Prágában koncertezett a Harmónia kamarakórus

2015. július 31., péntek, Nyílttér

Szabó József már kisgyermek korában nagyszerű billentyűsként és ütősként hívta fel magára a figyelmet. Később a könnyűzeneiparban Jocó Juniorként vált ismertté és aranylemezes előadóvá; a kolozsvári konzervatórium elvégzése után, már zenetanárként alakította meg másfél évvel ezelőtt a Harmónia kamarakórust, amely idén első és egyedüli romániai kórusként képviselte az erdélyi magyarságot, Háromszéket a prágai nyári kórustalálkozón.

A Harmónia kamarakórus alakulásakor a református egyház berkeiben működött, de a valódi sikert az egyházi műveken túl a világi kórusművek hangszerelt előadásmódja hozta el számukra – magyarázta Szabó József karvezető. A prágai fesztivál szervezői a világháló egyik legnépszerűbb videómegosztó portáljára feltöltött hangszerelt kórusművükre figyeltek fel, így kaptak – magyar nyelvű! – meghívót már januárban. Az eltelt fél év alatt a rendszeres próbák mellett azon dolgoztak, hogy elő tudják teremteni az anyagiakat a turnéra, amelyet a sepsiszentgyörgyi városháza, valamint a Communitas Alapítvány támogatott. A nemzetközi fesztiválon tizenegy ország ötven kórusa lépett fel a cseh főváros Szent Klementin-templomában tartott koncertsorozaton. A Harmónia ifjúsági kórus utazása turnénak is beillik, hiszen első  nap a Nagyvárad melletti Hegyközszentmiklóson léptek fel, másnap Kecskemét belvárosában adtak villámcsődület-szerű koncertet, amelyet még aznap leközölt az ottani helyi televízió, végül nagyszerű hangversennyel kedveskedtek a prágai közönségnek.

HUSZÁR SZILAMÉR

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 364
szavazógép
2015-07-31: Nyílttér - :

Ki erőlteti a házasságot? (Visszajelzés)

A július 4-ei Háromszékben Erőltetett házasság címmel megjelent cikkel kapcsolatban mondanám el véleményemet mint sepsiszentgyörgyi adófizető, akinek joga van tudni a város köztulajdonában levő erdők sorsáról, és úgy is, mint erdőmérnök.
2015-07-31: Nyílttér - :

Melyik kígyó volt?

Mindkét megyei napilapunk rövid hírben jelenti, hogy kórházba került egy kígyó marta ember, immár a második ebben az évben.