcvanegyedik születésnapját ünnepli ma Székely Éva úszó, a második londoni olimpia (1948) negyedik (200 m mell) és ötödik (4x100 m gyors) helyezettje, a helsinki olimpia (1952) aranyérmese (200 m mell) és a melbourne-i játékok ezüstérmese (200 m mell), Gyarmati Andrea olimpiai bronzérmes úszó édesanyja. * Ma hetvenöt éve született Gyenge Valéria úszó, a helsinki olimpia aranyérmese a 400 m-es gyorsúszásban.

Április 4. Hetvenkét évvel ezelőtt született Németh Ferenc öttusázó, a római olimpia (1960) kétszeres bajnoka — egyéniben és Balczó Andrással, valamint Nagy Imrével csapatban. * Ma hetvenöt éves Kanizsa Tivadar vízilabdázó, a melbourne-i játékok arany, a római olimpia bronz- és a tokiói olimpiai játékok aranyérmese. A Debrecenben született kétszeres olimpiai bajnok a Szolnoki Dózsa vízilabdázója volt.

Április 5. Hatvanharmadik születésnapját ünnepli ma Makray Katalin, a MOB elnöke, Scmitt Pál felesége, az 1964-es tokiói olimpia ezüstérmes (felemás korlát) tornásza, az összetett csapatverseny ötödik helyezettje (mind Tokióban, mind Mexikó­városban). * Ma harminckét éves Biros Péter, a két legutóbbi olimpia aranyérmes vízilabdázója.

Április 6. A ma hetvenhat éves Magay Dániel kardvívó az 1956-os melbourne-i olimpián nyert aranyérmet a kardcsapattal.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1485
szavazógép
2008-03-31: Sport - x:

Testnevelők

Pedagógusok, nevelők, sikerkovácsok, műhelyvezetők, nevezhetjük bárminek őket, tény, hogy ők állnak sportmozgalmunk kevésbé napos, inkább árnyékos oldalán. Ott, ahol a munka dandárja zajlik, ott, ahol megtervezik a jövőt, ott, ahol millió verejtékcseppel áztatják a kivitelezés, a beteljesülés útját, ott, ahol a munka fáradalmát nyugtázó zokszó veri fel a csendet. Testnevelők ők, sportéletünk szürke eminenciásai.
2008-03-31: Sport - Áros Károly:

A nyári Olimpiai Játékok, 9.

Nők:
80—100 m gát 400 m gát
1932 Didrikson (eá) 11,7 —
1936 Valla (ol) 11,7 —
1948 F. B. Koen (holl) 11,2 —