Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az elnök és a pártok

2007. május 30., szerda, Máról holnapra
Ez a hét is jól kezdődött. Băsescu államfő magához hívta a parlamenti pártok vezetőit, s a referendumot követő napok első politikai ténykedéseként azt próbálta tisztázni velük, hogyan lehetne új, szilárd parlamenti többséget kialakítani, hogyan lehetne újra kormányozhatóvá tenni az országot.

A tét nagy, hiszen az Európai Unió ugyanvalóst idegenkedik a tagországok belpolitikai válságaitól, s ilyenkor még feddő-büntető lépésekre is elszánhatja magát. Például nem lesz hajlandó folyósítani a soros támogatásokat, aminek bizony a kukoricára térdepeltetett ország látja kárát. A belpolitikai zűrzavarra egyébként a nemzetközi tőke is igen érzékeny, kivonul onnan, ahol bizonytalanság és fejetlenség uralkodik, de legalább visszafogja beruházási pénzeit, s azon töpreng, merre pályázzon el.

Szóval, főbenjáró dolgokról eshetett szó a hétfői elnöki konzultációkon, s mentek is igazságosan a pártok képviselői, kivéve a nagyromániásokat, akik — újra durcáskodván — nem akarnak szóba állni a jogaiban megerősített államelnökkel. De ezt már megszoktuk: infantilis és bohóc gyülekezet ez.

Mindenki sokat várt ettől a konzultációsorozattól, de nem lettünk sokkal okosabbak az eseményt követő pártnyilatkozatoktól: mindenki a magáét mondta, nem kerekedett ki egy átfogó kép a szerteszét ágazó vélekedésekből. Băsescu államelnök pedig — eddigi gyakorlatával szakítva — nem tartott sajtótájékoztatót.

A helyzet összetett és bonyodalmas, mert közvetlen, gyakorlati problémák és egyelőre elméletinek mondható kérdések is terítékre kerültek. A gyakorlatiak homlokterében és középpontjában a Tăriceanu-kabinet sorsa áll, hiszen a reális támogatottság nélkül maradt kormány sorsa igencsak bizonytalan. Vajon tényleg meneszteni akarják, vagy idén még hagyják dolgozni, mert a pillanatnyi zűrzavarban nincs jobb megoldás? A szociáldemokraták visszatáncoltak, már nem emlegetik lelkesülten az azonnali bizalmatlansági indítványt, ellentétben a demokratákkal, akik kardoskodnak mellette. Az tény, hogy a szükséges aláírásokat össze lehet gyűjteni, de az már kétséges, hogy győzelemre lehet-e vinni a parlamentben.

Az egyelőre ,,elméletinek" mondható kérdések nagy dolgok körül forognak: alkotmánymódosítás, az egyéni választókörzetek bevezetése, az összeférhetetlenségi törvény átpréselése a törvényhozáson, a volt állampárt irattárainak megnyitása, esetleg előrehozott választások...

Semmire nem kaptunk még érdemi választ, egyelőre egyetlen biztos lépésről tudunk: Markó Béla leköszön miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, hogy — úgymond — több figyelmet és energiát fordíthasson az RMDSZ népszerűségének helyreállítására, a magyar—magyar kommunikáció javítására. Hát igen, a kommunikáció...!

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2249
szavazógép
2007-05-30: Közélet - Szekeres Attila:

Megépül az emlékpark (Háromszéki magyarok világtalálkozója)

A megyei tanács tegnapi ülésén elfogadta a Háromszéki Magyarok Emlékparkja megvalósíthatósági tanulmányát és műszaki-gazdasági mutatóit.
2007-05-30: Közélet - Farkas Réka:

Bukarestben a megoldás kulcsa

Ismét remény mutatkozik a Brassó megyéből bölöni területre átköltözött több mint száz roma család helyzetének rendezésére, a háromszéki hatóságok legújabb ötlete szerint kormánypénzből vásárolt NATO-házakba kellene őket áttelepíteni Szászmagyarós határába. György Ervin prefektus szerint ez az egyetlen épkézláb megoldás, hogy elhagyják a megyét, ezzel elvileg a brassói hatóságok is egyetértettek, ám a gyakorlatban nem hajlandóak megtenni a szükséges lépéseket.