Melyik kígyó volt?

2015. július 31., péntek, Nyílttér

Mindkét megyei napilapunk rövid hírben jelenti, hogy kórházba került egy kígyó marta ember, immár a második ebben az évben.

Mivel a mezőn (?) dolgozó illető nem tudta megmondani, hogy melyik kígyó harapta meg, kézenfekvő a válasz, hogy semelyik. Azaz nincs szó kígyómarásról.  Egyébként el is engedték a sürgősségről, ellenszérum-injekciót sem kapott.
Többször olvastam a válaszra váró kérdést: melyik kígyó? Ismeretes, hogy erdeinkben, különösen a ritkásban és irtásterületen (és nem a mezőn) mérges (és harapó) kígyó csak egy faj van, a keresztes vipera (Vipera berus berus L.). Néhány siklófaj (rézsikló, vízisikló, kockás sikló) él megyénkben is, de ezek menekülni igyekeznek, és védekezésül (ha megfogjuk őket) kloákájukból sokáig érezhető bűzt eresztenek támadójuk kezére. A vipera harapásának mérgező hatása attól is függ, hogy mikor harapott utoljára a történtek előtt. A vipera felismerése nem nehéz. Mivel a gerince mentén húzódó barna zegzugos vonal néha, az élőhely függvényében, a test sötétebb színe miatt fedett lehet, valamint a fejtető fordított V rajzolata is változó vonalú, inkább a következő jellemzőire figyeljünk: a gyakori vízisiklónál kisebb (60–70 cm hosszú), feje az orrnál szélesebb. A fejnél keskenyebb nyak feltűnő, csakúgy, mint a farok, amelyik nem fokozatosan vékonyodik el, mint a siklónál, hanem a testvégnél nyomban vékonyan folytatódik, tompa végződéssel. Néhány melanisztikus (fekete) példány került elő Sepsibükszád környékéről. Ezekről tudok, de máshol is jelenhettek meg ilyenek. Egyébként barnák, vörösesbarnák (a nőstények) vagy szürkék (a hímek).

Puskás Attila

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2015-07-31: Nyílttér - :

Prágában koncertezett a Harmónia kamarakórus

Szabó József már kisgyermek korában nagyszerű billentyűsként és ütősként hívta fel magára a figyelmet. Később a könnyűzeneiparban Jocó Juniorként vált ismertté és aranylemezes előadóvá; a kolozsvári konzervatórium elvégzése után, már zenetanárként alakította meg másfél évvel ezelőtt a Harmónia kamarakórust, amely idén első és egyedüli romániai kórusként képviselte az erdélyi magyarságot, Háromszéket a prágai nyári kórustalálkozón.
2015-07-31: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Gyorsan épül a Sepsi Aréna

Látványosan növekszik a sepsiszentgyörgyi sportaréna: az épület váza már az országútról is látszik, és az első tetőlemezek is a helyükre kerültek. Antal Árpád polgármester tegnap a helyszínen tartott sajtótájékoztatót a város északi kijáratánál készülő új beruházásról, amely nemzetközi ifjúsági rendezvények fogadására is alkalmas lesz. Ha minden a jelenlegi ütemben halad, 2016 novemberében már az új csarnokban szurkolhatunk csapatainknak.